Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zegary a'la A5 przy starcie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Da radę zrobić coś takiego, żeby te wskazówki sobie tak przeszły przez całe tarcze po włączeniu silnika? :>

Jak się robi diagnostykę VAG, to one do połowy tarczy czy nawet całe przechodzą, z tego co pamiętam..więc może idzie jakoś coś tam w komputerku pogmerać? :cool1: Pytam, bo nie znam się za bardzo na tym, co można pozmieniać bawiąc się VAG'iem, a podoba mi się taki patent :hi:

Opublikowano

Fajny bajer, podłączam się pod pytanie :naughty:

Opublikowano

No mi narazie wskaźnik doładowania w słupku tak robi więc reszta też by mogła :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Nawet gdyby się włączyło podświetlenie wskazówek i reszty też, to i tak było by super :> Pytanie, czy można coś zmodzić w komputerku, żeby bez włączenia świateł podświetliły się kontrolki, wskazówki i cała reszta przy zegarach ;) Jeśli nie, to może by to połączyć z jakimś automatycznym włącznikiem świateł, który po odpaleniu silnika włączał by światła, tym samym podświetlając cyferblat. Wtedy pozostaje kwestia ruchu wskazówek :cool1:

Opublikowano

Da się zrobić, bo tam przecież nic nie jest na lince.

Dochodzą sygnały do licznika odpowiedniej częstotliwości i wysterowują na tej podstawie wskazówki.

Wiem, że niebieski kabelek w żółtej wtyczce przekazuje prędkość, bo podłącza się go do radia, żeby działało GALA.

Ale roboty z tym trochę za dużo...

Opublikowano

zbędna dyskoteka...

Opublikowano

Fajny bajer, ale czy warto tyle kombinować żeby to uzyskać :mysli:

Opublikowano

Chyba jednak nie, za dużo z tym zabawy :disgust:

Opublikowano
  • Autor

Eh, no szkoda :confused4: Bo tu rzeczywiście, jakiś dobry elektryk i pewnie duuużo czasu, by coś takiego zrobić :gwizdanie: Myślałem, że może jest jakiś w miarę prosty sposób :cool1: No nic, kiedyś się człowiek dorobi nowszej Audiczki, to będzie miał bajer :naughty:

Opublikowano

Jak inspekcja w BMW.Bajer fajny ale bez magika od kompa nie obejdzie sie :mysli:

Opublikowano

Przy teście zegarów w vag com się coś takiego dzieje - trzebaby podejrzeć co vag wysyła do kompa i po włączeniu zapłonu podać tą sekwencję.. ale tam łączenie trwa długo, więc nie wiem czy by się to udało...

Opublikowano
  • Autor

Jakby ktoś był w stanie odczytać te dane, co VAG śle do kompa i spróbował jeszcze to jakoś wprogramować w komputer auta, kilka osób było by bardzo wdzięcznych :hi: Tylko..im dłużej o tym myślę, tym bardziej zdaje sobie sprawę z tego, że to chyba jednak ciężki orzech do zgryzienia, szczególnie to wpisanie odpowiedniego kodu do oprogramowania komputera :disgust:

Opublikowano

w mojej HONDZIE HORNET i innych motocyklach taki test zegarów robi się po każdym włączeniu zapłonu więc na pewno się da !!

Opublikowano

Przy teście zegarów w vag com się coś takiego dzieje - trzebaby podejrzeć co vag wysyła do kompa i po włączeniu zapłonu podać tą sekwencję.. ale tam łączenie trwa długo, więc nie wiem czy by się to udało...

Tylko należałoby zrobić to tak aby komputer w aucie nie "myślał" przy każdym starcie że jest podpięty do VAGa :mysli:

Opublikowano
  • Autor

Tylko..w takim razie to chyba kwestia "wyciągnięcia" jakiegoś kodu, który VAG wysyła do komputera, który to (ten kod :tongue4: ) powoduje ruch wskazówek..następnie wgranie tego kodu do komputera i zaprogramowanie go tak, aby przy każdym włączeniu silnika ten kod był wysyłany..z tym że..to nie C++ jak mniemam, więc z tym wgrywaniem kodu - to w ogóle możliwe? :gwizdanie:

Opublikowano

Ja bym to zrobił wsadzając mały procek, max232. Po włączeniu zapłonu wysłałby na K-line komendę testu liczników.

Tylko problem synchronizacji przebiegów pozostaje.

Opublikowano

Niech każdy spyta swojego mechaniora-elektryka i zda sprawozdanie :tongue4:

mam nadzieje że mój nie będzie się ze mnie śmiał :embarrassed:

Opublikowano

Według mnie test zegarów trwa zbyt długo można by poprostu zasymulować pełne obroty silnika oraz maks. prędkość za pomocą prostego generatorka przebiegu prostokątnego trzeba tylko dobrać częstotliwość, jeżeli chodzi o temperature i poziom paliwa to to również należy zasymulować odpiwiednią rezystanicję czujnika temperatury oraz pływaka, jest to wszytko do zrobienia lecz w takim przypadku wskazówki chyba dość szybko by sie poruszały, ale układ byłby doś prosty. Spowolnienie ruchu wskazówek można by uzyskać podając na obrotek i prędkościomierz przebieg którego częstotliwość by rosła i za chwilę zmalała do zera, w przypadku wskażnika paliwa i temp. napięcie musiało by powoli rosnąć i również maleć do zera tym samym układ by się nieco skomplikował.

Opublikowano

Zdecydowanie zbyt skomplikowane a efekt nie jest aż taki by zrekompensować pierniczenie się z tym wszystkim.

Opublikowano

z ciekawości zapytałem znajomego elektronika/elktryka/mechanika magika o takie coś :naughty:

odpowiedź: "lepiej by Ci się coś popsuło w aucie chociaż byś nie wymyślał" :naughty: