Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parametry DPF A4 B8 2.0 TDI CJCA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Okazało się, że przyczyną częstego wypalania DPF u mnie jest turbina. Pójdzie do regeneracji, a DPF do wyprania i zobaczymy co z tego będzie.

Przy czym wkład DPFa po sprawdzeniu endoskopem jest w całości tzn. nie widać pęknięcia, ani żadnych przetopów.

Edytowane przez ykb

Opublikowano

Podepnę się pod temat z pytaniem . Co prawda nie Audi , ale też grupa VAG . Crafter 2,0 tdi. 42 tys przebiegu.Podczas jazdy zapalił się check engine . Błędy sond .

Pytanie - czy okopcony DPF ( sprawdzenie kamerką ) , okopcona końcówka tłumika definitywnie wskazują że DPF jest do wymiany ?

Osoba z serwisu twierdzi że DPF nie ma prawa być okopcony . Jeśli jest , to znaczy że jest uszkodzony i do wymiany . Ma racje ? Będę wdzięczny za podpowiedź .

Opublikowano

Z dużym prawdopodobieństwem wkład uszkodzony/pęknięty. Końcówki wydechu muszą być czyste, bez śladów sadzy.

Opublikowano
34 minuty temu, Muskel1 napisał(a):

Z dużym prawdopodobieństwem wkład uszkodzony/pęknięty. Końcówki wydechu muszą być czyste, bez śladów sadzy.

Bardzo dziękuje za odpowiedź . Oswajałem się z tym , ale chciałem się upewnić .

Opublikowano

Który rocznik, jaki kod silnika?

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano

Crafter 35 furgon (van) CR

Data produkcji

24.09.2019

Rok modelowy

2020

Kod silnika

DAUA

Edytowane przez mariusz36

Opublikowano

I naprawdę 42 tyś przebiegu?

Opublikowano
39 minut temu, krzychuG napisał(a):

I naprawdę 42 tyś przebiegu?

Tak , naprawdę . Ogólnie jak nowy ( mam od nowości ) ,ale to że większość stoi jest pewnie przyczyną awarii tego DPFa .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.04.2026 o 15:04, Muskel1 napisał(a):

Cześć, jesteś w stanie pomóc z diagnostyką DPF? Może przez wiadomość albo przez tel? Odwdzięczę się oczywiacie . Silnik caha

Opublikowano

Przeczytaj mój podpis😉

Opublikowano
  • Autor
  • Rozwiązanie

DPF wyczyszczony. Odczyt z maszyny przed czyszczeniem pokazał wynik 93mbar, po wyczyszczeniu ciśnienie w nim spadło do 20mbar, czyli był zapchany dosyć mocno.

Odczyty z czujnika różnicy ciśnień już mieszczą się w normie, pod obciążeniem to max ~140 hPa.

Póki co DPF dostał drugie życie, zobaczymy na jak długo i co będzie dalej.

Edytowane przez ykb

Opublikowano
  • Autor

Pytanie. Po takim zabiegu powinienem zrobić reset wartości wyuczonych DPF w sterowniku? Czyli zerowanie wartości popiołu olejowego?

Opublikowano

Koniecznie dopasować wartość popiołu.

Opublikowano
  • Autor

Przy użyciu Car Scanner'a Pro jest możliwość dopasowania tego? Wiem, że jest możliwość zresetowania do 0, ale nie wiem czy mogę wpisać jakąś wartość.

Opublikowano

Nie używam tego.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zainteresowałem się tematem czujnika RC. Z racji tego, że u mnie raczej góruje wartość zmierzona sadzy, zamiast obliczonej, pomimo tego, że podczas dochodzenia do wypalania wartości te są bardzo zbliżone i czasem jest różnica tylko grama, dwóch, to postanowiłem, że będę go wymieniał i sprawdzę drożność rurek. Czy ta druga, ucięta rurka to normalne zjawisko, czy było coś tam kombinowane? Do czego ona służy?

DPF wypala się co ~300km, ale irytuje mnie ten nagły przyrost sadzy zmierzonej w cyklu mieszanym. Podczas jazdy na autostradzie potrafi spaść dużo poniżej sadzy obliczonej, ale po przejściu w cykl mieszany nagle nieproporcjonalnie rośnie. Zazwyczaj gdy masa zmierzona zaczyna spadać, to po zgaszeniu i ponownym odpaleniu auta zamiast powoli rosnąć/ewentualnie po krótkim czasie spadać, zaczyna tylko i wyłącznie rosnąć.

knmg1Jj.jpeg
Od ostatniego wypalania 150km.

DqGvEJN.jpeg

s5ZV0ep.jpeg

Edytowane przez ykb

Opublikowano
34 minuty temu, ykb napisał(a):

Czy ta druga, ucięta rurka to normalne zjawisko, czy było coś tam kombinowane? Do czego ona służy?

Jak sama nazwa czujnika wskazuje, jest to czujnik różnicy ciśnień, czyli mierzy on różnicę ciśnień, w tym przypadku przed dpfem oraz ciśnienia atmosferycznego, dlatego ta rurka jest taka, jaka jest i tak ma być.

Nieproporcjonalny wzrost wartości zmierzonej sady, może wskazywać, tak jak już wcześniej pisałem, na niedrożność układu oczyszczania spalin, lub błędne wskazanie spowodowane usterką czujnika RC, gdyż zmierzona wartość ustalana jest na podstawie wskazań z tego czujnika. Dlatego zalecana jest jego wymiana po czyszczeniu dpf...

Opublikowano
  • Autor

Zanim go wymienię, to chciałbym sprawdzić jeszcze EGR. To normalne, że podczas stałej jazdy z 2 tyś obrotów EGR jest otwarty w 85% i ta wartość w ogóle nie spada? Podczas przyśpieszania zawór na moment domyka się do 30%, raczej jest to przedziale 50-70% (wtedy też dane z czujnika "Błąd EGR" podskakuje nagle do 100%), całkowicie zamknięty jest tylko wtedy, gdy odpuszczę gaz i pokazuje 0%. Na jałowych 820 obr EGR otwarty w 53%.

Wartości z rozgrzanego silnika. Żadnych błędów.

Edytowane przez ykb