Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Błąd 01826

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Byłem ostatnio podłączać samochód pod VASa, wywaliło mi błąd 01826 - czujnik kąta skrętu kierownicy -G85-, zasilanie nap. zacisku 30. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć o co chodzi w tym błędzie? Powiedziano mi że ten czujnik znajduje się gdzieś na kolumnie układu kierowniczego. Ktoś ma może jakieś zdjęcia odnośnie miejsca gdzie ten czujnik jest? Czy jeżeli jest błąd z tym czujnikiem to może nie działać samopoziomowanie ksenonów i wyświetlać się błąd na fisie informujący o braku poziomowania? Bardzo proszę o pomoc i wszelkie informacje.

Opublikowano

Ten czujnik nie ma nic do poziomowania ksenonów.

A jeśli błąd był sporadyczny, to może powstał przy odłączeniu akumulatora?

Opublikowano
  • Autor

Czyli w takim razie w salonie mnie okłamali, ściemnili mnie że przez to nie działa mi samopoziomowanie :( a dokładnie ten czujnik za co odpowiada ??

Opublikowano

Jak sama nazwa wskazuje oblicza kąt skrętu kierownicy i jest potrzebny do prawidłowego działania układu ESP,jeśli się mylę to pewnie mnie ktoś poprawi :good:

Opublikowano

Czyli w takim razie w salonie mnie okłamali, ściemnili mnie że przez to nie działa mi samopoziomowanie :( a dokładnie ten czujnik za co odpowiada ??

Gdybyś miał skrętne xenony to miałby pewien wpływ, ale takie były jak wiem dopiero w B7.

• 1 rok później...
Opublikowano

No właśnie ja mam ten sam problem... Odłączyłem akumulator i zapaliło mi się ESP i błąd w VAG`u 01826, którego nie mogę skasować.

Co mam zrobić, by sie tego pozbyć??

Opublikowano

No właśnie ja mam ten sam problem... Odłączyłem akumulator i zapaliło mi się ESP i błąd w VAG`u 01826, którego nie mogę skasować.

Co mam zrobić, by sie tego pozbyć??

jeżeli odpiąłeś aku to po przejechaniu się kontrolka ESP powinna sama zgasnąć...

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

witam

Wymieniłem manetkę na pełen FIS ,wszystko działa jednak po skanowaniu VAG-iem wyświetla mi błąd 01826 i pali się ESP

jak jest przyczyna?

Opublikowano

Sprawdź kodowanie czy na pewno robiłeś dobrze. U mnie pomogła tylko wymiana. I też bylo to po wymienie manetki ale u mnie ingerowała kobieta :kox: Opisane w innym wątku z problemem ESP :polew: Poszukaj "problem z ESP"

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam,

mam problem z czujnikiem kata skretu.

Swieci mi sie znaczek ESP.

Na VAG pojawia sie blad:

03- ABS/ESP z przodu, Bosch 5,7

8E0614517

ABS/ESP front 1726

kodowanie 4255

Numer partnera 00140

01826 035

Czujnik kata skretu G85 napiecie zasilajace zacisk 30

W serwisie Audi powiedzieli, ze trzeba wymienic czujnik (pierscien z tasms airbag - wraz z czujnikiem). Kupilem uzywany, ale jak zamienili, to blada dalej jest. Ponoc nie moga zakodowac.

POwiedzieli, ze nie zrobia tego, bo nie wiedza, czy pierscien jest ustawiony na zero a nie np. obrocony o 180 stopni.

Mam zatem dwa pytania:

1) jak sie upewnic, ze pierscien jest ustawiony w pozycji zero?

2) czy to faktycznie jest zepsuty czujnik kata skretu, czy sie po prostu rozkalibrowal? Jesli tak, to jak i gdzie mozna go skalibrowac?

Bede wdzieczny za pomoc - gdyz przez ten glupi czujnik (tak sadze) samochod zre mi ostro prad i rozladowuje akumulator.

Opublikowano

Adaptacja ustawienia kąta kierownicy ...

Wchodzimy do grupy 03-ABS Brakes,

Wchodzimy do : [Meas. Blocks - 08]

Kanał 005 pole 1 (Steering Angle Sensor -G85-)

Specification: 0.0 ° (najprawdopodobniej tu będzie inna wartość), tolerancja (kola prosto): & plus/mn;5.0 °

[Done, Go Back]

Adaptacja (przy wyprostowanych kolach/ustawionej kierownicy)

[Login - 11]

Wpisz 40168

[Do It!]

[basic Settings - 04]

Group 001

[Go!]

[Done, Go Back]

[Close Controller, Go Back - 06]

może to pomoże

Opublikowano

Dzieki :)

sprawdze to w czwartek, facet, ktory sie tym zajmuje, rzuci na to okiem.

Podrzuce mu Twoja propozycje, choc boje sie, ze jest jednak jakies spiecie na kostce dajace prad, ale nie uprzedzam faktow.

Pozdrawiam!

• 2 lata później...
Opublikowano

A jak mam problem po odłączeniu aku. Normalnie powinna się zapalić kontrolka ESP i zgasnąć po przejechaniu kilkunastu metrów, a u mnie zaświeci się po podłączaniu aku,po chwili sama zgaśnie i potem już się nie świeci - za każdym razem jak odpalam auto to już się nie świeci, nie działa przycisk ESP. Przeprowadziłem adaptacje i nic nie pomogło. Co to może być ? Przed odłączeniem aku wszystko działało prawidłowo.

Panowie jak robiłem adaptacje to w zauważyłem to co na zdjęciu w kółku? Czy to może być przyczyna tego że nie działa ESP? I czy to jest winny czujnik kąta skrętu czy coś w kole?

adaptacja_k_ta_skr_tu1.jpg