Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

2.0 TFSI wymiana pompy wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Przebieg 90k pomału zbliżam się do dystansu w którym pompa wody mówi dobranoc i niestety mam już chyba pierwsze objawy. Podczas wymiany oleju na misce miałem spory zaciek wyglądający jak kamień z wody ale miał też w niektórych miejscach kolor różowy. Z uwagi na brak czasu nie prześwietlałem dobrze auta od spodu aby zobaczyć czy wyciek jest z pompy bo od góry mało widać. Zbiorniczek pokazuje między min a max mniej więcej w połowie, niestety nie mogę skojarzyć ile było wcześniej. Pompę i tak dla świętego spokoju przy przebiegu 100k chciałem wymienić na nową, i mam pytanie. Wiem że każdy mówi OEM, ale może jest tutaj ktoś Kto ćwiczył coś innego ? Wczoraj znalazłem u braci z Chin cały termostat z alu razem z pompą i zastanawiałem się czy nie spróbować kupić to i po prostu do alu termostatu dać dla świętego spokoju ori pompę, bo jak słyszałem głównie cieknie przez obudowę termostatu która pęka od ciepła.

Edytowane przez kaktusr

Opublikowano

Pompa tylko HEPU.

Opublikowano

Cała metalowa jest też z Ina , wymieniałem zimą w takiej termostat ,była i jest szczelna ale termostat stanął w pozycji otwartej.

Opublikowano

Hej miałem podobnie , całą miskę oleju na biało, (zaschnięty płyn ) ale w moim przypadku była to wina uszczelki w chłodniczce oleju więc sprawdź dokładnie stojąc z lewej strony auta za alternatorem w dolnej części tylko rano lub po paru godzinach stania i wieczorem z latarką lub (ciemnym garażu )inaczej nie widziałem u siebie , szybko odparowuje na gorącym więc wstrzemięźliwość wskazana .

Ps. Co do części z Chin jako osprzęt silnika nie bawił bym sie , szkoda ryzykować i ewentualnych nerwów

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
12 godzin temu, dziki24 napisał(a):

Hej miałem podobnie , całą miskę oleju na biało, (zaschnięty płyn ) ale w moim przypadku była to wina uszczelki w chłodniczce oleju więc sprawdź dokładnie stojąc z lewej strony auta za alternatorem w dolnej części tylko rano lub po paru godzinach stania i wieczorem z latarką lub (ciemnym garażu )inaczej nie widziałem u siebie , szybko odparowuje na gorącym więc wstrzemięźliwość wskazana .

Ps. Co do części z Chin jako osprzęt silnika nie bawił bym sie , szkoda ryzykować i ewentualnych nerwów

Pozdrawiam

Dzięki, to będzie uszczelka nr 16 ?

image.png

Opublikowano
1 godzinę temu, kaktusr napisał(a):

Dzięki, to będzie uszczelka nr 16 ?

image.png

Tak dokładnie 👍

Opublikowano
  • Autor
22 godziny temu, dziki24 napisał(a):

Tak dokładnie 👍

Dzięki, na tą chwile sucho tam u Mnie jak pieprz, przynajmniej nic nie widzę. Mam wrażenie że wyciek pojawił się tylko podczas ostatnich tras autostradowych bo poziom płynu cały czas stoi w miejscu między max i minimum. Najgorsze jest to że żeby zmienić tą uszczelkę trzeba będzie raczej zdjąć pompę bo miejsca tam prawie wcale nie ma :/ czyli przy okazji trzeba ją wymienić :)

Opublikowano
12 godzin temu, kaktusr napisał(a):

Dzięki, na tą chwile sucho tam u Mnie jak pieprz, przynajmniej nic nie widzę. Mam wrażenie że wyciek pojawił się tylko podczas ostatnich tras autostradowych bo poziom płynu cały czas stoi w miejscu między max i minimum. Najgorsze jest to że żeby zmienić tą uszczelkę trzeba będzie raczej zdjąć pompę bo miejsca tam prawie wcale nie ma :/ czyli przy okazji trzeba ją wymienić :)

Po nocnym postoju zaznacz markerem zmazywalnym na zbiorniczku i jeździj ponownie zobacz po tygodniu i będziesz wiedział , co do demontażu to nie jest łatwo ale na pewno nie wymaga demontażu kolektora , pasek i ten alternator czy jak on się nażywa od tego ładowania tego ustrojstwa trzeba zdemontować na chwilę obecną musisz zobaczyć czy i skąd ucieka a później reszta

Opublikowano

To nie jest dobry sposób, poziom płynu będzie się zmieniać, będzie go raz przybywać a potem go ubędzie. Wszystko zależy od temperatury otoczenia, przerwy od jazdy, wysokości na jakiej się znajdujemy, składu danego płynu chłodzącego. Nie ma sensu bazgrać po zbiorniczku. Najlepszy sposób to zwyczajne umycie wszystkiego i obserwacja. Jak jest osłona to założyć i po kilku dniach sprawdzić, czy są ślady wycieku na osłonie.