Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z uszczelką wariatora w Audi A4 B7 2.0 ALT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie :) . Pierwszy raz w życiu nowy element w moim Audi jest do d*py po 2 miesiącach i cieknie przez co nie wiem ile oleju mi obiektywnie bierze Audi. Do tego jak cieknie to tylko podczas jazdy i pęd powietrza puszcza olej na skrzynie itd. Wiadomo. 

Co robicie z tą uszczelką skoro jedyny zamiennik jest gó*no warty? Ona została wymieniona tylko przez przekonanie mojego mechanika , że raz zdjęta do prac serwisowych (uszczelniacze zaworowe bez czapki) powinna zostać wymieniona na nową. Do momentu wymiany nie ciekła. Podejście teraz jest takie - damy starą i naddamy jak to Wazzup mówi - dirko ELRINGA żeby było sucho . Macie jakieś patenty, doświadczenia? Z tego co czytałem nawet oryginalna nowa niedostępna ciekła po wymianie... I tak po rozmowie z ASO - do ALT nie można już też kupić uszczelki pokrywy zaworów - ale tu jest kochany ELRING czy Viktorek wiec ok. Pewnie i lepiej niż to ASO przebrzydłe. Do tego od niedawna są tłoki z pierścieniami MAHLE - więc pewnie mają już licencje na aftermarket w zakresie tychże części 

Wspomniana uszczelka to AJUSA - (polecona przez @benyA4 bo podobono MEHENKER to shit). I tu też pytanie jakie doświadczenia macie w kwestii ASO/AJUSA/Mehenker. Jest dużo jakichś patentów tej marki nowych - coś tam dłubią. Chciałbym posłuchać jakichś historii opinii. 

ALLEGRO.PL

uszczelka co cieknie pomimo iż na oko wygląda na dobrze wyprodukowaną i ładną (w teorii i w oczach moich czy mechanika, a poleconą przez Benęgo)

PL.ALIEXPRESS.COM

Z ciekawości kupiłem za 15 zl z wysyłką uszczelkę z aliexpress 06B109091D odpowiadającą. Jest jakby pokryta włosiem, a wewnątrz metal :D . Ciekawi mnie reakcja mechanika na to ustrojstwo. Hitem byłoby gdyby to jeszcze mogło przytrzymać wyciek :D . Anyway będzie zabawnie.

WWW.FACEBOOK.COM

- na stronie mehenkera jest też nowy elektrozawór zrobiony pod koniec ubiegłego roku dedykowany 2.0 ALT. 

To wszystko co ustaliłem na dzień dzisiejszy. U mnie Audi ma 361 tyś km, 21 lat (w USA mogłoby w wielu stanach już spożywać alkohol). I wciąż wszystko w oryginale, w wakacje badaliśmy z moim mechanikiem wnętrze z racji uszczelniaczy i wyszło, że Wariator, wszystkie elementy takie jak łańcuch i napinacz są w stanie idealnym - jak i na oko sam silnik oraz jego parametry (kompresja itd.) . Meguin 5w40 forever ;) . On mi wyciszył przy ok. 300 tys km wariator i już no można powiedzieć 100 tys km na Meguinie. Wnętrze cudo, cisza mak ;) . 

Czekam na przemyślenia tutaj chłopaki wasze względem tego tematu bo to pierwszy raz przez 10 lat posiadana ALT żeby coś było tak cholernie upierdliwe. Generalnie zawsze podejmowałem wspólnie z @dzik, przyjaciółmi czy sam ze sobą dobre decyzje w kwestii doboru części i ich jakości

Obecnie udało mi się (januszowaniem swym z allegropayem) kupić zestaw hamulców przód i tył + 4 wachacze górne za 650 zł łącznie z allegro z dostawą pod dom mechanika :DD . To jedna z większych Januszerek jakie zaliczyłem ale na dobrych podzespołach - @Dev pisał o Tarczach Febi ,że okej to wziąłem je bo najtańsze z najlepszych, a klocki dałem Brembo tył i przód TRW. Wachacze wziąłem na testy Master Sport z rzekomo nowymi sworzniami :D . Mechanik też zaskoczony w sumie jakością wykonania, jeździ to super. Już z 1,5 tysiąca km zrobione jest cisza i ideał. Także no do 360 tyś km można powiedzieć, że cały zestaw zawieszenia był oryginalny przez ok 20 lat. Łącznik miał 330 tyś km gdy go wymieniałem i wciąż miał pięknie wybite Audi na sobie. Był na bank nigdy nie dotykany. Auto już ponad 250 tyś i ok 10 lat ze mną. Oby tak dalej. Master sport zarzeka się gwarancją 3 lata/80tys km . Górne mam od nich, karabinowe mam abominację złożoną z Mooga i RTSa (dzięki namowom kochanego Dzika) i testujemy. 

