Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Naprawa alternatora BOSCH 0 123 515 003

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: postanowiłem zrobić małe foto story z regeneracji mojego alternatora , jest podobny wątek ale z alternatorem VALEO a jest różnica...

mój altek

aV1qcbAS.jpg

Pqy35TS.jpg

Zaczynam od ściągnięcia koła pasowego ze sprzęgiełkiem (w moim przypadku kompletnie zatartego co spowodowało zerwanie 2 pasków i skrzywienie napinacza :kwasny:)miałem pewne obawy dyz koło te miało straszne bicie wyglądało to tak jakby skrzywił się wałek wirnika (facet w serwisie alternatorów wkręcał mnie że na 100% skrzywiony wałek i do wymiany wirnik i zaczął pokazywać nówki sztuki... :chytry:)moje obawy na szczęście nie potwierdziły się bicie miało koło na wałku - kompletnie zmiażdżone łozyska... do tego potrzebny jest specjalny klucz-nasadka rozmiar - 19,6 mm długość - 30 mm 33-ząbkowy coś takiego:

aV1qgRVJ.jpg

aV1qjG0S.jpg

Z taką nasadką i altkiem najlepiej skorzystać z kompresora klucz pneumatyczny LEWE obroty maksymalna moc i musi puścić żadnego blokowania wirnika czy koła!!- jeśli chcemy go naprawić a nie zepsuć do końca...

Pqydoq0.jpg

a tu widać jak łożysko koła wysypuje się przez uszczelniacz...

aV1qmmDA.jpg

następnie zdejmujemy tylną pokrywę 3 śrubki i 3 zatrzaski

PqygXUS.jpg

po zdjęciu pokrywy odkręcamy i zdejmujemy szczotki z regulatorem napięcia 2 śrubki

PqyiiIJ.jpg

U mnie wyglądają całkiem nieźle :)

aV1qwCFA.jpg

aV1qwME9.jpg

Następnie możemy przejść do rozpołowienia naszego altka (nie trzeba niczego rozlutowywać jak w przypadku Valeo) odkręcamy 4 śruby najlepiej kluczem nasadkowym nr 8

PqykLmA.jpg

Ja podważałem obudowę delikatnie z wyczuciem śrubokrętem płaskim na przemian

PqylPIr.jpg

aV1qzAKi.jpg

I mamy pierwsze łożysko do wymiany o numerze 6203 2RS C3

Pqyn819.jpg

Pqynh_J.jpg

Użyłem do tego takiego ściągacza do łożysk rozmiar 24-55mm

aV1qBaw0.jpg

Po zdjęciu łożyska postanowiłem wymienić również komutator był juz nieźle zjechany jego oryginalne oznaczenie to Bosch 1238 przed zdjęciem komutatora należy odlutować go w 2 zaznaczonych miejscach

PqypedJ.jpg

gx1gLlui.jpg

ściągałem go płaskim śrubokrętem podważając popękał cały ale i tak zjechany był...Następnie zakładamy nowy komutator wbijając go delikatnie na trzpień zwracając uwagę na zaznaczony ząbek musi wejść w rowek i druciki, potem lutujemy...

PqyqYZ0.jpg

Pqyr2Yi.jpg

Gdy mamy już założony nowy komutator możemy nabić nowe łożysko za pomocą kawałka rurki o średnicy wewnętrznego ringu łożyska

PqyrYkA.jpg

aV1qGSHA.jpg

Teraz kolej na przednie łożysko o numerze 6303 2RS C3 musimy wybić wirnik z obudowy w tym celu odkręcamy 4 śruby zaznaczone (ja wybijałem w ten sposób położyłem go na 2 cegłach za obudowę tak ze wirnik wisiał w dół luzem podłożyłem szmatki żeby nie zniszczył się upadkiem nowy komutator i wybijałem młotkiem przez kawałek twardego drewna ażeby nie sklepać gwintu na wałku...gdy go wybiłem to zobaczyłem że można było inaczej przez rurkę o średnicy krążka dociskającego łożysko,miałem jeszcze problem z dwiema śrubami zapieczone i objechane musiałem rozwiercać łebki)

PqytX2J.jpg

aV1qIEX0.jpg

PqyuCs9.jpg

PqyuTV9.jpg

Po czym ściągamy stare łożysko

PqyvOhr.jpg

PqyvTgJ.jpg

Gdy już mamy ściągnięte stare łożysko wbijamy w obudowę nowe łożysko kawałkiem rurki o średnicy zewnętrznego ringu łożyska lub kawałkiem twardego drewienka zamykamy je blaszką skręcamy na 4 śruby i nabijamy na wałek wirnika obudowę z łożyskiem plus krążek za pomocą kawałka rurki o średnicy krążka

Składamy wszystko do kupy w odwrotnej kolejności zakładamy nowe koło pasowe ja dokręcałem je kluczem pneumatycznym (czytałem kiedyś na forum bodajże passata że kolesiowi się odkręciło a dokręcał ręcznie) dałem koło firmy ina F-225653.12 takie jak było

aV1qLy1r.jpg

Jeśli chodzi o stare łozyska to wyglądało to nie ciekawie na kulkach i między nimi praktycznie zero smaru za to na osłonce skawalony stary smar...

