Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego r7adek, ktoś Ci pisał o wartości 5 w kanale 60. Jest to błędna wartość, dlatego Ci jej nie przyjmuje i za h*ja nie przyjmie, choćbyś śpiewał, grał i tańczył do licznika. Jak masz samo radio bez navi, to wchodzisz w adaptacje w kanale 62 i wpisujesz wartość 1. W tym momencie MUSISZ mieć RDS na FISie. Jeśli się nie pojawi, no to szukasz dalej błędów w kablach. Na kanale 62 powinieneś mieć 1024, a w 61 wartość 256. Ale te dwa kanały Cie nie interesują do samego RDSu z radia, tylko kanał 62 i wartość 1. Szyba, a4 i a6 ma taką różnicę, że pływaki z a4 są porogramowane pod 60l, a z a6 pod 70 i wyżej :wink: zalewasz ją do pełna i wtedy robisz kalibrację w kanale bodajże 30 licznika (wartości od 120 do 136). Wartość nominalna to 128. Po prostu inaczej Ci teraz będzie uciekało paliwo na wskazaniu, ale będzie w dobrą stronę patrzeć :wink:

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Kolego r7adek, ktoś Ci pisał o wartości 5 w kanale 60. Jest to błędna wartość, dlatego Ci jej nie przyjmuje i za h*ja nie przyjmie, choćbyś śpiewał, grał i tańczył do licznika. Jak masz samo radio bez navi, to wchodzisz w adaptacje w kanale 62 i wpisujesz wartość 1. W tym momencie MUSISZ mieć RDS na FISie. Jeśli się nie pojawi, no to szukasz dalej błędów w kablach. Na kanale 62 powinieneś mieć 1024, a w 61 wartość 256. Ale te dwa kanały Cie nie interesują do samego RDSu z radia, tylko kanał 62 i wartość 1. Szyba, a4 i a6 ma taką różnicę, że pływaki z a4 są porogramowane pod 60l, a z a6 pod 70 i wyżej :wink: zalewasz ją do pełna i wtedy robisz kalibrację w kanale bodajże 30 licznika (wartości od 120 do 136). Wartość nominalna to 128. Po prostu inaczej Ci teraz będzie uciekało paliwo na wskazaniu, ale będzie w dobrą stronę patrzeć :wink:

tam Pier***isz :naughty: kiedyś go do pełna zaleje :grin: czekaj bo sie juz pogubiłem jak zakodować to radio na którym kanale i na jakiej wartości ? :kox:

---------- Post dopisany at 18:27 ---------- Poprzedni post napisany at 18:23 ----------

Panowie a jak podłączyć radio symphony II pod fisa. Mam czerwona 20 pinową kostkę. Oczywiście adapter can też zamówiłem ( ADAPTER CAN-BUS AUDI Z FIS DO Radia CONCERT 2 (2836328127) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ). I co teraz ? W tej kostce są chyba 3 piny odpowiedzialne za to:

12 - sygnal clock - wskazania częstotliwości radia

13- sygnal data - wskazania częstotliwości radia

15- sygnal enable - wskazania częstotliwości radia

gdzie i do czego to podłączyć ?

Ciekawe... w aukcji jest napisane że obsługuje liczniki ze wskazówkowym analogowym zegarkiem, a jak ktoś ma cyfrowy, to co już d*pa?

Nie d*pa, tylko są to wtedy zegary poliftowe i nie potrzebujesz żadnych adapterów can-bus, bo cany masz już w liczniku. Wtedy się wpinasz analogicznie CAN-H i CAN-L do 5 i 6 pinu szarej wtyczki i analogicznie do canów w radiu i kodujesz w 62 odpowiednio do tego co masz (radio, automat, multikiera, jeśli samo radio to wartość 5). No chyba, że w radiu też jest podłączenie pod DATA ENA CLOCK, ale symphony II chyba już lata po CANie z tego co kojarzę.

przepraszam moja wina, kanały pomylilem :wink: Kaju zdecyduj się, 1 czy 5 :naughty:

Opublikowano

1, bo 5 to jest radio i navigation, czyli 1+4=5. Samo radio to 1, ale jakbyś dał 5 to też Ci będzie szczekać :wink:

Opublikowano
1, bo 5 to jest radio i navigation, czyli 1+4=5. Samo radio to 1, ale jakbyś dał 5 to też Ci będzie szczekać :wink:

i teraz Kaju usiądź jak stoisz, po przekodowaniu radia z wartości 1 na 5 przestało się samoczynnie wyłączać :grin: czemu?? nie mam pojęcia :grin:

Opublikowano

i teraz Kaju usiądź jak stoisz, po przekodowaniu radia z wartości 1 na 5 przestało się samoczynnie wyłączać :grin: czemu?? nie mam pojęcia :grin:

Cieszę się bardzo :wink: To i Ty teraz usiądź jak stoisz. Z kolegą cwiara uruchomiliśmy dzisiaj u mnie w końcu górny FIS z RDSem z radia :banan: nie mogliśmy nic zwalczyć ze strzałkami na FISie z navi, bo nie szło zmienić kodowania głównego jego programem. A jak już siedzisz, to się kładź na glebe, bo ja mało nie dostałem orgazmu przed chwilą, jak zmieniłem kodowanie główne z pozycji... Komercyjnego VAGa 2,5 :shock3::shock3::shock3::polew::polew::polew::polew::polew: strzałki na FISie ruszyły, nawet mogę wejść w poszczególne wyższe kanały w adaptacji, czego w cześniej nie mogłem i mam dziś plan się najebać z tej okazji :dancing:

