Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kierownica po prawej a rejestracja w PL - kruczek ???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie z czystej ciekawości.

Czy możliwe jest zarejestrowanie w Polsce auta z kierownicą po prawej stronie ?

W moim miasteczku jeździ kilka aut ciężarowych ( coś w rodzaju MPO, jakaś zamiatarka itp)

Chodzi mi tylko o fakt, że kiera jest po prawej a inne wymogi ( światła itp) są przystosowane ( tak mniemam bo niestety nie sprawdzałem)

Auta mają polskie "blachy"

Opublikowano

pracując tym samochodem z kosiarką, czy szczorką do mycia do znaków mają kiere po prawej stronie gdyż jadą normalnie ruchem prawostronnym i lepiej jest im sterować tymi urządzeniami gdy siedzą po prawej stronie[br]Dopisany: 28 Lipiec 2009, 10:36_________________________________________________po drugie takie maszyny są wkorzystywane do specjalistycznych prac

nikt nim nie robi trasy: Gdańsk - Katowice

Opublikowano

pracując tym samochodem z kosiarką, czy szczorką do mycia do znaków mają kiere po prawej stronie gdyż jadą normalnie ruchem prawostronnym i lepiej jest im sterować tymi urządzeniami gdy siedzą po prawej stronie[br]Dopisany: 28 Lipiec 2009, 10:36_________________________________________________po drugie takie maszyny są wkorzystywane do specjalistycznych prac

nikt nim nie robi trasy: Gdańsk - Katowice

Nie bardzo rozumiem co to ma do rzeczy. W prawie raczej nie ma mowy o trasach i wygodzie kierowcy czyszczącego drogę

Opublikowano

jeszcze się nie spotkałem z sytuacją, że kosili pobocze jadąc pod prąd :gwizdanie:

i nie jest powiedziane czy kiera nie jest przkaładana na lewą stronę

Opublikowano

U mnie jeżdżą z kierownicą po prawej [br]Dopisany: 28 Lipiec 2009, 11:03_________________________________________________

cytat z linka :

"Powyższe dyrektywy mogą być (na co zdaje się wskazywać praktyka – co jest również istotne) – wykorzystane w ewentualnym w sprawie opinii diagnostycznej przed samorządowym kolegium odwoławczym.

Tu jednak istnieje spore ryzyko niepowodzenia. "

Czyli jak auto jest własnością miasta to kolegium odwoławcze dopuszcza a jak prywatne to można zacząć się "kopać z koniem" :polew:

Opublikowano

To są auta specjalnego przeznaczenia i dlatego mogą jeździć.Był ostatnio program w TV na ten temat.Podobno jeden gość dał sprawę do sądu w Strasburgu :)

Opublikowano

Fakt, oglądałem ze 2 miesiące temu program o tych pojazdach. W ich przypadku kierownica po prawej stronie jest jak najbardziej legalna wg. polskiego prawa. Mają oni bodajże w karcie pojazdu zapis, że taka kierownica jest niezbędna do wykonywania danej pracy. :wink4:

Opublikowano

...legalna wg. polskiego prawa. Mają oni bodajże w karcie pojazdu zapis, że taka kierownica jest niezbędna do wykonywania danej pracy. :wink4:

No tak. Ciekawe, który z posłów importuje takie maszynki ? Żartuję oczywiście :wink4: