Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Pomoc w diagnostyce silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiegoś czasu mam problem z moją A4. Samochód jeździł normalnie ale pewnego pięknego słonecznego dnia zgasiłem go, po godzinie odpaliłem i coś mu odbiło. Od tego czasu obroty na luzie zazwyczaj stoją lekko poniżej 1000 jednak czasami ma takie zachwiania, że spadają poniżej 800 i auto automatycznie przygazowuje do 1100. Poza tym jest jeszcze jeden problem - przy maksymalnym wciśnięciu gazu mniej więcej od 3000 obrotów samochód czasami nierówno przyspiesza, na sekundę przyspieszenie słabnie i wraca do normy.

Posiadam VAGa więc mogę zrobić logi do analizy, powiedzcie tylko które grupy(nigdy tego nie robiłem, ale mam nadzieje, że sobie poradzę :))

Z góry dziękuję

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Na początek proponuję dokładnie przejrzeć układ dolotowy(czy nie łapie lewego powietrza)

Jeżeli ECU nie ma błędów to logi niewiele wniosą do sprawy(przynajmniej w tym momencie).

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie zauważyłem żadnych nieszczelności...

Opublikowano

Hmm, po wypięciu przepływki szarpanie jakby ustało chociaż może to mylne wrażenie bo szarpanie nie zdarzało się zbyt często. Będę musiał dłużej pojeździć z odpiętym przepływomierzem. Nie rozwiązuje to jednak spadku obrotów na luzie.

Sprawdzałem dzisiaj świece - jedna była zalana :/ Jaka może być przyczyna?

Opublikowano

U mnie szarpalo czasem przy kazdych obrotach - problemem byl przeplywomierz. Doszedlem do tego naciskajac bardzo lekko plastik na przeplywce wtedy autko gaslo, myslalem ze to kabel ale niestety byla to przeplywka. Po wstawieniu nowej nie szarpie i nie gasnie na wolnych.

Odnosnie wolnych obrotow:

VAG pokazuje jakies bledy?

Opublikowano

Błędów na vagu brak, jedyny jaki wyskoczył to ten po odłączeniu przepływki ale po ponownym podłączeniu i skasowaniu już się nie pojawił.

Opublikowano

Dzisiaj o mały włos a miałbym wypadek:/ Samochodem zaczeło szarpać, stracił moc i zgasł. Po zatrzymaniu i odpięciu przepływomierza wszystko wróciło do normy, problem z diagnozą chyba sam się rozwiązał... Przepływka do wymiany, mam nadzieje, że to wszystko co się popsuło.