Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Demontaż turbosprężarki w Audi A4 B9 2.0 TDI DETA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zapytać czy demontaż turbiny jest bardzo problematyczny? Niestety ale jestem zmuszony regenerować turbine i usłyszałem od mechanika, że do demontażu turbiny trzeba wyjmować silnik bo turbo jest z tyłu. Może i nie mam papierów na mechanika ale jak otwieram maskę, to dał bym sobię ręke uciąć że turbina jest po lewej stronie. 

Czy ma ktoś może jakiś tutorial jak to zrobić? Bo może sam bym ją zdemontował i oddał do regeneracji. 

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano

Turbina siedzi co prawda z boku i nie trzeba silnika wyciągać, ale ze względu na to, że kolektor wydechowy i turbina to jedna całość, dostęp do odkręcenia kolektora i demontaż turbiny jest ograniczony. Dobrze jest unieść silnik o przynajmnien 25mm (przynajmniej tak zaleca producent).

Opublikowano
  • Autor

Czyli wyjęcie tego pod domem jest możliwe, tylko jeszcze musiałbym mieć małe zwinne rączki. @Muskel1 a dysponujesz może jakąś procedurą? Może być nawet po niemiecku. 

Opublikowano
2 minuty temu, Basti92 napisał(a):

Czyli wyjęcie tego pod domem jest możliwe, tylko jeszcze musiałbym mieć małe zwinne rączki.

Wątpię, bez narzędzi i podnośnika ciężko.

Opublikowano
  • Rozwiązanie
57 minut temu, Basti92 napisał(a):

a dysponujesz może jakąś procedurą? Może być nawet po niemiecku. 

Z tego co na szybko sprawdziłem, jest trochę rozbierania.

Kühler für Abgasrückführung aus- und einbauen.pdf Abgasreinigungsmodul aus- und einbauen.pdf Abgasturbolader aus- und einbauen.pdf Montageübersicht - Abgasturbolader.pdf Abgasturbolader - Anzugsdrehmoment und -reihenfolge.pdf

Opublikowano
  • Autor

@Muskel1 a mam jeszcze jedno pytanie. Bo chyba zostawię wymianę mechanikowi, natomiast chciałbym tę turbine kupić samemu i czy orientujesz się jakie numery częsci ma ta turbina, bo zastanawiam się czy np. z A6 też by podeszła. 

Opublikowano

Musisz dobrać po VINie.

Opublikowano
  • Autor

ok, dzięki za info

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. Niestety padło i na mnie. Muszę wymienić turbinę. Syn przełaczył sobie na tryb manualny i za szybko zredukował biegi. Samochód stracił na mocy. Po podłączeniu pod program wyskoczył jakiś błąd od egr(nie kojarzę teraz jaki-został skasowany). Teraz nie pokazuje żadnego błędu. Zapaliło na chwilę i gaśnie. Auto wylądowało u mechanika i po wpuszczeniu kamerki widać, że wirnik się rozleciał. Co przy okazji ewentualnie jeszcze posprawdzać czy zrobić aby to wszystko miało ręce i nogi? Moge prosić nr turbo? WAUZZZF47KA017965

Edytowane przez ...radek...

Opublikowano

Jak puściła olej, to cały układ wydechowy do weryfikacji, czyszczenia lub wymiany. Wszystko co znajduje się za turbiną, egd, dpf itd..

Opublikowano
9 godzin temu, ...radek... napisał(a):

Muszę wymienić turbinę

przy jakim przebiegu to się stało?

Opublikowano
12 minut temu, RALF76 napisał(a):

przy jakim przebiegu to się stało?

245k

Opublikowano
Teraz, ...radek... napisał(a):

245k

oleje wymieniane co max 10-15 czy mógł być w trybie LL na początku?

Opublikowano
31 minut temu, RALF76 napisał(a):

oleje wymieniane co max 10-15 czy mógł być w trybie LL na początku?

Teraz co 10k 3 ostatnie wymiany. Wcześniej był serwisowany w Aso więc pewnie te wymiany były rzadziej. Możliwe, żeby nie pokazywało żadnego błędu??? Jeszcze jedno-szukać używki w dobrym stanie czy lepiej regenerowanej?

Edytowane przez ...radek...

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jakbyś potrzebował garść instrukcji to po niemiecku znajdą się tutaj: https://superetka.com/elsa/

Po zaznaczeniu auta i danej strony nie idzie jej przewijać (w Firefox przynajmniej). Przeładowujesz ją F5 i można przewijać.

Możesz też je zapisać na dysku lokalnie, ale po zrzuceniu na dysk trzeba usunąć 3 pliki, bo nie wyświetla danych (ruskie troll'e oskryptowały tą stronę):

Usuwasz history.js, jquery-1.12.0.min.js, jquery-ui-min.js i strona powinna już się wyświetlać. Może w sumie można to przypiąć gdzieś, bo innego darmowego źródła nie znalazłem.

Pozdro