Opublikowano

Cieszę się bardzo :wink: To i Ty teraz usiądź jak stoisz. Z kolegą cwiara uruchomiliśmy dzisiaj u mnie w końcu górny FIS z RDSem z radia :banan: nie mogliśmy nic zwalczyć ze strzałkami na FISie z navi, bo nie szło zmienić kodowania głównego jego programem. A jak już siedzisz, to się kładź na glebe, bo ja mało nie dostałem orgazmu przed chwilą, jak zmieniłem kodowanie główne z pozycji... Komercyjnego VAGa 2,5 :shock3::shock3::shock3::polew::polew::polew::polew::polew: strzałki na FISie ruszyły, nawet mogę wejść w poszczególne wyższe kanały w adaptacji, czego w cześniej nie mogłem i mam dziś plan się najebać z tej okazji :dancing:

o stary :polew::polew::polew::polew::polew::polew: nic tylko pogratulować :kox:

Opublikowano

No do tej pory miałem to nieuruchomione, bo nie miałem dojścia do sprzętu, jak się z moim magikiem pogryzłem jak zobaczyłem, jak mi się połączył radiem CANami w piny od modułu komfortu :facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm::facepalm: po kluczyku się włączało, oświetlenie chodziło, ale kodowania głównego licznika nie szło zmienić, w adaptacje wejść nie mogłem, no i abs i kontrola trakcji mi nie raz raziło po oczach po tym numerze. Teraz jest jak należy i chleje z radości :kox: zdróweczko dziewczyny!

Opublikowano
Podejrzewam, że radio ma dosyć. Spróbuj załatwić inne i podpiąć dla sprawdzenia.

ja Ci dam dość, gdzies na a6 wyczytałęm że też mieli taki problem i nie ma rozwiązania na forum...:facepalm:

Błądzisz synu... :facepalm: przecież tam nikt nie siedzi. michals_87 ma takie radio u siebie i nic mu się nie dzieje.

ja zawsze musze mieć ciekawe przypadki, po podłączeniu radia do fisa cyrki się zaczęły, nie wiadomo skąd i czemu... jak odepniesz je od fisa wszystko wraca do normy czyli nic mu nie dolega...

Btw. Kaju na którym kanale koduje się europę, stany czy kanadę?? :wink:

Opublikowano

Kodowanie główne trzecia cyfra. 1 Niemcy, 2 USA/Kanada i tą właśnie wartość chyba wpisujesz o ile dobrze pamiętam, żeby gonga uaktywnić, bo podejrzewam, że o to Ci chodzi? :wink:

Opublikowano

Gong jest jak masz przekręcony kluczyk w stacyjce i otworzysz drzwi. Dźwięk dość przyjemny dla ucha - przynajmniej w moich starych licznikach :)

Opublikowano

Gong wszędzie był taki sam :wink: jak zrobisz test wyjść to możesz sobie go usłyszeć :wink:

Opublikowano
Gong wszędzie był taki sam :wink: jak zrobisz test wyjść to możesz sobie go usłyszeć :wink:

Oj chyba tak nie do końca. Zrobiłem to samo w licznikach z FIS i był mniej przyjemny. Na pewno o wiele głośniejszy i już deczko można powiedzieć wkurzający.

Opublikowano

U mnie 1/2FIS i teraz FIS jest identyczny.

Opublikowano

no ja niby zakodowałem ale nie bangla :wink: pewnie krańcówki drzwi sa nie podłączone do tego gówienka bo przeciez piktogramu auta też nie mam :grin: mniejsza o to, walcze z radiem, siedze w aucie słucham pieprzonego radia i nie chce sie teraz wyłączyć... nie wiem co by to miało za związek ale gale mu wyłączyłem, ale co ma piernik do wiatraka jak to miałoby pomóc to nie wiem.. :facepalm:

Opublikowano

GALA jest po to, aby zwiększała/zmniejszała prędkość przy przyspieszaniu/zwalnianiu auta. A spróbuj 3 wpisać, nie pamiętam już dokładnie, na forum jest rozpiska głównego kodowania, poszukaj, ja nie szukam, bo już mam dobrze w bani :decayed:

---------- Post dopisany at 21:04 ---------- Poprzedni post napisany at 21:02 ----------

Poza tym to bangla tylko przy włączonym kluczyku i chyba tylko przy drzwiach kierowcy, jak reszta drzwi nie wiem :wink: w sumie po h*j kodujesz, jak masz blaty z a6, gdzie info o otwartych drzwiach szło po module komfortu :kox: nie obejdziesz tego :hi:

Opublikowano

Przy reszcie drzwi też działa.

Opublikowano

Jak jest mowa o GALA to jak to się uruchamia ? Mam symphony II i jest tam wyjście GALA tylko co dalej ?

Opublikowano
Jak jest mowa o GALA to jak to się uruchamia ? Mam symphony II i jest tam wyjście GALA tylko co dalej ?

Jak masz symphony II to info o prędkości idzie Ci po CANie, więc się GALĄ nie przejmuj :wink: zapomnij o niej i śpij spokojnie :decayed:

Opublikowano

Pytanie:

Mam luzem zwykłą manetkę do avanta,

póki nie trafie dedykowanej do fisa, chciałem wyrezac sobie switch'e w manetce.

Czy tam poszczególne piny 17,18,19 zwierane są do masy przez manetke?

pzdr.

assist

Opublikowano
Pytanie:

Mam luzem zwykłą manetkę do avanta,

póki nie trafie dedykowanej do fisa, chciałem wyrezac sobie switch'e w manetce.

Czy tam poszczególne piny 17,18,19 zwierane są do masy przez manetke?

pzdr.

assist

W manetce oprócz tych sygnałów na poszczególnych pinach masz podłączenie do masy, więc po prostu robisz zworke i komunikat przeskakuje. Tak mniemam, ale niech ktoś to potwierdzi.