Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Niskie ciśnienie oleju pod obciążeniem w Audi A4 B8 2.0 TDI CGLC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od jakiegoś czasu mam problem. Pojawia sie komunikat o niskim ciśnieniu oleju jak wjezdzam dłuższy czas pod jakąś górę i komunikat aby natychmiast wyłączyć silnik. 

Dzieje się tak tylko pod obciążeniem gdy wjezdzam dłuższy czas pod sporą górę. 

Wtedy gasze silnik, odpalam i następnie zawracam i zjezdzam i juz komunikatu nie ma.

Gdzie szukać przyczyny? Zatkany smok? Czy jakiś napęd pompy oleju?

Silnik: 2.0tdi 177km CGLC 2013r.  Automat s-tronic quattro

Edytowane przez Lechu85

Opublikowano

Trzeba sprawdzić ciśnienie oleju manometrem, powodem niskiego ciśnienia może być albo wyrobiony imbus napędu pompy oleju, albo lejące wtryski, które rozrzedzają olej silnikowy.

Opublikowano
  • Autor
50 minut temu, Langista napisał(a):

Trzeba sprawdzić ciśnienie oleju manometrem, powodem niskiego ciśnienia może być albo wyrobiony imbus napędu pompy oleju, albo lejące wtryski, które rozrzedzają olej silnikowy.

Auto chodzi równo i idealnie jak by to były wtryski to bym to czuł chyba.

Robię rozrząd na dniach to poprosze żeby mechanik zerknął na ten imbus. Jego sie wymienia? Duże będą koszta? 

Edytowane przez Lechu85

Opublikowano

Regeneruje się całą pompę. Lanie wtrysków nie koniecznie musi się objawiać nierówną pracą. 

Opublikowano
20 godzin temu, Lechu85 napisał(a):

Auto chodzi równo i idealnie jak by to były wtryski to bym to czuł chyba.

Robię rozrząd na dniach to poprosze żeby mechanik zerknął na ten imbus. Jego sie wymienia? Duże będą koszta? 

zerknąc ?????

stosujesz niewłasciwe okreslenia do danej sytuacji

tam nie ma co zerkac tylko rwac miche, wyciagac moduł pompy i wiooooo do regeneracji

imbus to pryszcz

od razu uprzedzam, w przypadku Twojego auta ze skrzynia stronic wyjecie modułu jest qu....sko prze....ane

Opublikowano
  • Autor

Imbus jest ładny, mechanik rozebrał i mówił ze widział dużo takich wyrobionych a tutaj jest wszystko ok  z imbusem. Jest bardzo ładny. 

Może być pompa niewydolna. Czy wymieniać pompę? Nowa od 350 do 1000 zł. Nie wiem czy ktoś w okolicy regeneruje te pompy. Dolny śląsk. 

Opublikowano

Widzę ze dalej nie rozumiesz co sie do Ciebie tutaj pisze. :facepalm:

Tutaj nie chodzi o jakiś zyrbany imbus tylko o łożyskowanie walków wyrownowazajacych z których ucieka olej..

A ten zamiast trafiać do glowicy i turbo wraca do miski

Opublikowano
  • Autor

Ok rozumie. Polecasz regenerować czy jednak kupić nowa? Nowe są od 350 zł do 1000 zł. 

Opublikowano
9 godzin temu, Lechu85 napisał(a):

Ok rozumie. Polecasz regenerować czy jednak kupić nowa? Nowe są od 350 zł do 1000 zł. 

co jest nowe ? o czym piszesz ?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 21.01.2026 o 18:37, Dev napisał(a):

co jest nowe ? o czym piszesz ?

Pompy nowe są od 350 do 1000 zł mówił mechanik. Na internecie czytałem opinie że nowa pompa siadła jednej osobie po 6000 km i zatarła silnik.

Znalazłem taka firmę co regeneruje pompy. 

https://turbolux.pl/oferta/regeneracja-pomp-olejowych

Co polecacie regenerować stara czy kupić jakąś nowa pompę oleju?  

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podepnę się pod temat ale z moim problemem, kontrolka zapaliła się po 2 miesięcznym postoju (od sierpnia 2025r samochód więcej przestał jak jechał) , ciężko stwierdzić kiedy się zapala bo robi to kiedy chce, mam wrażenie że przy przyspieszaniu gaśnie a przy hamowaniu najczęściej sie pojawia ale nie zawsze tak jest bo jechałem trasę około 100km i nie zapaliła się ani razu. Komputer pokazuje błąd P164D00, silnik 2.0TDI 150KM CSUA, w pierwszej kolejności chciałbym wymienić czujnik ciśnienia oleju ale gdzie go szukać? W tym silniku wszystko jest tak upchane że najlepiej przestudiować wyciąganie całego silnika żeby za cokolwiek się zabrać 

Opublikowano
W dniu 7.02.2026 o 21:54, xottod napisał(a):

Podepnę się pod temat ale z moim problemem, kontrolka zapaliła się po 2 miesięcznym postoju (od sierpnia 2025r samochód więcej przestał jak jechał) , ciężko stwierdzić kiedy się zapala bo robi to kiedy chce, mam wrażenie że przy przyspieszaniu gaśnie a przy hamowaniu najczęściej sie pojawia ale nie zawsze tak jest bo jechałem trasę około 100km i nie zapaliła się ani razu. Komputer pokazuje błąd P164D00, silnik 2.0TDI 150KM CSUA, w pierwszej kolejności chciałbym wymienić czujnik ciśnienia oleju ale gdzie go szukać? W tym silniku wszystko jest tak upchane że najlepiej przestudiować wyciąganie całego silnika żeby za cokolwiek się zabrać 

Jaki masz przebieg? Pasek napędu pompy oleju zmieniałeś?

Tutaj istnieje ryzyko przypchania  smoka jeśli pasek się łuszczy