Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tragiczne prowadzenie i ślizganie się na suchym w Audi A5 8T Sportback 2.0 TDI quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam problem z moim audi, jest to A5 2011 sportback quattro 2.0TDI CAHA s-line zawieszenie 1bv przekładnia servotronic.  Auto sprowadzone z Belgii w tamtym roku od samego początku mam problemy z prowadzeniem tzn auto prowadzi się bardzo dziwnie, na śniegu na nowych oponach nie trzyma wgl przyczepności w zakrętach nawet przy 40/50km/h tak samo w deszczu na nowych letnich oponach oraz przy względnie normalnej jeździe w zakrętach np tam gdzie a4 B5 quattro jeździłem 100/120km/h tam moja a5 przy 70 szoruje oponami i ucieka w zakręcie, wymienione kompletne zawieszenie przód do tego amortyzatory Sachs nowe sprężyny, tył zawias również w porządku, geometria ustawiana kilka razy na różne sposoby i dalej to samo. Ogólne odczucia z jazdy są takie, że auto kompletnie nie ma przyczepności - na autostradzie na prostej mogę puścić kierownicę przy 160km/u i nie ściąga ale w zakrętach coś jest grubo nie tak - spotkał się ktoś z czymś takim?

IMG_20250809_122553.jpg

Edytowane przez pawelku1999
Zmiana opisu

Opublikowano

sprawdz czy wahacze w Twoim aucie są takie jak powinny byc

Opublikowano
  • Autor

Jedyna rzecz odnośnie wahaczy co do której mam wątpliwości to banany przód w aucie mam o numerze 8k0407696g a w bagażniku leżały 8k0407696H na drugą stronę to samo zamiast g jest h więc były wymieniane w sklepie nie idzie uzyskać informacji czy się wymieniają a po numerze Vin wychodzą inne numery pewnie jakaś inna partia i numery się zamieniają. Nie mam już cierpliwości do tego auta, stary golf 4 z wybitym zawieszeniem lepiej wchodzi w zakręty. Jeszcze jedna rzecz ale to raczej bez związku, zaczęły mi się ostatnio problemy ze wspomaganiem jeśli można to tak nazwać a mianowicie servotronic dziwnie działa bo kierownica zamiast sztywnieć ze wzrostem prędkości zostaje tak samo miękka jak przy parkowaniu czyli np przy 140km/h mam pełne wspomaganie minimalny ruch kierownicą i auto skręca - pompa wspomagania w porządku nie opiłkuje, po spuszczeniu płyn czysty jak nowy wymieniony zawór servotronic u dalej to samo

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze sprawdzam twój model auta, ale z tego co widzę to chyba powinieneś mieć wahacze z końcówką 693 i 694 z literkami zależnymi od rocznika/typu N/R/T/S/Q.
To co napisałeś to chyba jest od b8. Nie mam tutaj doświadczenia, ale jak numery są kompletnie inne to możliwe, że i te wahacze nie są idealnie takie same.

Edytowane przez Emejcz

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Wracam do tematu wahacze wymienione i dalej poprawy brak ale pojawił się ciekawy objaw - a mianowicie:

Podczas jazdy na wprost na placu jak jadę np 20km/h i skręcę w lewo lub w prawo to kierownica nie wraca sama do środka jak przy każdym innym aucie tylko dosłownie wraca o 15-20 stopni

tak samo na prostej drodze kierownica nie ma wgl tendencji do samopowrotu

Jak mam auto na postoju i szarpnę energicznie kierownicą w lewo lub w prawo to jak w innych autach kierownicą po prostu skręca to u mnie slychać takie dobicie i blokada - ale tylko podczas szarpnięcia, normalnie kręci się bardzo płynnie bez żadnych skoków szarpnięć drgań piszczenia itd

Dodatkowo nie zmienia się siła wspomagania podczas jazdy (wolno wspomaganie mocne, szybko wspomaganie słabe - tak powinno działać) pomimo servotronic, od strony elektrycznej modulacja sygnału jest elektronika w 100 sprawna, w testach vcds reaguje na zmiany 25 50 75 100% zawór servitronic nowy, układ wypłukany płynem jakichkolwiek opiłków brak 

Opublikowano

Ja tam widzę minimalnie źle ustawioną zbieżność, takie różnice potrafią namieszać, masz głównie napęd na przód, a koła ustawione do tylnonapędowego. Poproś aby nastawy były na +0,05° a nie taki rozrzut, 0,05° to w takim układzie naprawdę sporo.

Opublikowano

Ogólnie te stacje ustawiające geometrie i parametry które mają dostępne w swoim sofcie to jest jakaś porażka. Ja chodzę ze swoim wydrukiem z elsy jakie te wartości mają być, ale to i tak nie zawsze jest skuteczne. Oni nie umieją tego ustawiać.
Nie myślą o tym, że trzeba luzować naprężenia i sprawdzać kilka razy czy jest ok.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Wracam do tematu może ktoś coś wymyślił? Auto jeszcze raz było na stacji diagnostycznej, geometria ustawiona raz jeszcze i nadal to samo