kaskader-k5 Opublikowano 19 Maja 2009 Opublikowano 19 Maja 2009 Witam. Szukałem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanko ale żaden z opisanych przypadków nie pasuje do mojego. Mam taki problem - po założeniu instalacji gazowej silnik zaczął szarpać i przerywać, zarówno na gazie jak i na benzynie. Diagnoza gazownika padła na świece zapłonowe albo przewody. Przed założeniem gazu silnik pracował równo i nic się z nim nie działo. Wymieniłem świece i szarpanie zmniejszyło się ale nadal bardzo przeszkadza w normalnej jeździe- najbardziej przerywa po dodawaniu gazu, na wolnych obrotach chodzi równo, nie gaśnie. Przymierzam się do wymiany przewodów ale chciałbym uniknąć wydatku. Czy możliwe że przewody były stare i trzeba je wymienić i czy przejechanie paru kilometrów na gazie wywołało taki skutek? Czy wina leży po stronie gazownika? Co jeszcze może być przyczyną szarpania?
cobradd Opublikowano 19 Maja 2009 Opublikowano 19 Maja 2009 Wymień te przewody bo wcześniej czy później i tak cię to czeka a jak wymienisz to przynajmniej będziesz ich pewny i oddaj auto do gazownika bo wina jest ewidentnie po jego stronie, skoro samochód przed założeniem gazu chodził to po założeniu tez ma chodzić. Może pochrzanił kolejność podpięcia wtryskiwaczy gazowych (zakładam że wrzuciłeś tam sekwencję) ale to nie dokońca tłumaczyłoby problemy z benzyną chociaż komputer benzynowy szybko i chetnie się głupot uczy. VAGa też nie zaszkodziłoby podpiąc żeby zobaczyć co tam słychać.
kaskader-k5 Opublikowano 21 Maja 2009 Autor Opublikowano 21 Maja 2009 Wraz z wymianą przewodów problem ustąpił, choć wizyta u gazownika jest konieczna bo mam wrażenie że samochód stracił na mocy. Niech jeszcze raz wszystko ustawią. Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi