rafalx11 Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 Witam A więc jak w temacie . Z tego co wiem to dwa zawory powietrzne z przodu i z tyłu silnika . I te zawory na wymieniałem ten z tyłu okazało się ze kabel był przerwany i to naprawiłem ale tez wymieniłem na próbę ten przedni lecz efektu nie było . Tez zawór na turbinie nie przesuwał sztancy mechanik który przy tym był i podłączał powietrze do turbiny bezpośrednio omijając te zawory to turbo działało i przewód od IC był twardy na obrotach więc proszę o rade co to z tym zrobić . ??
grzes1150 Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 Wąż idący do IC nie będzie twardy przy przygazówce na postoju ponieważ geometria turbiny zmienia się dopiero przy obciążeniu silnika a gazując na sucho obciążenia nie ma.
rafalx11 Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Opublikowano 22 Lipca 2009 Ale ojciec ma AHH i u niego waz twardniej , ale nawet podczas jazdy też niema poprawy w mocy
Sztomel Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 Wąż idący do IC nie będzie twardy przy przygazówce na postoju ponieważ geometria turbiny zmienia się dopiero przy obciążeniu silnika a gazując na sucho obciążenia nie ma. grzesiu, co Ty opowiadasz ! przecież zaraz po odpaleniu silnika zmienna geometria turbiny jest ustawiana w pozycję max doładowania aby turbo pompowało na full już od najniższych obrotów a odczuwalny przyrost mocy jest dopiero od około 1800-1900 RPM ( niezależnie czy silnik pracuje na luzie czy pod obciążeniem na biegu) ponieważ wtedy dynamika gazów spalinowych jest na tyle duża, że napędzając wirnik turbiny zwiększa jego obroty a co za tym idzie obroty wirnika sprężarki podając w ten sposób powietrze do kolektora ssącego pod odpowiednio wysokim ciśnieniem, następnie elektrozawór N75 sterowany sygnałem z ECU (na podstawie wskazań z czujnika ciśnienia doładowania) ogranicza stopień wciągnięcia sztangi przez gruszkę przy turbinie i zmienna geometria ustawia się w takiej pozycji aby nie doprowadzić do tzw. efektu "przeładowania" czyli podawania przez turbinę powietrza do dolotu pod większym ciśnieniem niż to jakie jest określone w mapach ECU co skutkowałoby przejściem ECU w tryb pracy awaryjnej. Gdyby było tak jak piszesz to przy przegazówkach na wolnych obrotach z rury wydechowej musiałoby walić czarnym dymem jak z Batorego [br]Dopisany: 22 Lipiec 2009, 16:16_________________________________________________ zawór na turbinie nie przesuwał sztancy mechanik który przy tym był i podłączał powietrze do turbiny bezpośrednio omijając te zawory to turbo działało i przewód od IC był twardy na obrotach więc proszę o rade co to z tym zrobić . ?? mechanik pewnie podpiął ręczną pompkę podciśnienia do gruszki przy turbinie i wytwarzając podciśnienie gruszka powinna wciągać sztangę na około 1,5 cm do siebie - jeśli tak jest i sztanga swobodnie przesuwa dźwignią sterowania zmiennej geometrii bez żadnych zacięć i wyczuwalnych oporów (ruch sztangi można łatwiej sprawdzić ruszając nią ręką) to pewnie masz nieszczelność na wężyku podciśnienia pomiędzy N75 (tym z przodu silnika) a gruszką turbiny - zakładając, iż podmieniany przez Ciebie na próbę inny N75 był sprawny - jednym słowem proponuję sprawdzić szczelność tego przewodu podciśnienia a ponieważ jest on oryginalnie w oplocie to nieszczelność jest trudno zlokalizować - łatwiej zdemontować ten przewód, jeden koniec zaślepić i dmuchając w niego w czasie jak będzie zanurzony w wodzie sprawdzić gdzie uchodzą pęcherzyki powietrza albo wymienić ten przewód - tylko nie w ASO bo tam za 1 metr bieżący liczą sobie 75 zł., można np. zamówić sobie tu : http://www.re5pect.pl/index.php?products=product&prod_id=358 - cena (jak dla mnie) przystępna, 3 kolory do wyboru, średnice wężyków też do wyboru - trzeba tylko przeszperać tę stronę. Jeśli po sprawdzeniu/wymianie tego wężyka, nadal turbosprężarka nie będzie utrzymywać właściwego ciśnienia doładowania to trzeba sprawdzić szczelność pozostałych wężyków podciśnienia oraz odczytać Vagiem czy istnieje błąd elektryczny w zasilaniu samego N75, nieszczelność dolotu jak i gruchy przy turbinie wykluczam gdyż (jak pisałeś pompowała OK). Gdybyś nie wiedział jak wygląda schemat podciśnień dla silnika AFN (jak i wszystkich ze zmienną geometrią turbosprężarki w starszego typu silnikach 1.9 TDI to taki schemat zamieścił Musashi - trzeba tylko trochę poszperać)
rafalx11 Opublikowano 22 Lipca 2009 Autor Opublikowano 22 Lipca 2009 Wymieniłem też dziś ten przedni zawór powietrzny i coś się polepszyło ale jeszcze trochę brakuje i wąż z IC już trochę jest twardszy no ale w ojca AHH jest po prostu nie do ściśnięcia ja pełnym gazie . Gruszka na turbinie steruje sztangą i to widać może zajadę na komputer ale szybciej spróbuje powymieniać te wężyki może pomoże . A jeżeli będzie gdzieś nieszczelność to bodzie powodem tego że wąż IC nie będzie twardy i turbo pracuje na "pół gwizdka " ??
Sztomel Opublikowano 22 Lipca 2009 Opublikowano 22 Lipca 2009 jeśli przewód podciśnieniowy z N75 do gruchy turbosprężarki będzie nieszczelny albo inne po drodze to efekt jest taki jakby tego N75 nie było a to już nie jest sterowanie turbosprężarki tylko puszczenie jej samopas.[br]Dopisany: 22 Lipiec 2009, 20:49_________________________________________________ Wymieniłem też dziś ten przedni zawór powietrzny i coś się polepszyło ale jeszcze trochę brakuje i wąż z IC już trochę jest twardszy no ale w ojca AHH jest po prostu nie do ściśnięcia ja pełnym gazie . Gruszka na turbinie steruje sztangą i to widać może zajadę na komputer ale szybciej spróbuje powymieniać te wężyki może pomoże . A jeżeli będzie gdzieś nieszczelność to bodzie powodem tego że wąż IC nie będzie twardy i turbo pracuje na "pół gwizdka " ?? a jak myślisz ? to nie wężyki powietrzne tylko w przypadku Twojego silnika wężyki podciśnieniowe, od ich szczelności zależy praca Twojej turbosprężarki ale jak masz jakieś baby to weźmy je w obroty, o już chyba wiem o co chodzi !!! O sorry ! to mój kumpel załatwił te laski, OK sprawdź te wężyki !
Rekomendowane odpowiedzi