Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Częste pękanie króćca układu chłodzenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Mam problem mianowicie jestem juz po 2 wymianie króćca układu chlodzenia który znajduje sie za silnikiem.Na forum czytałem ze jest to częsta przypadłość audi jednak po wymianie na nowy i przejechaniu zaledwie 200-300kilometrow problem powtarza sie(chciałbym zaznaczyć ze wymieniony króciec był orginalny oraz uszczelki na nowe).Jaka moze byc tego przyczyna tak częstego pękania?? w dodatku dokładnie w tym samym miejscu.Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem??Pozdrawiam.

Opublikowano

Przypuszczalnie złe przygotowanie lub brak przygotowania podłoża.

Oczyść dokładnie przylgnię i wyrównaj.

Nie dokręcaj zbyt mocno.

Zamiast tego nałóż trochę czarnej masy uszczelniającej na łączenie.

Opublikowano

podłozenie zostało oczyszczone i króciec przylega dobrze do bloku jednak wydaje mi sie ze powodem peknięcia jest duze ciśnienie,wykluczam wysoka temperature poniewaz nieprzegrzewa sie czujnik ktory wchodzi w krociec jest takze sprawny.

Opublikowano

Ja zawsze przed przykręceniem sprawdzam i ewentualnie podpiłowuję tulejki w otworach na śruby mocujące.

Bo jak tulejka trochę wystaje, to nie dociska uszczelki a my dokręcamy coraz mocniej ;)

Opublikowano

Zbyt mocne dokręcenie, niepowołane ruchy układu chłodzenia, coś jest luźne luz byt napięte, innych powodów raczej nie widzę.