tomasz-gorz Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Ostatnio ogladając program na tv4 o austryjackich autobahn i kontrolerach zaciekawiło mnie jak to jest w innych krajach z opłatami? Wiadomo u nas sa bramki (nie zapłacisz - nie wjedziesz/zjedziesz) co innego tam (dalej na przykładzie Austrii) nie ma bramek, tylko zeby zapłacic za przejazd zjezdzamy na zajazd (jeszcze przed autostrada) i tam kupujemy winiete min. na 10 dni za 7,60€. Ciekawostka jest, ze do krajowej kasy za same mandaty wpływa ok 35mln€ rocznie (mandat 120€). Jak to jest na innych autostradach - najbardziej ciekawia mnie Niemcy, bo tam jezdze i chyba jest za darmo :> a takze Słowacja, Czechy (niedługo mecz z Polska, wiec na pewno polece) a niechciałbym mandatu;)
truckmaniac Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Austria: winieta + dodatkowo niektóre mosty i tunele za dodatkową opłatą (bramki) Niemcy: darmocha Francja: opłata na bramkach Włochy: opłata na bramkach Szwajcaria: winieta (bodajże 40 fr za rok) BeNeLux: darmocha Czechy: winieta (niestety nie pamiętam kwoty)
zegarmistrz Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Ja w Czechach o ile dobrze pamiętam płaciłem coś koło 7 euro/tydzień. Węgry (2 lata temu) - winieta kosztowała mnie też koło 7, 8 euro za tydzień..
koziol1990 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 Opublikowano 2 Sierpnia 2009 na Węgrzech płaciłem w tamtym tygodniu za 9 dniowa 9Euro Bułgaria 5 euro/ tydzień Słowacja 35 zł/ tydzień Rumunia 12,5 euro/miesięczna
kepasa Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 dodam jeszcze że wszystkie winiety możesz zakupić tuz przed przekroczeniem polskiej granicy,na stacji benzynowej,żeby mieć pewniaka... nie są dużo droższe.
tomasz-gorz Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Niemcy: darmocha ale juz nie dla ciezarowek
koziol1990 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 http://comeon.pl/winiety/#roadinfotop Aktualne winiety na cała Europe
tomasz-gorz Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 4 Sierpnia 2009 cos drogo licza sobie czesi szkoda, ze nie ma jakis 1-2 dniowych;/
GRazny Opublikowano 4 Sierpnia 2009 Opublikowano 4 Sierpnia 2009 a ja używam czasem google http://abc.onet.pl/2029,1061620,,oplaty_za_autostrady,kontent.html <-- po prawej
truckmaniac Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Niemcy: darmocha ale juz nie dla ciezarowek Myślałem, ze piszemy o osobówkach.
Rekomendowane odpowiedzi