Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Słaba jakość nagłośnienia B&O w Audi A4 B9 oraz A5 F5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

temat skierowany do wszystkich posiadających nagłośnienie "Banga" w A5F5 oraz A4B9 Avant...

jeśli temat opisany poniżej już się pojawił lub jest niezgodny z zasadami forum, to proszę Administartora

o jego usunięcie...

zupełnie przez przypadek natknołem się na nazwijmy to: temat słabej jakości nagłośnienia (szczególnie basu) w naszych B9-tkach...

a opisanego w dość ciekawy sposób na innym forum... temat trochę mnie zaciekawił, tym bardziej, że sam odczuwam niedosyt jeśli chodzi o nagłośnienie...

jeśli Ktoś z Was będzie zainteresowany tym tematem to podam link do strony gdzie bardziej szczegółowo można się z tym zagadnieniem zapoznać...

najoględniej mówiąc, jeden z forumowiczów postanowił nieco bardziej ten temat zagłębić wraz z wprowadzeniem pewnych zmian... co ciekawe zmiany

które wprowadził nie są typu "wymieniamy wszystko co się da" albo "gdzie można kupić wzmacniacz o mocy 1 000 000W" a zawęził tylko do zmiany w 

"okablowaniu" wersji fabrycznej... modyfikacje dotyczą czterech przewodów (zamiany miejscami) tak aby uzyskać tzw. "przesunięcie fazy w subwooferze"

co zapobiega "interferencji destruktywnej" 

powiem tak... niewiele było do stracenia... i pomyślałem, a czemu by Nie spróbować... przepinowałem cztery przewody (zrobiłem to od strony subwoofera) tak,

aby od strony instalacji dalej wszystko było korekt... efekt??? dużo więcej basu i to czystego basu w całym zakresie głośności... a tego wcześniej Nie miałem...

średnie tony także uległy wyostrzeniu... jestem jeszcze na etapie nazwijmy to testowania... na tą chwilę słuchałem muzyki AC/DC, Metallica bo tam chłopcy

lubią bas... ale chcę to jeszcze sprawdzić na "klasycznej muzyce" niemniej jednak, na tą chwilę jestem miło zaskoczony... zobaczymy czy tak zostanie...

ale gdyby Ktoś z Was chciałby się z tym pobawić i spróbować (a wg. mnie warto) to dajcie znać... tym bardziej, że bez najmniejszego problemu możemy

w każdej chwili wrócić do stanu sprzed...

Opublikowano

Miałem adapter zamieniający polaryzację. Sprzedałem bo w B9 różnicy nie było. Wręcz gorzej. 

Opublikowano
  • Autor

no jak widać... nie każdemu podejdzie... dla mnie na tą chwilę na plus...

Opublikowano

Też się dziwiłem, bo w sumie system jest identyczny, a w A5 właściciele pisali o poprawie, a w A4 (jak dla mnie) efekt pogorszony. 

Opublikowano
  • Autor

no trochę dziwne... muszę się przyznać, że też trochę sceptycznie byłem do tego nastawiony, bo co poniektórzy mają przedziwne pomysły i najlepiej z dystansem do tego podchodzić... ale posty tego autora były bardzo spójne oraz rzeczowe... więc mówię spróbuje...

i powiem Ci szczerze, na tą chwilę jestem Bardzo zadowolony... tak jak już pisałem, muszę jeszcze potestować z inną muzyką... ale bas po tej zmianie jest bardziej subtelny... średnie tony także, a przy większej głośności, lusterko wsteczne całe drży... przedtem w średnim zakresie głośności bas powoli zanikał... teraz tego nie ma... 

ps.

być może u Ciebie wszystko gra tak jak powinno... i każda taka zmiana będzie tylko na minus... 

tak czy siak... spróbować warto... koszt praktycznie żaden... a wrócić do sprzed, bez problemu...

Opublikowano

No koszt żaden. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Hej Janusz !

Daj tego linka albo napisz jak zminić te piny w subie. Pacjent S5F5 2023rok. W mojej poprzedniej A4B7 też coś takiego robiłem i byłem zadowolony. Pozdro

Opublikowano

Jestem po modzie. Jak dla mnie sztos. Zupełnie inne audio. Pojawiło się duuużo więcej basu aż drżą niektóre elementy. Moja uwaga : B&O pokaże pełnię swych możliwości z dobrej jakości źródłem. Ja podpiąłem pendraiva z plikami bezstratnymi FLAC. Myślałem, że nie odtworzy ale pozytywnie się zaskoczyłem. Oczywiście mile wskazane dobre realizacje dźwiękowe. Pliki MP3, Spotify, czy radyjko zagra przeciętnie. Dzięki Janusz.

Edytowane przez Skorupka

Opublikowano
  • Autor

🙂

Opublikowano

Ciężko wymagać od plastikowego pudełka żeby grało..

Opublikowano
4 godziny temu, ELLIOTT napisał(a):

Ciężko wymagać od plastikowego pudełka żeby grało..

Haha, dobre. Rozumiem, że to przytyk do jakości ostatnich generacji 😁 Nawet jeśli nie, to i tak mnie to rozśmieszyło.

Opublikowano
W dniu 13.03.2026 o 14:31, ksotuhoss napisał(a):

Haha, dobre. Rozumiem, że to przytyk do jakości ostatnich generacji 😁 Nawet jeśli nie, to i tak mnie to rozśmieszyło.

Oczywiście im nowsze auto, tym gorsza jakość dźwięku. Co z tego, jak masz 24 głośniki, hiper virtual pijany sorrund. Przy poprawnym custom sprzęcie w cenie dopłaty w salonie do Banga przy nowym aucie. Custom gra na zupełnie innym poziomie. obserwując grupy, większości wystarczy bang, może nie słyszeli nigdy fajnego custom audio(domysły). Wracając do imitacji suba, są na to rozwiązania. Pasywny sub https://www.arsshop.de/ars-leergehaeuse-bassreflex-audi-a4-b9-avant-2015-fuer-25cm-10-chassi/33857481

Drugie rozwiązanie coś podobnego jak na tej stronie mają dwa aktywne suby https://www.speaker-city.de/shop/audi-a4-b9-diy-soundsysteme/