Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Początki kodowania VCDS w Audi A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakupiłem VCDS-a. Mam audi a4B7 z 2006r. Mój sterownik łączy się jeszcze po kkl jedynie Xenony po Canie. Wraz z VCDS-em dostałem fajne instrukcje kodowania itp. I na przykład myślałem że zakoduje sobie doświetlanie zakrętów za pomocą halogenów przeciwmgielnych. No i zonk bo w instrukcji zupełnie to inaczej wygląda niż w moim sterowniku. Między innymi nie mam możliwości kliknięcia pomocnika kodowania w VCDS i nie wyskoczą mi takie ładne grupy z bitami które sobie zaznaczam małpkami i są ładnie opisane tylko  tylko jest kilka  prostych, prymitywnych rubryk jak cytuję: 1 Software coding 10121 w drugiej workshopcode : 42692 i poniżej importer number i mogę tylko do it kliknąć więc jakby na  sztywno jakieś numery pewnie kodowania trzeba wpisywać i potwierdzać. Zupełnie to inaczej wygląda niż we wszystkich instrukcjach vcds. Czy winą jest tu że mam stary jeszcze sterownik i dlatego inaczej to wygląda czy ten vcds jest jakiś okrojony czy o co chodzi. W żadnym ze sterowników czy to 09, 17 czy to 55 od xenonów jak kliknę kodowanie 07 nie mam tam tekiego czegoś jak pomocnik kodowania i nie mogę te bity sobie przeglądać i zmieniać w taki fajny sposób kodowania. 

Rozwiązane przez Muskel1

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

W tym aucie nie da się tego zakodować.

To jest auto z architekturą sterowników z 2001r. Tam nie ma długiego kodowania z pomocnikiem kodowania. Jest tam krótkie kodowanie. 

Zapoznaj się z tematem zanim coś uwalisz, bo materiałów na ten temat jest mnóstwo, zarówno na forum jak i w necie, na YT etc...

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odpowiedz. Tak się domyślałem że moja babinka ma już archaiczny sterownik i po jej stronie leży wina. Czyli rozumiem że muszę szukać gdzieś instrukcji z krótkim kodowaniem nie długim. A tak na marginesie to jest w ogóle szansa jakoś uruchomić te doświetlanie zakrętów u mnie w aucie? Skoro gdzieś czytałem że w B6 to jakoś dorabiali to myślę już u mnie w B7 chyba będzie łatwiej .Może trzeba wymienić moduł komfortu na nowszy na przykład bo z takim kiedyś spotkałem się stwierdzeniem jak dawno temu byłem u jednego z magików na VCDS-e

Opublikowano
53 minuty temu, robertsobol1983 napisał(a):

A tak na marginesie to jest w ogóle szansa jakoś uruchomić te doświetlanie zakrętów u mnie w aucie? Skoro gdzieś czytałem że w B6 to jakoś dorabiali to myślę już u mnie w B7 chyba będzie łatwiej

Nie będzie łatwiej. Jest tak samo. Bez dodatkowej elektroniki nie uruchomisz.

54 minuty temu, robertsobol1983 napisał(a):

Może trzeba wymienić moduł komfortu na nowszy na przykład bo z takim kiedyś spotkałem się stwierdzeniem jak dawno temu byłem u jednego z magików na VCDS-e

Sterownik komfortu nie ma z tym nic wspólnego.

Odpowiada za to sterownik MCE. Jego podmiana na inny też nic nie wniesie.

Opublikowano

Do takich cudów trzeba dokładać dodatkowe zewnętrzne sterowniki.

Opublikowano
  • Autor

Ok dzięki Panowie. Wygląda na to że jak to też w życiu bywa ze starymi ludźmi, za wiele się nie poratuje, jedynie trzeba dalej przy życiu jakoś podtrzymywać bo cudów to się już nie ma co spodziewać :)   

Opublikowano

Skrętne masz jedynie biksenony, doświetlenie zakrętów halogenami to już dokładanie modułu który pobiera informacje ze sterownika kierownicy, aby wiedzieć jaki jest kąt skrętu.