Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Szarpanie przy hamowaniu silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio niepokoi mnie objaw szarpania przy hamowaniu silnikiem.

Wygląda to tak: Jadąc na 4 biegu około 80 km/h w momencie puszczenia pedału gazu autem zaczyna szarpać. Gdy wcisnę sprzęgło to przestaje szarpać, a gdy dodam gazu to szarpanie zanika i auto normalnie przyspiesza.

P.S. To szarpanie jest takie samo jakie występuje przy hamowaniu z krzywymi tarczami hamulcowymi.

Czyżby to dwumas wołał o pomoc?

Mam nadzieje że nie bo z kasą krucho jak u wszystkich zresztą...

Opublikowano

Przyłączam się do posta. Ja mam podobnie z tym że szarpanie nie jest zbyt mocne ale odczuwalne. Najgorzej mam na 2 biegu jak np jadę powoli i puszczę gaz lub trzymam go bardzo delikatnie...

Opublikowano

u mnie to samo np na 2 biegu przy 1000 obrotow i slychac takie klap.klap.klap i i efekt jakby konczylo sie paliwo,troche szarpie autem,byc moze silnik odcina doplyw paliwa po puszczeniu gazu albo cos ze sprzeglem i tarcza,, z przewaga na to drugie

Opublikowano

wojtek79 moim zdaniem może tu być wina samej instalacji LPG (a dokładnie jej wyregulowaniu), kiedy puszczasz gaz "gwałtownie" odcinane jest paliwo. Ja mam tak samo jak gwałtownie zdejmę nogę z gazu samochód mi zaczyna szarpać bez względu na prędkość (w taki sam sposób jak Ty pozbywam się tej dolegliwości). Nie sądzę aby problem leżał po stronie sprzęgła (lub całego pozostałego jego układu) - a czy masz problemy z ruszaniem?

A co do pozostałych kolegów Panowie czy macie problemy z szarpaniem gdy puszczacie gaz, czy przy samej jeździe na małych obrotach (np. przy ruszaniu ze świateł na skrzyżowaniu)?

Opublikowano

u mnie przy puszczaniu z gazu. Dodam że nie mam instalacji LPG i nigdy nie był zagazowany. Pozdr :hi:

Opublikowano

wojtek79 moim zdaniem może tu być wina samej instalacji LPG (a dokładnie jej wyregulowaniu), kiedy puszczasz gaz "gwałtownie" odcinane jest paliwo. Ja mam tak samo jak gwałtownie zdejmę nogę z gazu samochód mi zaczyna szarpać bez względu na prędkość (w taki sam sposób jak Ty pozbywam się tej dolegliwości). Nie sądzę aby problem leżał po stronie sprzęgła (lub całego pozostałego jego układu) - a czy masz problemy z ruszaniem?

A co do pozostałych kolegów Panowie czy macie problemy z szarpaniem gdy puszczacie gaz, czy przy samej jeździe na małych obrotach (np. przy ruszaniu ze świateł na skrzyżowaniu)?

Dzięki za sugestię, ale niestety na benzynie jest tak samo. tzn też szarpie.

Koledzy piszą tutaj że szarpie im na 2 biegu czyli przy małych prędkościach a u mnie to zjawisko występuje tak jak pisałem 4 bieg i 70-80 km/h przy zdjęciu nogi z gazu.

A co do ruszania to czasami też mi szarpie ale tylko wtedy jakbym jechał chwilę w korku. Wtedy od częstego ruszania i hamowania sprzęgło jest gorące. Ruszam z jedynki a szarpie jakbym ruszał z trójki. Najbardziej szarpie przy ruszaniu na skręconych kołach.

Opublikowano

Pół roku temu przerabiałem problem z szarpaniem podczas hamowania silnikiem. Po podłączeniu kompa VAG pokazał mi błąd :

17544 - Long Term Fuel Trim Add.Fuel,Bank 1 System too Lean P1136 - 35-00 co oznacza zbyt ubogą mieszankę, dodatkową korektę i jest związany z wolnymi obrotami silnika (z hamowaniem silnikiem też bo w obu tych przypadkach w dolocie tworzy się najsilniejsze podciśnienie). Przyczyną szarpania okazało się lewe powietrze wciągane przez pęknięty przewód podciśnienia idący do serva hamulców. Po wymianie jak ręką odjął.

Opublikowano

Ja opisałem co u mnie się dzieje jeżdżąc na LPG (bez względu na bieg), bo na benzynie tak nie mam. A moje spostrzeżenia poniekąd (jeżeli tak można napisać) potwierdził pan kierownik , co prawda inne paliwo ale cały czas "obracamy" się w tej samej materii. A tak będę uważał bo jakoś nie mogę wyobrazić sobie aby "przypalone" sprzęgło podczas hamowania silnikiem powodowało szarpanie całym autem. Raczej wydaje mi się, że przy zużytym sprzęgle efekt hamowania silnikiem będzie słabszy - no tak mi się wydaje.

Opublikowano

witam takie pytanko jak puszczam pedał gazu na 1 lub 2, zaczyna mi szarpać dlaczego???

NP na liczniku mam 30km/h i puszcza pedał gazu mi zaczyna szarpać musze delikatnie odpuszczać i tzymac pod koncu????? na wyzszych biegach jest ok

i czasami przy odpaleniu skaczą obroty od 800 do 1100