Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parametry DPF A4 B8 2.0 TDI CJCA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z moim DPF. Najprawdopodobniej nadaje się już tylko do wymiany, bo auto ma okopcone końcówki i podejrzewam, czy nie jest w środku pęknięty. Natomiast mam pytanie z innej beczki. Czy zamiennik "wysokiej klasy" Walker, który spełnia normę emisji spalin Euro 5 spiszę się w choć jakimś stopniu? Ceny oryginalnego z ASO są przerażające.

Edit1: Oil ash volume na poziomie 0.16l.

3170b493-a0d5-44a8-b5b5-5bfc30a6b630.jpg9c511342-7621-4752-952d-3ed229392c20.jpg

Edytowane przez ykb

Rozwiązane przez ykb

Przejdź do rozwiązania
Opublikowano
  • Autor

Przepraszam za mały spam tematami. Wkradł się jakiś błąd. Ten post jest prawidłowy.

Opublikowano

Wykres DPF differential pressure wygląda podejrzanie. Najpierw sprawdzić czujnik różnicy ciśnień DPF. Zrób log na ciepłym silniku: jałowy, 2000 obr., 3000 obr. Sprawdź: soot mass, distance since last regen, status regeneracji, temperatury spalin. Na ten moment bardziej podejrzenie pada na czujnik.

Oil ash volume na poziomie 0.16l - to niewiele, kasowałeś licznik?

Opublikowano
16 minut temu, R4xx napisał(a):

0.16 to niewiele? max 0.175 nadaje się do wymiany/czyszczenia zatem filtr zbliża się do zapełnienia

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, R4xx napisał(a):

Wykres DPF differential pressure wygląda podejrzanie. Najpierw sprawdzić czujnik różnicy ciśnień DPF. Zrób log na ciepłym silniku: jałowy, 2000 obr., 3000 obr. Sprawdź: soot mass, distance since last regen, status regeneracji, temperatury spalin. Na ten moment bardziej podejrzenie pada na czujnik.

Sprawdzę to dziś.

57 minut temu, RALF76 napisał(a):

0.16 to niewiele? max 0.175 nadaje się do wymiany/czyszczenia zatem filtr zbliża się do zapełnienia

Niepokoją mnie te okopcone rurki i boję się, że wkład będzie pęknięty.

Można oddać taki DPF do prania?

Opublikowano
1 minutę temu, ykb napisał(a):

Niepokoją mnie te okopcone rurki i boję się, że wkład będzie pęknięty.

Można oddać taki DPF do prania?

jak pękniety to się nie nadaje

Opublikowano
  • Autor
1 minutę temu, RALF76 napisał(a):

jak pękniety to się nie nadaje

8 godzin temu, R4xx napisał(a):

Przy spokojnym dodawaniu gazu do 2-3 tys obr. wykres prezentuje się tak. Natomiast przy gazie do dechy wartości podskakują do wyników, które pokazałem na 1 wykresie. Na jałowym biegu wartości to ok. 15 hPa. Dziś dpf wypalił się po 80km.

Swoją drogą sprawdziłem korekty wtrysków. Wtrysk na cylindrze 2, na jałowym biegu wskazuje wartość +1.50mg, gdy reszta +- 0.60mg. Podczas normalnej jazdy te wartości są w miarę spójne. Poza tym reszta mieści się w normie.

Ale wątpię, że to będzie przyczyną końca DPF?

Screenshot_2026-03-26-16-15-39-750_com.ovz.carscanner.jpg

Opublikowano

15hPa na wolnych to górna granica ale świadczy też że coś się już przytyka, powinno być 6-12hPa

Okopcony wydech też nie jest to normalne więc coś z dpf się dzieje

Opublikowano
  • Autor

Wracając do tematu. Jeśli przyszłoby mi wymieniać DPF, to co myślicie o zamiennikach marki WALKER?

Ktoś orientuje się w temacie ile kosztuje oryginalny DPF w serwisach Audi?

Edytowane przez ykb

Opublikowano

Tylko oryginał, albo czyszczenie, jeżeli nie jest za późno lub dpf nie jest uszkodzony.

Opublikowano
  • Autor

Raczej nastawiałbym się na wymianę, bo te okopcone końcówki oznaczają tylko jedno, że wkład będzie gdzieś pęknięty i część spalin przedostaje się dalej.

Serwisy ASO mają w swojej ofercie np. zregenerowane DPFy, zostawiając stary?

Opublikowano
5 minut temu, ykb napisał(a):

Serwisy ASO mają w swojej ofercie np. zregenerowane DPFy, zostawiając stary?

Nie spotkałem się jeszcze z czymś takim.

Edytowane przez Muskel1

Opublikowano
  • Autor

Dzwoniłem i dowiedziałem się, że cena nowego DPF w ASO to koszt ~3009 zł, czyli niewiele więcej, bądź cenowo tak samo co wysokiej "klasy zamienniki"

Jeśli zajdzie potrzeba to zdecyduje się na oryginalny.

Swoją drogą, co przy okazji wymiany DPF warto jeszcze sprawdzić, żeby jak najbardziej wydłużyć jego żywotność?

Opublikowano

Koniecznie wymiana czujnia/kow różnicy ciśnień na nowe oryginalne z ASO (żadne zamienniki).

Opublikowano
  • Autor

Wracając do tematu. W ASO, ze względu na to, że DPF był na tamten moment niedostępny w Polsce, oraz w Niemczech, cena wynosiła 3009zł. Chcąc taki na zamówienie cena to 19 tyś zł.

Opublikowano

Normalne.

Opublikowano
  • Autor

Jestem umówiony do mechanika pierw na wstępną diagnostykę, później demontaż DPF i oddanie go do czyszczenia. W ostateczności pójdzie do wycięcia.

Opublikowano

Wycinanie DPF to druciarstwo i egoizm...

Opublikowano
  • Autor

Być może. Natomiast "inwestowanie", jeśli można to nazwać inwestycją, w sam DPF za 19 tyś zł. do samochodu, które jest warte połowę tej ceny mija się z celem.

Ewentualnie sprawdzona używka.

Edytowane przez ykb

Opublikowano
13 minut temu, ykb napisał(a):

Ewentualnie sprawdzona używka.

To już prędzej.