Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Problem ze zbyt niską temperaturą silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam problem ponieważ moje autko nie może złapać odpowiedniej temperatury płynu chłodzącego tzn. 90 stopni. Temperatura na klimatroniku i na wskaźniku wacha się w granicach 62-65 stopni . Wymieniłem termostat (dodam, że ten termostat to była jakaś tania podruba za 25 zeta) i nic nie pomogło.

Poczytałem troche na forum i doszedłem do wniosku, że może być walnięty czujnik temperatury płynu chłodzącego. Wymieniłem dzisiaj ten czujnik i dalej bez zmian temp w granicach 63 stopni.

Dodam jeszcze, że wąż dolny idący od chłodnicy do bloku silnika jest zimny po uprzednim rozgrzaniu silnika (czyli wygląda na to, że termostat jest zamknięty) :( :?: :?:

Może miał ktoś z forumowiczów podobne problemy

Opublikowano

roznie to bywa z termostatami za 25zł komus sie trafi dobry i jest zadowolony innemu sie trafi jakies badziewie i wtedy i tak jest zmuszony kupic ori, ja kupilem ori

Opublikowano

Niestety za 25 zł to nie może być nic dobrego..., kup porządny termostat :cool1:

Opublikowano

Wymień termostat na ori z ASO, koszt ok 95zł z oringiem. Nieoryginalne termostaty otwierają się z reguły za wcześnie, stąd problemy z dogrzaniem silnika.

Opublikowano

Polecam Wahler'a, jest tańszy i zachwalany.

Opublikowano

Z tym Wahlerem to różnie bywa mam w audi 80 w benzynie tam jest wszystko idealnie natomiast taki sam założyłem do mojego AFN i jest tak temperaturę trzyma 90 stopni nie spada jak stoi na wolnych obrotach tylko wydaje mi się że coś długo się nagrzewa .Jeśli na dworze jest 10 stopni na plusie i ustawie w autku temperaturę na klimatroniku 25 stopni to żeby nagrzał się do tych 90 stopni potrzeba jakieś 12-15 kilometrów ja wiem że klekoty się dłużej grzeją ale aż tak długo powiedzcie czy to normalne a co dopiero będzie zimą jak będzie mróz :>

Opublikowano

Witam

goldik. Chyba to normalne bo przecież odbierasz dodatkowo ciepło z nagrzewnicy i czas nagrzania automatycznie sie zwiększa

Ja u siebie zauważyłem podobną sytuacje

Jeśli sie mylę to niech mnie ktoś poprawi Pozdrawiam :)

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam problem ponieważ moje autko nie może złapać odpowiedniej temperatury płynu chłodzącego tzn. 90 stopni. Temperatura na klimatroniku i na wskaźniku wacha się w granicach 62-65 stopni . Wymieniłem termostat (dodam, że ten termostat to była jakaś tania podruba za 25 zeta) i nic nie pomogło.

Poczytałem troche na forum i doszedłem do wniosku, że może być walnięty czujnik temperatury płynu chłodzącego. Wymieniłem dzisiaj ten czujnik i dalej bez zmian temp w granicach 63 stopni.

Dodam jeszcze, że wąż dolny idący od chłodnicy do bloku silnika jest zimny po uprzednim rozgrzaniu silnika (czyli wygląda na to, że termostat jest zamknięty) :( :?: :?:

Może miał ktoś z forumowiczów podobne problemy

Tu masz linka do aukcji gdzie za rozsądną cenę kupisz oryginalny termostat http://www.allegro.pl/item640072129_termostat_audi_seat_skoda_octavia_volkswagen_org.html

U tego allegrowicza kupowałem już taki termostat w zeszłym roku i z temperaturą mam ok dlatego śmiało polecam. Pozostaje jeszcze kwestia tego czujnika kupiłeś oryginalny który kosztuje w ASO 80 zł czy jakiś zamiennik? Jeżeli zamiennik to może błędne wskazywać dane ale to najlepiej sprawdzić przy pomocy VAG-a. Jeżeli czujnik też masz zamiennik to kup sobie oryginalny u tego samego allegrowicza który też ma oryginały w dobrej cenie. Mi zamiennik działał przez rok a dodatkowo auto więcej paliło ponieważ przekazywał błędne dane.

Opublikowano

Ten czujnik to też zamiennik za pare złotych. Będe musiał chyba jednak kupic termostat oryginalny może to pomoże :blink:

Opublikowano

Zachwalany tylko wtedy gdy trafisz na naprawde dobry.

Ja jestem już po wymianach:

ori -> Wahler pół roku i klapa

Wahler -> ori (niby bo z allegro) obecnie jest 85 stopni

no i czujnik też ori i nadal to samo.

Więc może za trzecim razem trafie na pożądny termostat :>

Opublikowano

Zachwalany tylko wtedy gdy trafisz na naprawde dobry.

Ja jestem już po wymianach:

ori -> Wahler pół roku i klapa

Wahler -> ori (niby bo z allegro) obecnie jest 85 stopni

no i czujnik też ori i nadal to samo.

Więc może za trzecim razem trafie na pożądny termostat :>

ORI znaczy z ASO :cool1: