Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Logi - turbina i przepływomierz 1.8T + LPG spadek mocy i kopci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Od momentu w którym zakupiłem Audi martwi mnie to że niema mocy a strasznie kopci na szaro ;/ postanowiłem zrobić logi i zapytać Was koledzy co mam zrobić aby usunąć problem... Dodam że był wymieniony przepływomierz ok 1,5 roku temu i filtr powietrza. Na gazie jak i na benzynie jest słabiutki.

65185374.th.jpg

Opublikowano

Adam czy ty czytałeś coś na temat robienia logów ?

Bo to co wkleiłeś to jest lipa. W benzynie tylko logi dynamiczne na 4 lub 4 biegu od 2000pm do 6800rpm.

na początek zrób kanał 3 i 115 i wstaw na forum

na mojego czuja masz turbo padnięte[br]Dopisany: 19 Sierpień 2009, 01:02_________________________________________________a widzisz uzupełniej dobrze swój profil bo wpisałeś, że masz AVJ a tego silnika nie było w B5 :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Ok poczytam i zrobie nowe :) dzieki za odpowiedź :>

Opublikowano

W tym roczniku chyba nie....

Opublikowano

W tym roczniku chyba nie....

dlatego napisałem że wprowadził mnie w błąd

Opublikowano
  • Autor

28774373.jpg

Witam. Dodatkowo wyświetliło mi takie błędy jak na załączonym obrazku... wiecie co to może być i jak to usunąć...

Poziek to znaczy że mam zrobić logi na kanale 003 jadąc na 4 biegu i się rozpędzić od 2000rpm do 6800 rpm??

nie znam sie na tym dobrze wiec prosze o pomoc :decayed:

czytam i czytam ale konkretnych info nie mogę znaleźć wiec pytam:)

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Ryszardzie :) możecie mi powiedzieć na jakich kanałach zrobić logi aby rozwiązać mój problem(podany w temacie)[br]Dopisany: 20 Sierpień 2009, 22:16_________________________________________________Wiedziałem że nikt tego nie wie... dla tdi to kazdy wie jak zrobic logi i na ktorych kanalach ale jak juz chodzi o 1.8t to lipa...

Opublikowano

Nikt nie wie niestety ale Ty chyba słabo szukałeś http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t51692.0.html;highlight=aeb+logi

Sprawdź co tam jest napisane, zrób logi tych grup i wrzuć na forum i Ci co posiadają wiedzę może się wypowiedzą.

Może "mod" niech przerzuci to do odpowiedniego działu czy tu jest ok ?

Opublikowano
  • Autor

ok:) dzieki wielkie :wink4: zrobie logi statyczne i dynamiczne na kanalach :

25 - regulacja doładowania

2 - przepływka

3 - temp.

8,9 - sonda

Opublikowano

Jeśli sonda i przepływomierz sprawny, to logi nic zupełnie nie pokażą, a samochód jak nie jeździł to nie będzie jeździł.

W AEB trzeba manometry wpinać i wszystko na piechotę.

Intercooler sprawdź, bo czasami się rozszczelniają.

Opublikowano

sprawdz

wg

dv

n75

dolot czy niema gdzies dziur

''grzybek'' na stronie goracej turbiny

ja mialem ten sam problem z moca kazolo sie ze dv i n75 do wywalenia + 2 wezyki plus zwarcie na kostce od n75

Opublikowano

...a jesli strasznie kopci na szaro-to moze cos oleju dostaje sie do turbiny+mala moc=wymiana turbiny... :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie! posprawdzam te rzeczy :) chciałem jeszcze nadmienić że przy niskich obrotach np.1400rpm przy dodaniu gazu auto szarpie... ustaje to powyżej 2000rpm. Czy wiecie co może być tym spowodowane??

Opublikowano

A świece zapłonowe i fajeczki ktoś kiedyś u Ciebie oglądał?

Opublikowano
  • Autor

Niby poprzedni właściciel wymienił je rok temu tzn świece...[br]Dopisany: 24 Sierpień 2009, 18:34_________________________________________________Cześć koledzy! Dzisiaj zaobserwowalem cos interesujacego :rolleyes: napiszcie co o tym sadzicie. oto logi dynamiczne z przepływki, jak mi wiadomo w silnikach aeb powinno byc przy 6000rpm 153g/s ;( mi aby rozpedzic sie z 1500rpm do 6000rpm zajelo ponad 40sekund a zdrowej aeb zaledwie nieco ponad 20 ;( ;(

oto logi z kanalu 002

18213031.th.jpg

do tego wszystkiego wyskakuja mi bledy takiej jak podalem kilka postow wczesniej, mimo ze je kasuje powracaja ;/

[br]Dopisany: 24 Sierpień 2009, 20:42_________________________________________________Jeśli możecie powiedzcie mi czy zawór n75 ma dobry pomiar, na poczatku 99% potem sie stabilizuje na 60-70 ale dlaczego potem jest tylko 5,1. czy to dobrze???

logi z kanalu 25

58049245.th.jpg

[br]Dopisany: 24 Sierpień 2009, 21:13_________________________________________________"DV nie będzie się otwierał, spowoduje to wytracanie prędkości przez turbinę i auto będzie traciło moc i gorzej się zbierało.

Wolniej też będą spadać obroty do poziomu biegu jałowego" mam takie objawy tzn mocy niema a obroty faktycznie powoli spadaja do poziomu biegu jalowego... podsumowujac to wszystko co tutaj podalem jakie kroki musze poczynic aby moje a4 bylo w pelni formy??

Opublikowano

Przeplywka powinna wskazywac ok 120g/s przy max obrotow. jedyne co ci pozostaje to podmiana DV i N75. wtedy wykluczysz czy sa walniete.

Jak to zrobic nie pytaj bo bylo walkowane na forum

Opublikowano

Przepływka za mało mierzy. A do tego masz problemy z wysterowaniem turbiny, między 3 i 2 polem nie może być większej różnicy niż 0,5 jednostki, a ty masz znacznie więcej. Przeglądnij cały dolot dokładnie.

Opublikowano
  • Autor

Mam jeszcze takie pytanie: co ile km wymieniać świece? bo slyszalem ze na LPG trzeba częściej :disgust:

Opublikowano

Świece co 60 tys km. Platynowe muszą być.