Napewno moi ukochani mechanicy, majstrzy powtarzają zgodnie, że najczęściej niezależnie od marki wachacza - największym winowajcą braku wielkiego przebiegu na danych wachaczach (niezależnie czy to najlepszy chinski niemiec Master Sport,czy Lem, czy RTS, czy polecany przez mojego z doswiadczenia wzmacniany Meyle HD) jest poprostu niewłaściwy montaż który sprawi nawet, że ten LEM mistyczny padnie bardzo szybko. Pozdrawiam w nowym roku i czekam na jakąś pomoc/sugestie etc. :)

Rozwiązane przez Langista

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Rozwiązanie

Przy tej uszczelce wariatora masz dwa fabryczne miejsca, które sugerują, że można tam dać sylikon. Ja miałem ten sam przebój, i też musiałem przesmarować sylikonem w miejscu, gdzie uszczelka niby ma coś podobnego do sylikonu ale to w ogóle nie uszczelnia. No i najważniejsze, przed nałożeniem dobrze trzeba sobie oznaczyć miejsce, gdzie ten sylikon pójdzie, to miejsce lekko trzeba papierem ściernym 220 zadrzeć, aby sylikon się złapał, potem bardzo cienka warstwą sylikonu i powinno być ok.

Opublikowano
  • Autor
52 minuty temu, Langista napisał(a):

Przy tej uszczelce wariatora masz dwa fabryczne miejsca, które sugerują, że można tam dać sylikon. Ja miałem ten sam przebój, i też musiałem przesmarować sylikonem w miejscu, gdzie uszczelka niby ma coś podobnego do sylikonu ale to w ogóle nie uszczelnia. No i najważniejsze, przed nałożeniem dobrze trzeba sobie oznaczyć miejsce, gdzie ten sylikon pójdzie, to miejsce lekko trzeba papierem ściernym 220 zadrzeć, aby sylikon się złapał, potem bardzo cienka warstwą sylikonu i powinno być ok.

dzięki - pokażę mechanikowi :) . A założyć nową która ciekła, czy cisnąć na starej która nie ciekła? Z info z forum wynika, że stara ale przesmarowana, doszczelniona poprostu lepiej trzyma niż nowe ori/ajusy. 

Opublikowano

Załóż z Erlinga nową.

Opublikowano
  • Autor
W dniu 15.01.2026 o 14:27, Langista napisał(a):

Załóż z Erlinga nową.

Elring wariatora nie robi. Założę chińska. Właśnie gadaliśmy z mechanikiem. 16 zl z aliexpress jest lepsze niż ajusa Europejska za 38 z allegro którą Polacy wciskają Polakom jako Ori za 100 zł 🤣. Spadłem z krzesła. Wbija aliexpress za 15.99 z wysyłką z chin ! Hit! Poprostu hit 🤣. Polecam

Te włosie na metalu na bank zatrzyma lepiej wyciek niż te ajusy. Nadda dirko jak trzeba i będzie git malina. 

Git malina jak to mawia Wazzup "nie takie rzeczy żeśmy kurła z Andrzejem robiły". 

😂. Tego się nie spodziewałem. W nocy zamówiłem cos z aliexpress o oznaczeniu uszczelki wariatora, a tu się okazuje że to lepsze niż to co w Polszy Hiszpańskie chodzi 😂

Czekam na rozwój wypadków. Od razu poinformuje. Jestem zaskoczony 

PS. Odebrałem Auto od mechanika :)) . Nie cieknie, naddał dirkiem. Ba - kazał sobie 4 takie zamówić :D . Hit sezonu ;) . Metalowa, chińska uszczelka z afrykańskim włosiem ;) . Brzmi jak czarny, rudy, chiński żyd - najważniejsze , że działa . Obserwujemy. 

Edytowane przez Anelson