Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Test szczelności uszczelki pod głowicą w Audi A4 B7 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. To znow ja. Niezmiennie jestem posiadaczem a4 b7 1.8t 163km.

Auto jakos zaczęło teraz dymić i zastanawiam sie czy to nie wina uszczelki pod głowicą. Zrobiłem test. Tak jak w instrukcji sprawdzałem przy rozgrzanym silniku. Przrjechalem wiec około 10 km wskazówka pokazała niecałe 90 stopni. Włożyłem test i czekałem na uruchomionym silniku 5 minut z czego 2-3 minuty lekko trzymałem gaz. W załączniku sa zdjecia. Pierwsze zdjecie to na uruchomionym silniku test trwal wtedy okolo 5 minut juz a kolejne 2 zdjecia to zaraz po wyjeciu rurki. Moze ktoś powiedzieć czy zaczynać sie martwic czy jednak jest ok a ja jestem przewrażliwiony jednak. Dodam ze jak juz wyjąłem test i dmuchałem w rurkę od spodu ustami to kolor zmienił sie dosc szybko. Przeszedl z tego koloru w zielony aż w końcu na żółty 🙂

Dodam ze latem tego nie zaobserwowałem chodzi o dymienie.

Dym jest raczej przezroczysty a niżeli gesty i mocno mleczny. Jesli chodzi o plyn chlodniczy to rocznie dolewam tak ciężko powiedzieć ale około 0.5l do litra maks ale ten litr to tak mocno przesadzony raczej. Dzis tez po odkręcaniu powoli korka na rozgrzanym silniku bylo słychać jak zasyczało lekko ale nie bulgotalo w środku. Plyn chlodniczy tez byl lekko podniesiony poziom w stosunku do tego co jest na zimnym ale to raczej normalne bo ciepły silnik i plyn rozgrzany. Staram sie tak wszytko powiedzieć co wiem i co zauważyłem moze pomoże to Wam komentującym w ocenie sytuacji 🙂

Proszę o komentarze. Z góry dzięki🙂

20251016_081023.jpg

20251016_081100.jpg

20251016_081104.jpg

Opublikowano

Ten dym to straszna para wodna.

Opublikowano

Dokładnie i znajdź wyciek płynu.

Opublikowano
  • Autor

Czyli kolor jest ok? Tak powinno byc?

Opublikowano

Tak

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za odpowiedzi. Jestem spokojniejszy. Co do znalezienia wycieku plynu to jakis czas temu miesiąc lub dwa polecono mi dolac do plyny uszczelniacz do chlodnic taki w żółtej małej butelce chyba firmy Preston. Od tamtego czasu jest tyle plynu ile sam wlalem także mam nadzieję ze pomógł i uszczelnił ewentualny wyciek. A wy macie jakies doświadczenia z tym płynem? Czy zabieg trzrba powtarzać?

Opublikowano

Nie dolewa się żadnych uszczelniaczy, bo możesz zatkać chłodnice albo nagrzewnicę.

Wycieki możesz mieć z pompy wody, obudowy termostatu albo z tego co najczęściej w tych pseudo legendach króciec z tyłu silnika. Z tych miejsc nie widac wycieków na pierwszy rzut oka.

Edytowane przez przem8

Opublikowano

U Mnie ostatnio mam problemy z ogrzewaniem. A że miałem taki test zrobiłem. Na rozgrzanym silniku utrzymywalem 2000 obr. Kolor zmienił się po niecałych 2 minutach. Póki co jeżdżę  obserwuję, usunąłem jeden wyciek, zrobiłem porządek z błędami klimatronika. 1.8t Awt w passacie b5 fl

IMG_20250930_152916.jpg

Opublikowano
  • Autor
4 minuty temu, KubaS1888 napisał(a):

U Mnie ostatnio mam problemy z ogrzewaniem. A że miałem taki test zrobiłem. Na rozgrzanym silniku utrzymywalem 2000 obr. Kolor zmienił się po niecałych 2 minutach. Póki co jeżdżę  obserwuję, usunąłem jeden wyciek, zrobiłem porządek z błędami klimatronika. 1.8t Awt w passacie b5 fl

IMG_20250930_152916.jpg

Tutaj tak jakby sie bardziej zmienił kolor jak u mnie. Dużo plynu ci ubywa?🙂

Dodam ze u mnie nie ma problemów z ogrzewaniem🙂

Opublikowano

Ciężko powiedzieć. Miałem wyciek który usunąłem, wymieniłem termostat, ogarnąłem klimatronika żeby błędów nie pokazywał. Póki co zrobiłem 500 km i nie widać znaczącego ubytku płynu. Grzeje trochę lepiej ale do ideału daleko. Mam w planach jeszcze płukać nagrzewnice. 

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, KubaS1888 napisał(a):

Ciężko powiedzieć. Miałem wyciek który usunąłem, wymieniłem termostat, ogarnąłem klimatronika żeby błędów nie pokazywał. Póki co zrobiłem 500 km i nie widać znaczącego ubytku płynu. Grzeje trochę lepiej ale do ideału daleko. Mam w planach jeszcze płukać nagrzewnice. 

A no warto sprobowac. Zawsze to mniejszy koszt niz uszczelka pod głowicą 🙂

Opublikowano
11 godzin temu, KubaS1888 napisał(a):

Jeśli po nocy odkręcisz korek od zbiorniczka wyrównawczego i będzie ciśnienie w układzie to uszczelka albo głowica do roboty i żadne płukania nie pomogą. Słabe ogrzewanie to tez objaw upg, bo zapowietrza się układ.