Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwne grzechotanie przy 5 tyś. obrotów przy odjęciu gazu w Audi A4 B8 2.0 TFSI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, zauważyłem ostatnio w swojej B8 że przy około 5 tyś. obrotów słychać takie jakby grzechotanie, zwłaszcza przy puszczeniu gazu na wysokich obrotach. Nie ma żadnych objawów, nie traci mocy, ale ten dźwięk troche mnie niepokoi.

Wrzucam filmik gdzie dość dobrze to słychać. 

2.0 tfsi 211km, 169 tyś. przebiegu

Opublikowano

Specjalnie odsłuchałem na słuchawkach, ale jakoś nic prócz wyjącego silnika nie słychać. Jedyne co mi przy takich terkotaniach przychodzi do głowy to klapka wastegate. Na postoju otwórz machę, zapal i zgaś silnik, wtedy najczęściej jak klapka jest wyklepana to ją słychać. Gdyby było coś z piecem mechaniczne nie tak to terkotałoby synchronicznie wraz ze wzrostem obrotów praktycznie cały czas.

Opublikowano
  • Autor

@matekboss kurde ciężko to opisać, ale słychać to przez sekunde dosłownie w chwili przekroczenia 5 tyś. - taki dźwięk jakby drżącej blachy

Opublikowano

To raczej coś niezwiązane z silnikiem, szukaj jakiejś luźnej śrubki osłony albo coś w zawieszeniu. Dźwięk silnika nie odbiega od normy moim zdaniem, a przynajmniej tak wnioskuję z tego nagrania.

Opublikowano

a czy na postoju jak "przegazujesz silnik" także słychać ten dźwięk o którym mówisz?..

Opublikowano
  • Autor

Bardziej to słychać pod obciążeniem - np. jadąc na 2 z lekko wciśniętym gazem w okolicach 3-4 tyś obrotów słychać takie terkotanie, przy dodaniu lub odpuszczeniu gazu ustaje. Zastanawiam się czy to nie łańcuch rozrządu.

Opublikowano

to o czym myślałem, występuje przy schodzeniu z obrotów... obojętnie czy na postoju czy też podczas jazdy... najbardziej słyszalne w okolicach 2,5-3,5 tyś. obrotów... nagraj lepszy jakościowo film na którym będzie to słyszalne... być może Ktoś coś...

Opublikowano

Płytki w kolektorze dolotowym.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor

Bardzo ciężko nagrać taki filmik bo silnik zagłusza przy tych obrotach - na żywo słychać wyraźnie zwłaszcza jak sie przejeżdża obok innych aut lub barierek. Dźwięk jest dosłownie jak przy luźnym łańcuchu, ale 50k temu wymieniany był rozrząd. Jak dodam mocniej gazu to też przestaje i zaczyna dopiero po przekroczeniu 5 tyś.