Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Wałki 1.8 do 1.8T

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Doczytałem się ostatnio jakiś znikomych informacji o stosowaniu wałków od silnika wolnossącego w silniku doładowanym ktoś wie coś może więcej na ten temat?

Opublikowano

Gdzies czytalem ze walki z ADR pozwalaja wyzej krecic silnik ale nie wiem ile w tym prawdy

Opublikowano

Ale nie przeskoczy limitera.

Jak zmienisz limit na 7000 rpm, to oryginalne wałki jeszcze wystarczają.

Opublikowano

tylko pozostaje pytanie po co do 7000 rmp? silnik przestaje dobrze ciągnąc juz przy 6200 . być może wałki mają krzywki o trochę innych kątach albo sterowanie zmiennymi fazami jest inne

Opublikowano

tylko pozostaje pytanie po co do 7000 rmp? silnik przestaje dobrze ciągnąc juz przy 6200 . być może wałki mają krzywki o trochę innych kątach albo sterowanie zmiennymi fazami jest inne

U ciebie może tak, u mnie ciągnie do odcięcia.

Nie ma sensu wymieniać wałków. Jak zmienisz właściwości przewietrzania cylindrów, samochód może przestać jeździć albo dostać spalania stukowego.

Opublikowano

Mam nadzieję, że wypowie się ktoś Digitun. :wink4:

Miałem zakładać wałki z 1.8NA do 1.8T niekoniecznie w aspekcie wyższego kręcenia RPM ale przebiegu momentu bo właśnie on się zmienia.

Tam gdzie moment opada na seryjnych wałkach to na wałkach NA wciąż utrzymuje się płasko lub wręcz rośnie...

Oczywiście do wałków wypada zrobić dodatkowe strojenie na hamowni :good:

Opublikowano

czyli nie jest to najgorszy pomysl

do seryjnego auta to głupi pomysł

głupi też do auta z czipem

robi się mniej głupszy przy k04

a przy gt28rs w zwyż robi się całkiem sensowny

tak bym to z grubsza określił :naughty::decayed:

Opublikowano

Może Ja sobie coś takiego zapodam :mysli:

Opublikowano

Może Ja sobie coś takiego zapodam :mysli:

tak u ciebie wrecz wskazane :wink4:

poza tym byłem dzisiaj u Bartka i mamy dla ciebie nową propozycję :wink4:

Opublikowano

O proszę fajnie wiedzieć :gwizdanie:

PW ? :kox:

Opublikowano

Na wałkach z ADR, 1.8T będzie miało lepszą gorę, ale kosztem dołu bo dół się nieco pogorszy. Jeśli ktoś chce iść typowo w moc to ma to sens. Jednak jak Poziek napisał, to z turbiną z A/R 0.64 czyli GT28RS i w górę ma to jakiś sens ponoś. Mile widziana byłaby wypowiedź GTO, który sam na takich wałkach jeździł 1.8T.

Apropo kręcenia do 6200 i potem że niby ma być koniec :sarcastic: To chyba na seryjnym turbo. Jak włożysz coś dużego (turbo) to nawet się nie spostrzeżesz jak będzie JUŻ łapać odcinkę :wink4: