Peterka Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Opublikowano 29 Sierpnia 2009 Witam, na wstępie powiem, że mam do wymiany tylne dolne tulejki na wahaczu - objawia się to rzucaniem tyłu na dziurach... Ale mam jeszcze jeden niepokojący objaw tzn. dzieje się tylko kiedy jest mokra nawierzchnia i podczas jazdy po dziurach albo gęstych nierównościach drogi słychać głuche uderzenia z tylu... Nie na każdej dziurze ale na większości. Wiecie co to moze byc? Zaznaczę ze niedawno wymieniłem amorki na nowe Bilsteiny. Czy to te tulejki czy może coś innego? Pozdrawiam
adams78 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Jeśli na dolnym wahaczu padły tulejki, to pewnie na zwrotnicy też padła, no i warto sprawdzić górny wahacz. Właśnie wczoraj wymieniłem z prawej na dolnym i zwrotnicy, a okazuje się że na górnym też słabe. Trudno ocenić co puka - jak powymieniasz tuleje to tłumienie mocno się poprawi - wtedy można coś wykluczyć. Sprawdzałeś wahacz poprzeczny i łącznik stabilizatora? Ten drugi pada najszybciej. Odpowiednio 300 i 220zł Z kolei u mnie puka jak ruszam lub jak daję w palnik na 2., i trochę na 3. Ale najmocniej przy ruszaniu, myślałem że to wina tulei, ale teraz zastanawiam się czy to nie przegub
Peterka Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Witam, myślę ze u Ciebie to właśnie jakiś przegub... Wymienię wszystkie tuleje te na zwrotnicy również...Górne wymieniałem 30tys km temu na ori ASO. Sprawdzę też ten łącznik i wahacz. Dzięki za podanie cen. Pozdrawiam
adams78 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Tuleje na zwrotnicy to 124zł. Może być kłopot ze śrubą mimośrodkową - warto ją sprawdzić przed robotą. Pozdr.
szakal350 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Opublikowano 31 Sierpnia 2009 O ile dobrze czytam to te głuche stuki dochodzą z tył, miałem tak samo. Powodem stuków u mnie było walnięte górne gniazdo sprężyny ( poduszka )czy jak to zwą, strasznie potrafi drażnić.
Peterka Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 31 Sierpnia 2009 Witam, kolego a czy przy uszkodzonej tej poduszce rzucało na boki na dziurach? pozdrawiam[br]Dopisany: 31 Sierpień 2009, 20:05_________________________________________________kolego w tym temacie masz schemat zawieszenia tylnego http://www.a4-klub.pl/smf/b5_aeb_do_wymiany_tuleje_czy_caly_wahacz-t92287.0.html mozesz podac o jaki numer czesci chodzi? Pozdrawiam
adams78 Opublikowano 2 Września 2009 Opublikowano 2 Września 2009 głuche stuki dochodzą z tył, miałem tak samo. Powodem stuków u mnie było walnięte górne gniazdo sprężyny ( poduszka ) W jakim napędzie tak miałeś? Ośka czy Q?
Rekomendowane odpowiedzi