Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Dziwny dźwięk dobiegający z prawej strony silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam pytanie co to może być a mianowicie, dziś mój AJM zaczął wydawać dziwny dźwięk z od strony turbiny, jakby szuranie metaliczne, stało się to nagle, wcześniej żadnych objawów nie było. Na forum znalazłem różne opisy przyczyn takiego dźwięku. Nie mam VAGa więc na razie autko poszło w odstawkę bo boję się że może mi się rozlecieć. Jakieś 6tys. temu wymieniony miałem kompletny rozrząd.

Opublikowano

Przyjrzałbym się turbinie, tzn sprawdził luz wzdłużny i poprzeczny wirnika.

Opublikowano

zdejmij oslone paska rozrzadu i obejrz jak wygladaja elementy napedu

Opublikowano

Sprawdziłem dziś elementy napędu rozrządu, na moje oko są ok. Natomiast zawór EGR i wokół jest zabrudzony olejem. Sprawdzałem poziom oleju w silniku i też nic, nie zauważyłem żeby wziął, wszystko jest w normie. Silnik uruchamia się bez zarzutu. Dziś jak go odpaliłem, to wyraźnie słyszałem ten parszywy dźwięk, momentami słychać jakby coś grzechotało. Nie mam pomysłu co to może być. Silnik też nie ma jakiś nadmiernych wibracji, myślałem że może poduszka poszła. Turbina raczej to nie jest. Nie mam już pomysłów.

Opublikowano

a moze sprzegiełko od alternatora juz siedzi,wprowadz silnik na wysokie obroty i gwaltownie odpusc gaz, wtedy bedzie slyszalne i sprawdz czy to jest podobny dzwiek, bo bardzo czesto jest mylony z turbina....

Opublikowano

Alternator jest z przodu a ten dźwięk dobywa się z prawej strony, tam gdzie turbina, wpadła mi myśl że to może łożysko oporowe sprzęgła się sypie? Chociaż biegi wchodzą normalnie.

Opublikowano

jezeli z okolic turbiny to raczej turbina lub rolka rozrzadu

lozysko oporowe pracuje tylko gdy wcisniety jest pedal sprzegla,

Opublikowano

Dziś odstawiłem auto do mechanika, pierwszy werdykt to oberwana poduszka silnika. Poczekamy - zobaczymy czy to tylko to, jeśli tak to nie będzie tak źle. Może fortuny na naprawę nie wydam.[br]Dopisany: 26 Czerwiec 2009, 19:28_________________________________________________Dziś odebrałem auto od mechanika. Okazało się ze była poluźniona poduszka silnika oraz kółko napędowe sprężarki klimatyzacji. Naprawa w 24h a koszt 150 zł.