Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Uszkodzona miska olejowa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam dość poważny problem. Jadąc moją Audiolą po wspaniałych polskich drogach miałem spotkanie z nadzwyczaj wysoko wystającą studzienką kanalizacyjną ( swoją drogą zastanawiam się dlaczego te studzienki są na drodze a nie na poboczu i dlaczego jeśli już muszą być nie są w jednej lini żeby toru przeszkód z drogi nie robić ) no i oczywiście problem jest znany. Uszkodzona miska olejowa. Z tego co zdążylem wyniuchać to uszkodzona jest tylko dolna miska a górna chiba jest OK.

I tu moje pytnie,

Jak wygląda sprawa z demontazem tej dolnej miski, czy ściągamy zawieszenie lub odpinamy poduszki jak przy górnej czymoże to jakoś wyjdzie bez wiekszego demontażu???

Z tego co zobaczyłem to ta mich jest pęknięta nie widziałem rzadnych wgięć i zagięć:)

I jaka jest odległość między tą dolną miską a smokiem i pompą olejową bo chętnie nie chciał bym tego wymieniać.

I już ostatnie pytanie, czy ktoś na terenie WARSZAWY widział taką rampę najazdową(taką które kiedyś stały przy garażach i parkingach- Zanim się ekolodzy za to nie wzieli) bo chciałbym to oblukac dokładnie ewentualnie jakiegoś ROZSĄDNEGO mechanika( takiego który ma już swój dom i swoje fajne Audi i nie będzie chciał się na mnie dorobić)

Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

POZDR

Opublikowano

Witam, kolego kładziemy się pod auto bierzemy imbus (nr nie pamiętam) odkręcamy dużo śrubek w okół misy. Uwaga troszkę ciaśniej jest przy stabilizatorze, ale można sobie poradzić.

Miskę możemy pospawać ale trzeba dobrego magika od aluminium albo kupić nową. Kupujemy nową uszczelkę i zakładamy w odwrotnej kolejności. Zalewamy olejem i uważamy na studzienki. Sprawa banalnie prosta.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Hmmm co do imbusów od strony stabilizatora sprawa nie jest tak do konca prosta. W moim niedawnym przypadku mialem przyjemnosc bliskiego spotkania z koleina oczywiscie miska dostala. Żeby mieć łatwiejszy dostęp musiałem odkręcić stabilizator.i odkręciłem wszystkie śruby. Co do smoka czy pompy, jedno z nich ma bardzo małą odległość od miski olejowej. Ma to tak jakby 3 stopki które opierają się na misce olejowej u mnie jedna z tych stopek została troche zjechana. Moje auto jest obniżone, żeby dostać się do miski postawiłem przód auta na kobyłkach i wszystko robiłem z gleby w garażu także kanał czy też najazd jest zbędny. Problem narodził się gdy składałem wszystko do kupy po zespawaniu miski. nie mając klucza dynamometrycznego dokręcałem na oko no i ukręciłem jedną śrubę. Czy jest sposób na naprawienie tego?? Czy trzeba demontować znowu miske przy tej operacji??

Opublikowano

Kup wykrętaki dobrej jakości, może pójdzie. Wiercisz otwór w urwanej śrubie pod odpowiedni wykrętak i modlisz się żeby poszło :gwizdanie:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

wczoraj byłem u mechanika. powiedział że trzeba opuścić zawieszenie i podnieść silnik. koszt 200 zł + uszczelka. mówi prawdę czy robi ze mnie głupa i chce skroić na kasę?

Opublikowano

wczoraj byłem u mechanika. powiedział że trzeba opuścić zawieszenie i podnieść silnik. koszt 200 zł + uszczelka. mówi prawdę czy robi ze mnie głupa i chce skroić na kasę?

W benzynie nie trzeba opuszczać zawieszenia,a w dieslu trzeba(niedawno wymieniałem uszczelkę w swoim AFN i powiem,że jest z tym trochę roboty).

Opublikowano

nie wiem jak z zawieszeniem ale silnik napewno trzeba w tym roczniku podnieść - widziałam jak robili to w moim jakiś czas temu