Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wymiana rozrządu w Audi A4 B7 1.8T BFB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent a4 b7 1.8t 163km

Wersja z przednim rozrządem na pasku a tyl na łańcuchu.

Tutaj moje pytanie do bardziej doświadczonych ode mnie 😁

Mam w planach wymianę napinacza i lancucha rozrzadu ktory to znajduje sie z tylu silnika bo przy zimnym rozruchu słychać grzechotanie przez kilka sekund potem cisza 🙂

Co trzeba zrobic zeby sie do niego dostać? Jakas większą rozbiórka czy aż tak nie ma tragedii? Sam nie bede tego robił tylko mechanik ale wiadomo on tez sobie policzy im dluzej tym drożej 😁

Dodatkowo tez chce wymienić uszczelniacze zaworowe przy okazji tylnego rozrządu.

Doradźcie cos. Tez jak bardzo sie spieszyć z wymiana. Słychać aby chwile na zimnym rozruchu. Mechanik mowi ze dopóki nie złapie ciśnienia to dzwoni.

Opublikowano

Jak dzwoni tylko kilka sekund przy pierwszym rozruchu to nie ma się czym przejmować.

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Rob@k napisał(a):

Jak dzwoni tylko kilka sekund przy pierwszym rozruchu to nie ma się czym przejmować.

Dzwoni tylko tak ze 3 sekundy albo nawet i krócej. Ale ja jestem taki ze no boję sie zaraz 😁

Nie to ze teraz juz planuje ze na dniach bede robił tylko przy okazji wymiany oleju. Zostało mi jeszcze okolo 4 tys do przejechania ale no tak sie orientuję😁

Opublikowano
39 minut temu, A4B7Avant napisał(a):

Dzwoni tylko tak ze 3 sekundy albo nawet i krócej.

Nie ruszaj. Jest dobrze.

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Rob@k napisał(a):

Nie ruszaj. Jest dobrze.

Tak mowisz?

A kiedy zacząć sie przejmować? Jak rozpoznam ze to juz ten czas?😁

Opublikowano
17 minut temu, A4B7Avant napisał(a):

Tak mowisz?

A kiedy zacząć sie przejmować? Jak rozpoznam ze to juz ten czas?😁

Bedzie grzechotal na wolnych obrotach.

Opublikowano

Jak dzwoni tylko po długim postoju i naprawdę przez 1-2 sekundy to ten typ tak ma. Jeśli przy kazdym odpalaniu to już źle.

Przy wymianie napinacza z łańcuchem trzeba wyjmować wałki rozrządu, czyli koniecznie rozrząd na pasku do rozpięcia.

Opublikowano
  • Autor
24 minuty temu, przem8 napisał(a):

Jak dzwoni tylko po długim postoju i naprawdę przez 1-2 sekundy to ten typ tak ma. Jeśli przy kazdym odpalaniu to już źle.

Przy wymianie napinacza z łańcuchem trzeba wyjmować wałki rozrządu, czyli koniecznie rozrząd na pasku do rozpięcia.

Nie no aby przez kilka sekund maks 3 na zimnym. Jak silnik jest nagrzany nawet nie musi miec tych 90 stopni to tego nie słychać juz. Aby na zimnym 🙂

Opublikowano

U mnie od zakupu czasem się odzywał na zimnym, zrobiłem nim 200 k km i dalej jest podobnie, rozrząd z tyłu nie dotykany, także Twój jeszcze trochę pojeździ jeśli oliwa będzie zmieniana na czas. Nie przejmuj się tym.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, pelonek1 napisał(a):

U mnie od zakupu czasem się odzywał na zimnym, zrobiłem nim 200 k km i dalej jest podobnie, rozrząd z tyłu nie dotykany, także Twój jeszcze trochę pojeździ jeśli oliwa będzie zmieniana na czas. Nie przejmuj się tym.

Dzięki za odzew. Mam juz od jakiegoś czasu. Gdzies moze od lipca lub czerwca taki kilku sekundowy grzechot na zimnym. Na cieplym cisza. Po kom widze zeby nie ruszac tego narazie. Takze no nie pozostaje mj nic na ten moment zeby sie wstrzymać z wymiana 🙂

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
W dniu 29.10.2025 o 23:00, pelonek1 napisał(a):

Serio aż tak duzo przejechales na tym kilkusekundowym grzechotaniu? 

Opublikowano
4 godziny temu, A4B7Avant napisał(a):

Serio aż tak duzo przejechales na tym kilkusekundowym grzechotaniu? 

Serio, teraz też nie zawsze rano go słuchać, na liczniku 310 k km.

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, pelonek1 napisał(a):

Serio, teraz też nie zawsze rano go słuchać, na liczniku 310 k km.

Kurcze to serio długo jeździsz na tym. U mnie po dlugim postoju zawsze słychać te 2 czy 3 sekundy. Ale to musi byc długi postoj. Tak jak teraz pracuje na 3 zmiane. Pod firma jestem ok. 22 i rano jak odpalam auto o 7 to juz słychać🙂

Opublikowano
2 godziny temu, A4B7Avant napisał(a):

Kurcze to serio długo jeździsz na tym. U mnie po dlugim postoju zawsze słychać te 2 czy 3 sekundy. Ale to musi byc długi postoj. Tak jak teraz pracuje na 3 zmiane. Pod firma jestem ok. 22 i rano jak odpalam auto o 7 to juz słychać🙂

I mam nadzieję, że jeszcze trochę pojeżdżę, bo nie mam zamiaru pakować pieniędzy w te pudło.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, pelonek1 napisał(a):

I mam nadzieję, że jeszcze trochę pojeżdżę, bo nie mam zamiaru pakować pieniędzy w te pudło.

Jeszcze emniejsza z tym zeby sie raz wykosztować i potem zeby jezdzic. 

Ale z dzisiejszą jakością czesci samochodowych wiadomo jak jest i na dobrą sprawę zaraz znów moze byc słychać 🙂

No ale nic mam nadzieję ze i ja pojeżdżę z tym jak najdłużej 🙂