Jarol Opublikowano 1 Września 2009 Opublikowano 1 Września 2009 Czy komuś udało się ustalić co jest przyczyną późnego wstawania niektórych turbosprężarek z silnika BRD. Jak wiemy to turbo idealnie nadaje się do wzmocnienia silników na moc w okolicach 200Km, dlatego bardzo często jest stosowane do modyfikacji silników 1,9 i słabszych 2,0TDI. Niestety większość tych turbin jest wadliwych i zaczynają pompować powyżej 2 tys obr. Czy kos rozwiązał ten problem??? Ja w swoim aucie też ma to turbo i zauważyłem ciekawą rzecz. Po założeniu turbosprężarki reszta silnika był seryjna no po za pompkami AL. Turbo wtedy pompowało 1,4bara przy 2 tyś więc bardzo ładnie (log poniżej). Obecnie w aucie wyczyściłem kolektor dolotowi i EGR wywalając jego wnętrzności po za klapa gaszącą. Zrobiłem początek wydechu mniej więcej o długości 1 metra od samej turbiny o średnicy 63mm ( 2,5") bez kata. Po tym zabiegu turbo pompuje bardzo równo ale już wstaje dużo gorzej. Myślę że po odetkaniu wydechu powinno być na odwrót?? Prosze również o wklejenie logów przez osoby które używają to turbo dla porównania. Log przed zmianami Log po zmianach
peter22 Opublikowano 1 Września 2009 Opublikowano 1 Września 2009 u mnie tez tak wstaje powyzej 2 tyś myslałem ze tak ma byc :confused4:
rob555 Opublikowano 2 Września 2009 Opublikowano 2 Września 2009 Jak pisalem wczesniej ze wiekszosc znanych mi egz BRD ma laga z dolu to zaraz ktos pisal ze on ma super napedzajaca sie turbine i podtekst byl czytelny ze soft do d.... Mozna w programie poprawic jej napedzanie ale naprawde wydaje mi sie ze to zalezy albo od egz turbiny albo od sily podcisnienia ktore mamy w aucie. Tam jest wieksza gruszka i chyba wymaga mocniejszego zasysu. Tak czy siak w 70% BRD lag z dolu jest mocno odczuwalny
marewel Opublikowano 2 Września 2009 Opublikowano 2 Września 2009 1bar przy 1700obr to żaden lag przy tej turbinie. Z tymi podciśnieniami to masz racje bo coś w tym jest.
turdzi Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 Moja wstaje 2000-2100tys. w porownaniu do BLB ( 1800tys.) to duza roznica.Plus jest taki ze jak juz wstanie to ciagnie rowno az pod czerwone pole a ta w BLB zdychala juz przy 3500 tys. Jesli mam byc szczery to chyba wszystkie BRD ktorymi jechalem , a bylo ich z 10 tak wstawaly
Jarol Opublikowano 4 Września 2009 Autor Opublikowano 4 Września 2009 Moja wstaje 2000-2100tys. w porownaniu do BLB ( 1800tys.) to duza roznica.Plus jest taki ze jak juz wstanie to ciagnie rowno az pod czerwone pole a ta w BLB zdychala juz przy 3500 tys. Jesli mam byc szczery to chyba wszystkie BRD ktorymi jechalem , a bylo ich z 10 tak wstawaly A możesz wkleić log kanału 11 dla porównania.
turdzi Opublikowano 4 Września 2009 Opublikowano 4 Września 2009 Jarol nie ......... .....bo nie umie tego zrobić a co dopiero przeczytac to co wkleiłeś wyżej ( równie dobrze mogło by to być po chińsku )
yatkha Opublikowano 11 Października 2009 Opublikowano 11 Października 2009 A możesz wkleić log kanału 11 dla porównania. Jeśli nadal potrzebujesz referencji w grupie 011, to proszę: http://img98.imageshack.us/img98/9547/d011.jpg
Jarol Opublikowano 11 Października 2009 Autor Opublikowano 11 Października 2009 A możesz wkleić log kanału 11 dla porównania. Jeśli nadal potrzebujesz referencji w grupie 011, to proszę: http://img98.imageshack.us/img98/9547/d011.jpg Z twojego logu widac że masz ponad 1,4 bara przy 2 tys obr, wieć turbo bardzo ładnie wstaje z dołu.
yatkha Opublikowano 11 Października 2009 Opublikowano 11 Października 2009 Z twojego logu widac że masz ponad 1,4 bara przy 2 tys obr, wieć turbo bardzo ładnie wstaje z dołu. No tak, ale zobacz, co się dzieje do 2k
Jarol Opublikowano 12 Października 2009 Autor Opublikowano 12 Października 2009 Jak dla mnie to twoje turbo bardzo ładnie z dołu wstaje a poniżej 2 tyś nie ma mozliwości żeby dmuchało lepiej.
spanky Opublikowano 12 Października 2009 Opublikowano 12 Października 2009 a ja slyszalem ze 99% turbin na rynku [nowe do kupienia na allegro] to odrzuty z testow jakosci ... [poprostu ich nie przeszly]
fotograf87 Opublikowano 12 Października 2009 Opublikowano 12 Października 2009 nie wiem jak to jest z tymi "odrzutami" ja kupilem na allegro i trafiłem na egzemplarz z książkowymi parametrami
Jarol Opublikowano 13 Października 2009 Autor Opublikowano 13 Października 2009 nie wiem jak to jest z tymi "odrzutami" ja kupilem na allegro i trafiłem na egzemplarz z książkowymi parametrami To wklej log dynamiczny kanału 11 na 4 biegu.
Iverson Opublikowano 13 Października 2009 Opublikowano 13 Października 2009 nie wiem jak to jest z tymi "odrzutami" ja kupilem na allegro i trafiłem na egzemplarz z książkowymi parametrami od kogo brałeś?? , karambol?? :gwizdanie:
dudi75 Opublikowano 13 Października 2009 Opublikowano 13 Października 2009 nie wiem jak to jest z tymi "odrzutami" ja kupilem na allegro i trafiłem na egzemplarz z książkowymi parametrami od kogo brałeś?? , karambol?? :gwizdanie: MOze od auto-max72 bo ja tez od niego bralem i miale male perypetie z ta turbinka alu to juz historia w koncu kupilem uzywka od jaro4444 i jest ok
Rekomendowane odpowiedzi