mUd Opublikowano 15 Czerwca 2009 Opublikowano 15 Czerwca 2009 Witam!!! Mam taki problem. W piątek uderzył we mnie koleżka, dokładnie w tył samochodu (papiery podpisane, sprawa do dogadania, bez policji itd). Z zewnątrz obrażenia wyglądają następująco: 1. tylny zderzak przesunięty lekko do przodu, około 1 centymetra względem klapy bagażnika (klapa i żadna cześć karoserii nie jest naruszona tak przynajmniej wygląda, oglądane przez mechanika, zaglądał do bagażnika gdzie nic tez nie zauważył). 2. kilka dosłownie 3, może 4 rysy które po lekkim wypolerowaniu pewno zostaną(na tylnym zderzaku) Mechanik powiedział ze lakierowanie całego zderzaka to koszt 300 zl plus prawdopodobnie mocowanie i zabezpieczenie zderzaka da się naprawić, koszt naprawy około 200 zl. gorzej jeśli cale mocowanie do wymiany (czego mówi ocenić się nie da bez zdejmowania) cena naprawy wyniesie 500 zł. Czyli w sumie koszt naprawy min 500 zł. - 800 zł. z lakierowaniem. Pewne to nie jest bo to tylko zaznajomiony mechanik nie zajmuje się blacharka. Ponieważ koleżka, który we mnie wjechał nie chce robić sprawy przez ubezpieczenie to pytanie brzmi: Ile powinienem krzyknąć kaski żeby nie wtopić . Czy może jednak obstawać przy naprawie związaną z firma ubezpieczeniowa, która znowu jest zapewne nie jakoś bardzo sprawna. Dodam ze nie koniecznie muszę robić lakierowanie ale jeśli już mam brać kasę to lakier tez dochodzi. (z 3 rysami wytrzymam :>) (taki interes ewentualnie ) Pozdrawiam i proszę o szybkie odpowiedzi bo zależy mi na czasie. Z góry Dziękuję. Mateusz aka mUd
rotter Opublikowano 15 Czerwca 2009 Opublikowano 15 Czerwca 2009 amortyzator uderzeniowy na pewno ci się wgiął i dobił do belki - sam miałem tak samo - też mi zaparkował na tyle w zimie gość i wbił zderzak około 1 cm - żadnych pęknięć nie miałem, zarysowania na zderzaku sam zapolerowałem, zderzak ściągnąłem i odkręciłem amortyzator, następnie wyklepałem na imadle, pomalowałem i zamontowałem - zero śladów po uderzeniu :> - ty będziesz miał to samo - koszt własny, czarny sprej i 2 godziny roboty - mi lakiernik zaśpiewał za naprawę 450 zł, tak że tobie troche zawyżył cene - ale sam jesteś w stanie to bez problemu zrobić, nie daj się skubać kolego [br]Dopisany: 15 Czerwiec 2009, 12:47_________________________________________________ubezpieczalnie możesz wezwać - na pewno nie stracisz po wycenie, a amortyzatorów jest pełno na allegro jak byś nie chciał klepać - tak więc wszystko jest w tym przypadku do zrobienia we własnym zakresie i bez żadnych problemów
Rekomendowane odpowiedzi