Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 BFC] Wymiana pompy vp44 a immobilizer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, panowie mam pytanie odsnosnie wymiany pompy w audi 2.5 tdi, czy po wymienie pompy oczywiscie z tymi samymi nr bede musial kodowac immo, bo cos mi swita ze tak,prosze o jakies informacje bo jutro bede mial klienta wlasnie na wymiane pompy...pozdrawiam

Opublikowano

pierwsze słyszę.... :mysli:

Opublikowano

kiedys wymianielem juz vp w audi A6 2003 rok i bez tego ani rusz, wiedz mysle i tu tez bez tego nic nie bedzie, ale wprewdzie moge sie mylic

Opublikowano

VP to vacum pompa??Ja wymienialem i nic nie trzeba kodowac...

Opublikowano

Tak trzeba zakodować immo

Opublikowano

czyli wszystko jasne... :wink4:

Opublikowano

a moz wiecie dokladnie jak to zrobic, byl bym wdzieczny......[br]Dopisany: 23 Czerwiec 2009, 22:29_________________________________________________no i mialem racje,musialem zczytac pin z immo i przypisac pompe bo w nowej byl inny vin, i teraz wszsytko gra tylko gosc przy demontazu pompy zdjal kolko z niej,a wiecie co to oznacza....

Opublikowano

a moz wiecie dokladnie jak to zrobic, byl bym wdzieczny......[br]Dopisany: 23 Czerwiec 2009, 22:29_________________________________________________no i mialem racje,musialem zczytac pin z immo i przypisac pompe bo w nowej byl inny vin, i teraz wszsytko gra tylko gosc przy demontazu pompy zdjal kolko z niej,a wiecie co to oznacza....

Jakie kółko zdjął, masz na myśli ciężarek czy całe koło pasowe??

Jak robiłeś zczytanie i przypisanie nowej pompy?

Opublikowano

oczywiscie ze kolo zebate na pompie, tego kola nie mozna ruszac a duzo ludzi tego nie wie,a jak sie je ruszy to bez stolu probierczego ani rusz, teraz musze wyslac do lublina i tam mi ustawia 200zł,a z dopisaniem nie bylo problemu PIN został zczytany z immo i kodowanie,pozniej adaptacja kanal 50 wpisujemy poraz drugi PIN ktory jest cztero cyfrowy wiec z przodu wstawiamy zero,zapisz,na chwile zapala sie lampka immo, wtedy kasujemy w silniku pozostałe błędy i po wszystkim, jesli pompa jest sprawna mozemy zabrac sie za ustawianie kąta...

Opublikowano

NIe jestem mechanikiem ale przecież kółko na pompie jest na stożku więc dlaczego niby nie można go ściągnąć ?? Przecież potem i tak regulujesz dynamiczny kąt albo zegar w rękę i ustawienie.

Opublikowano

To że jest na stożku to nic nie znaczy, co innego gdyby było na klinie.

Jak nie ma klina to masz 360 stopni kombinacji wtrysku, powodzenia w ustawieniu.

Prędzej śruby powyrabiasz od dokręcania i odkręcania przy regulacji. A kąt wtrysku reguluje się na fasolkach, gdzie przeskok jest około 1-2 zęby.

Opublikowano

widac ze nie masz o tym pojecia, wez sprobuj odkrecic sobie kolo na pompie,oczywiscie zaznacz je i potem zaloz na to samo miejsce, a wtedy zobaczysz jak sie ustawia kat, i po drugie do tej pompy nigdzie nie zamocujesz zegara, poczytaj sobie odnosnie pomp VP44, do ustawienia wyprzedzenia kata sluzy taki sprzet BOSCHA EPS 815 pozdrawiam....

Opublikowano

Poczytajcie sobie chłopaki będzie większa wiedza :wink4:http://www.automajster.pl/pliki_instrukcje/9.Instrukcja_VP_44.pdf

siwy2731 urządzenie BOSCHA EPS 815 to jest cały stół pobierniczy a nie konkretnie urządzenie do ustawienia pompy, jeśli chodzi o temet pomp vp44 to jednak sporo o tym wiem... :notworthy:

Opublikowano

Tylko że absolutnie nie wolno ruszać śruby centralnej, bo zmienią się ustawienia wstępne pompy.

Opublikowano

no i wlasnie ta sruba zostala ruszona..[br]Dopisany: 28 Czerwiec 2009, 23:33_________________________________________________wlasnie dzis dostalem pompe z ustawnienia poczatku tloczenia, ale okazalo sie ze byl padniety sterownik bo nie trzymal parametrow, wymieniony na mowy, wymianiona glowica,przyspieszczac zaplonu i komplet uszczelnien,w sumie 2tys. dzis wstawilem,ale znowy musialem dopisac pompe, czyli wszedlem w logowanie i wpisalem dany PIN, a pozniej adaptacja w kanale 50 czytaj,poznije w polu zamiast 32000 wpisujemy swoj PIN ale dodatkowo dopisujemy zero z przodu,klikamy test i jest w drugim polo pokaze sie 32000 klikamy zapisz, no i obrot walu i silnik pracuje.chce dodac ze nie oplaca sie kupywac uzywanych pomp na allegro bo tak naprawde nie wie sie co kupi, a kapitalny remont VP44 to 3tys. i mamy na rok gwarancji i swiety spokoj.....