Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] O co chodzi z blokowaniem aut osobowych przez TIRy na autostradzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spotkałem się wczoraj z sytuacją na autostradzie, że w okolicach przewężenia pod Wrocławiem TIRy, oraz inne auta dostawcze (np. Sprintery) blokowały jadąc bardzo wolno dwa pasy przed zwężeniem tworząc swoisty korek. Tj przed tymi autami było z 300m wolnego miejsca, aż do kolejnych aut, które tkwiły za poprzednim korkiem stworzonym przez inną parę jadącą wolno dwoma pasami.

O co to chodzi? Nie mam "Bajo Szerokości", a może Wy wiecie czy to jakaś zmowa, czy logicznie daje to efekt szybszego rozładowania korka?

Opublikowano

a moze jakis strajk

Opublikowano
  • Autor

nie nie, raczej nie

Opublikowano

blokuja zeby nie podjezdzac po 50cm tylko jak sie zrobi miejsce to wtedy podjechac rozsadniejszy kawalek.. mozna sobie zgasic silnik i czekac, oszczedzasz paliwo, samochod i lewa noge..

Opublikowano
  • Autor

to ma nawet jakiś sens...

Opublikowano

Ja byłem świadkiem takiej sytuacji na Zakopiance, jechałem autobusem z Krakowa i kierowca zrównał się z TIRem i jechali wolno jeden obok drugiego a przed nimi była podobna sytuacja jak w Twoim przypadku. Ponieważ siedziałem za kierowcą, zapytałem o co im chodzi. Wytłumaczył mi, że w ten sposób korek jest mniej dokuczliwy i jak on to powiedział oba pasy idą płynnie, zapobiega to pchaniu się osobówek. :mysli:

Opublikowano

Ja byłem świadkiem takiej sytuacji na Zakopiance, jechałem autobusem z Krakowa i kierowca zrównał się z TIRem i jechali wolno jeden obok drugiego a przed nimi była podobna sytuacja jak w Twoim przypadku. Ponieważ siedziałem za kierowcą, zapytałem o co im chodzi. Wytłumaczył mi, że w ten sposób korek jest mniej dokuczliwy i jak on to powiedział oba pasy idą płynnie, zapobiega to pchaniu się osobówek. :mysli:

Nic dodać, nic ująć. Po prostu (nie wszyscy), ale spora część kierowców osobówek widząc "TIR'a" przed zwężką i po prostu pcha się na chama do przodu, czego czesta konsekwencją jest to, że lewy pas jedzie, a prawy stoi.
Opublikowano

O to chodzi że wczoraj był stajk ze względu na podniesienie cen za winety :wink4:

Opublikowano

a dla mnie to bzdura. w niektorych krajach jest nawet przepis mowiacy ze nalezy lewym pasem dojechac do konca i tam wjzezdzac na "zamek blyskawiczny" czyli na przemian.

to jest najszybsze rozladowanie i najkrotszy korek.

takie blokowanie u nas wynika cyba z tego ze nie wiedziec czemu wiekszosc kierowcow wpada od razu na pas ktory jedzie, dajac pole do popisu cwaniakom ktorzy dojezdzaja do konca i wpychaja sie na chama przed samym zwezeniem.

gdyby wszyscy dojezzdzajacy do kora rownomiernie zapelniali pasy , nie byloby tego problemu.

o ile taka jazda na autostradzie nie robi wiekszej roznicy o tyle w miescie powoduje to bezsensowne wydluzenie korka i czesto blokowanie poprzedniego skrzyzowania, albo i dwoch. czego moznaby uniknac gdyby ludzie zachowali zdrowy rozsadek i odrobine kultury...

Opublikowano

O to chodzi że wczoraj był stajk ze względu na podniesienie cen za winety :wink4:

Hmm... To bardzo dziwne, bo nic o tym nie słyszałem, a pomimo, że mieszkam za granicą, to jestem aktywnym członkiem KPT, a kuzyn jest w Zarządzie ZMPD.
Opublikowano

strajk za winety ma byc w czerwcu chyba

Opublikowano

Ma byc ale wcale to nie oznacza ze nie moga juz zaczac pokazywac pazurkow...

Opublikowano
  • Autor

Co do strajku to nie wyglądało na strajk.

A o zamku błyskawicznym pisałem na samym początku mojej obecności na Forum. Cudowne rozwiązanie, którego większość Polaków nie rozumie, uważając iż w dobrym tonie jest stać przez 4 km na prawym pasie, zamiast 2 km na dwóch :) Coż.

Opublikowano

zjeżdzanie na zamek powinno się zacząć w chwili kiedy na drodze pojawi się informacja o zwężeniu, lewy pas ładnie wchodzi na prawy lub odwrotnie i ruch idzie płynnie, ale nie, buraki muszą się ryć lewym pasem do końca a potem prawy pas musi się zatrzymać żeby takiego buraka wpuścić i tak właśnie robią się korki.