ittt Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Witam wszystkich. Jako ,ze jestem nowym włascicielem tego samochodu z silnikiem 1,9 AVB ROCZNIK 2003 mam takie pytanie? Czy jest możliwe troszke naciagnac pasek od alternatora,poniewaz wydaje mi sie ,ze jest troszeczke za luzny.Czy tylko w gre wchodzi wymiana na nowy.Pasek nie jest popekany,ale nie wiem nic o jego przebiegu.Ten drugi (krótki)jest nowy. Czy wymiana paska w warunkach garażowych jest bardzo skomplikowana-może jakies wskazówki. ittt
ALBINEK Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Pasek naciąga się sam poprzez coś takiego jak napinacz paska , jest to rolka ze sprężyną.Sam możesz wymienić pasek ,jest dosyć ciasno. Jeżeli napinacz paska nie skacze góra dół to jest ok,jeśli skacze to do wymiany.Najlepiej rozebrać przód auta .
nike21 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 Opublikowano 12 Sierpnia 2009 pasek alternatora jak nacisniesz palcem to maks ugiecie powinno byc 1 cm. jak jest wiecej to mozna naciagnac... podjedz do jakiegos mechanika to oceni Ci mniej wiecej stan paska i naciagnie jesli bedzie taka potrzeba
krzycho_e Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Opublikowano 15 Sierpnia 2009 Tak jak pisze kolega ALBINEK pasek napina się automatycznie,jeżeli nie jest popękany i po włączeniu wszelkich odbiorników elektrycznych nie piszczy daj sobie spokój z wymianą,jeśli już będziesz wymieniał napinacz może wystarczy sama rolka (lewy gwint!!!)jak nie to wyjmiesz alternator i pod nim jest śruba od napinacza.
darekaudi4 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Opublikowano 16 Sierpnia 2009 troche gimnastyki ale sam dasz rade bez wiekszych problemow
Rekomendowane odpowiedzi