aV1qMMlS.jpg

Efekt wymiany zero szumu nic nie słychać chodzi jak nóweczka :>

Koszt- 2 łozyska PFI Bearings 15zł ,komutator zamiennik 12zł plus parę piwek :gwizdanie:

Czas- trudno powiedzieć ja robiłem to pierwszy raz ostrożnie na wyczucie w ogóle niemiałem pojęcia jak to jest złożone plus niespodzianki w postaci zapieczonych obrobionych śrub... teraz myślę ze w 1 godzinkę spoko bym to zrobił

Mam nadzieje że nie przynudziłem i łopatologicznie wytłumaczyłem może się komuś przyda Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

Piękna robota. Po gratulować :good:

Opublikowano

Super robota ;) :>

Opublikowano
  • Autor

W związku z pytaniami odnośnie demontażu koła pasowego dodam że występują trzy rodzaje zależne od typu mocy i roku produkcji alternatora pierwszy jest taki jak podałem natomiast 2 i 3 zależy od wielowpustu na wałku wirnika klucz wyglada tak

aV1vGQ60.jpg

1-wielowpust TORX T50

2-wielowpust Spline M10

Wielowpust służy do blokowania wałka wirnika klucz stanowi całość wraz z nasadką do koła pasowego

Wielowpust znajduje się tutaj

aV1vHKti.jpg

aV1vHZr9.jpg

jak widać u mnie tego niebyło wiec inny klucz bez blokady....

aV1vIaUS.jpg

Dodam jeszcze że mogą się różnić również inne części np; łożyska, szczotki regulator napięcia, komutator...

:hi:

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam.

Wie ktoś może jaka jest średnica bieżni komutatora w alternatorze BOSCH?

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzewam kotleta. Gwint lewy czy prawy i czy przy 1Z jest TORX T50 czy SPLINE M10[br]Dopisany: 13 Listopad 2010, 21:20_________________________________________________???

Opublikowano

Gwint jest na 100% prawy, a czym odkręcić w 1Z gdzie nie ma sprzęgiełka to nie wiem.

• 2 lata później...
Opublikowano

A jak wydobyć alternator z auta? Jedna śruba haczy o wisko i nie idzie jej wyciągnąć.

Opublikowano

ja wlasnie wczoraj wyciagnalem alternator, szkoly sa rozne, jedna mowi o wylamywaniu zeberek na wisku i wybijaniu tulejek, na ktorych trzyma sie dolna sruba a druga mowi o tym, ze trzeba zdemontowac zderzak, chlodnice i odkrecic wiatrak z wiskiem (blokujesz cienkim drutem/srubokretem kolko wtykajac w przygotowane przez fabryke otwory i od tylu oski odkrecasz srube kluczem imbusowym). Ja wybralem ta druga opcje.

Opublikowano

Już sobie poradziłem.

A AFNie nie trzeba nic rozbierać.

Opublikowano

dokładnie kolego w AFN-e wystarczy odkręcić dolną śrubę i wyciągnąć ją do momentu aż się oprze o wisko i wtedy można wyciągnąć alternator a jak by wam brakowało mm to możecie poluzować wisko śruba imbusowa chyba 8 albo 10 ale nie pamiętam dokładnie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

w moim śruba była włożona w drugą stronę i wtedy niema problemu i przy składaniu radze tak zrobić. Wtedy od strony wisko mamy nakrętkę :grin:

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Koledzy to w końcu w a4 b5 1Z trzeba odkrecać to wisko czy nie?:) wyjdzie ta druga śruba przez otwór wyciety w łapie co przykreca sie alternator???

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam , mam pytanie odnoście alternatorów bosch o nr. 0123515008 ( 120A ) jest to alternator bez sprzęgiełka.

I alternator bosch o nr. 0123515003 ( 120 A ) jest to alternator z sprzęgiełkiem .

Moje pytanie brzmi czy można założyć koło alternatora ze sprzęgiełkiem na alternator ze zwykłym kołem pasowym , jeśli tak to jakie sprzęgiełko (nr. ?)

Próbowałem przełożyć te koło ze sprzęgiełkiem na alternator ze zwykłym kołem , ale wystąpił problem . Otóż gwinty są jednakowe na obu to jest 16x1,5 ale po wkręceniu do końca sprzęgiełka i wstawieniu do silnika okazało się że wystaje za daleko w kierunku wiatraka i w tym momencie pasek by pracował nie symetrycznie do pozostałych kółek .

Czy powinno być inne sprzęgiełko ?

Ok , problem rozwiązany alternatory 120 A o nr. 0123515003 i 0123515008 są identyczne i kółko pasowe stałe i kółko pasowe ze sprzęgiełkiem są zamienne , trzeba tylko zwrócić uwagę na kółko pasowe ze sprzęgiełkiem bo są różne , a chodzi o głębokość osadzenia . Powinno być kółko 35 mm grubość i 16mm od gwintu do tylnej części kółka mierzona od środka .