Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Audi A4 B6 1.8T długo się nagrzewa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam od dluzszego czasu wydaje mi sie ze auto sie dlugo nagrzewa(po ok. 20km dopiero lapie 90st.)czujnik g62 wymieniany byl ostatnio bo stary fiksowal na zegarze.Temp.na zewnatrz -10st,mozliwe ze termostat do wymiany???

Opublikowano

Zależy jaką masz trasę, jak po wejściu do auta masz ustawione od razu na ciepłe powietrze to też spowalnia proces nagrzewania się. Przy tych temperaturach i braku dłuższej jazdy powyżej 2500 obr./min. to normalne tempo nagrzewania się. Gdyby termostat był do wymiany, to po osiągnięciu 90 stopni (o ile by się to w ogóle udało ) od razu by spadła na 70.

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, Langista napisał(a):

Zależy jaką masz trasę, jak po wejściu do auta masz ustawione od razu na ciepłe powietrze to też spowalnia proces nagrzewania się. Przy tych temperaturach i braku dłuższej jazdy powyżej 2500 obr./min. to normalne tempo nagrzewania się. Gdyby termostat był do wymiany, to po osiągnięciu 90 stopni (o ile by się to w ogóle udało ) od razu by spadła na 70.

Nawiew włączam jak wskazówka zaczyna ruszać czyli 50 st, raczej nie przekraczam 2500 tys.obr. 90st. raczej trzyma.No cóż widocznie tak ma być, dzięki za informacje 

Opublikowano

daj nowy termopstat, wrzuć Mahle

Edytowane przez Dev

Opublikowano
  • Autor
17 minut temu, Dev napisał(a):

daj nowy termopstat, wrzuć Mahle

dzieki za odpowiedz

Opublikowano
1 godzinę temu, kryspino666 napisał(a):

Nawiew włączam jak wskazówka zaczyna ruszać czyli 50 st, raczej nie przekraczam 2500 tys.obr. 90st. raczej trzyma.No cóż widocznie tak ma być, dzięki za informacje 

Tak nie powinno być, 1,8 T się szybko nagrzewa.

Opublikowano

Na Ori termostacie 90 łapał u mnie po około 5km przy dużych mrozach, Mahle i inne zamienniki po około 10km jak nie więcej.

Opublikowano

Ja mam Ori termostat i mnie w te mrozy dosyć długo łapie temperatury. Czasami dopiero po 10km. Te nowe Ori termostaty to ten sam chłam, co zamienniki, stąd napisałem, że jest to norma. W zimę dłużej się nagrzeje ale za to w lato nie będzie się tak przegrzewał w upały 😂

Opublikowano

4,5 km miejskiej jazdy, nawiewy włączone od początku, termostat Mahle wymieniony z rok temu przy remoncie głowicy, bez nawiewów na bank byłoby 90 st. C.

IMG_20260113_061146.thumb.jpg.b956bb7e26adab8a676168c860ea92e8.jpgIMG_20260113_061206.thumb.jpg.97daaf1c5040effd54b1e070db90de42.jpg

Edytowane przez pelonek1

Opublikowano
  • Autor

Ten będzie dobry?  

Opublikowano

Ale tu nadal wszystko się rozchodzi, jaki to jest styl jazdy. W dawnym miejscu zamieszkania, byłem na wylocie ze wsi, potem miałem 15 km praktycznie poza zabudowanym do pracy, przez to silnik rozgrzany był już po 5-6 km (mówię tu o zimie). W nowym miejscu zamieszkania jadę praktycznie ciągle w zabudowanym i pomimo przejechaniu 10 km, silnik nawet 70 stopni nie ma. Ciężko ocenić, czy jego termostat jest do wymiany.

Edytowane przez Langista

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Langista napisał(a):

Ale tu nadal wszystko się rozchodzi, jaki to jest styl jazdy. W dawnym miejscu zamieszkania, byłem na wylocie ze wsi, potem miałem 15 km praktycznie poza zabudowanym do pracy, przez to silnik rozgrzany był już po 5-6 km (mówię tu o zimie). W nowym miejscu zamieszkania jadę praktycznie ciągle w zabudowanym i pomimo przejechaniu 10 km, silnik nawet 70 stopni nie ma. Ciężko ocenić, czy jego termostat jest do wymiany.

no wlasnie tez sie zastanawiam,tylko ze sporo osob pisze ze u nich nagrzewa sie juz po kilku km.(6-7)a u mnie po okolo 4(trasa) dopiero lapie 50st.przy np.-6°C a 90 po ok.20km.

Opublikowano

Ty sprawdź, czy czasem masz czujnik dobry. Jak szybko masz ciepłe powietrze z nawiewów?

Opublikowano
  • Autor
21 minut temu, Langista napisał(a):

Ty sprawdź, czy czasem masz czujnik dobry. Jak szybko masz ciepłe powietrze z nawiewów?

mniej wiecej po 2km zaczyna leciec delikatnie cieple powietrze no ale wiadomo ze wskazowka jeszcze nie rusza

Opublikowano

To ja bym bardziej czujnik sprawdził.