Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Koszty napraw w Audi A4 B9 2.0 TDI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, z racji tego, że przymierzam się do zakupu a4 b9 w dieslu, chciałbym się dowiedzieć jakie są koszty napraw w tym samochodzie.

Wiem, każdy mechanik się inaczej ceni, ale mniej więcej. Chyba, że każdy indywidualnie poda ile i za co zapłacił.

Inne pytanie, ogólnie jakie są koszty utrzymania. Czy skoda Superb lub Octavia są dużo tańsze? Ewentualnie VW Passat? 

Jeżeli to nie miejsce na takie rzeczy proszę o pomoc gdzie szukać odpowiedzi.

Pozdrawiam

Opublikowano
9 minut temu, adikus777 napisał(a):

Witam, z racji tego, że przymierzam się do zakupu a4 b9 w dieslu, chciałbym się dowiedzieć jakie są koszty napraw w tym samochodzie.

Witamy. Napraw czego? Jeden kupi "kibel" i co naprawia co jakiś czas, a drugi jeździ kilka lat i wymienia części eksploatacyjne

10 minut temu, adikus777 napisał(a):

Wiem, każdy mechanik się inaczej ceni, ale mniej więcej. Chyba, że każdy indywidualnie poda ile i za co zapłacił.

Mniej więcej? I co to Ci da? Co Ci dadzą moje ceny, jak ja po znajomości u ziomków w serwisie zapłacę za usługę 1000zł, a od Ciebie wezmą 2000zł. Zadzwoń do jakiegoś serwisu w swoim mieście i zapytaj o koszty konkretnych napraw. 

11 minut temu, adikus777 napisał(a):

Inne pytanie, ogólnie jakie są koszty utrzymania. Czy skoda Superb lub Octavia są dużo tańsze? Ewentualnie VW Passat? 

Wszystko sprowadza się do cen części zamiennych i tutaj trzeba odpalić wejść na stronę inter cars i zerknąć po ile są konkretne graty i rzucić okiem za ile się kupi np. na allegro i masz punkt odniesienia. Tak samo w przypadku ubezpieczenia. To też kwestia indywidualna, bo dużo zmiennych ma wpływ na ceną końcową.

Na początek poczytaj sobie co tym autom dolega np. tutaj: https://a4-klub.pl/forum/436-20tdi/

Opublikowano

Jeśli zacznie się sypać wszystko co związane z ekologią w tym silniku to można popłynąć. Kosztowne naprawy to przede wszystkim kolektor z intercoolerem wodnym, chłodnicza spalin i cały system adblue, dpf.

Do tego ciasno w komorze silnika, duzo rozbierania zeby cos zrobic i roboczogodziny lecą.

Mialem b8 z końca produkcji z takim dieslem i bardzo sie cieszę, że to sprzedałem. Nic, poza wyglądem zewnetrzym, to auto sobą szczególnego nie reprezentowało ale to moje prywatne zdanie.

Opublikowano
17 minut temu, przem8 napisał(a):

Mialem b8 z końca produkcji z takim dieslem i bardzo sie cieszę, że to sprzedałem.

Wszystko zależy od stanu auta, które kupi. Jak kupi zajeżdżone z przebiegiem 200kkm i wyższym, to nie ma się co dziwić, że tam dpf i chłodnica spalin będą już zapchane. To nie są elementy, które mają pozostać do 500kkm drożne. Dlatego jest wartość progowa popiołu, którą podaje producent, przy której należy wymienić dpf. To część eksploatacyjna jak hamulce:wink:

Ja mam swoją B9 już 5 lat i jedyną większą naprawą była nieszczelność zaworu płynu chłodniczego w "V", co jest chorobą w każdym V6 TDI, już od poprzedniej generacji MLB. Tak to niestety jest, gdy takie elementy są z plastiku. 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 11.10.2025 o 08:21, przem8 napisał(a):

Jeśli zacznie się sypać wszystko co związane z ekologią w tym silniku to można popłynąć. Kosztowne naprawy to przede wszystkim kolektor z intercoolerem wodnym, chłodnicza spalin i cały system adblue, dpf.

Do tego ciasno w komorze silnika, duzo rozbierania zeby cos zrobic i roboczogodziny lecą.

Mialem b8 z końca produkcji z takim dieslem i bardzo sie cieszę, że to sprzedałem. Nic, poza wyglądem zewnetrzym, to auto sobą szczególnego nie reprezentowało ale to moje prywatne zdanie.

Tak, ale jeżeli brałbym pod uwagę np. Octavie, Superb`a, czy passata w dieslu, to te same elementy mogą się psuć. Tu jedynie koszt części pewnie będzie większy jak w audi. Czy się mylę?

Opublikowano

Mylisz się. 

Ze względu na to, że są to inne platformy, pomimo tego, że są to wszystkie auta koncernu VAG, A4 nie ma wiele z nimi wspólnego, gdyż jest to platforma MLBevo, a nie MQB jak te pozostałe wymienione przez Ciebie. Inne rozwiązania techniczne inne komponenty.