Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFB] Padnięte wtryski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Padły mi wtryski i czeka mnie wymiana, a że w ASO 1 szt. kosztuje 1000 -1500 zł. Szukam więc tańszego rozwiązania... Mechanik mówi ,że mi załatwi komplet za 2500zł. - ale załatwia mi go już 3 tygodnie... Znalazłem coś takiego na Allegro : http://moto.allegro.pl/item728983416_wtryskiwacze_wtryski_vw_passat_audi_a4_a6_2_5_tdi.html

Nie wiem tylko jak sprawdzić numery moich wtryskiwaczy. A może jakieś inne sugestie?

Opublikowano

Padły mi wtryski i czeka mnie wymiana, a że w ASO 1 szt. kosztuje 1000 -1500 zł. Szukam więc tańszego rozwiązania... Mechanik mówi ,że mi załatwi komplet za 2500zł. - ale załatwia mi go już 3 tygodnie... Znalazłem coś takiego na Allegro : http://moto.allegro.pl/item728983416_wtryskiwacze_wtryski_vw_passat_audi_a4_a6_2_5_tdi.html

Nie wiem tylko jak sprawdzić numery moich wtryskiwaczy. A może jakieś inne sugestie?

Te z alledorgo raczej nie będą pasować.Masz rysunek i numery wtrysków z Etki i szukaj według tego:wtryski.th.jpg
Opublikowano

Masz rysunek i numery wtrysków z Etki i szukaj według tego

tylko nie zakupuj 6 sztuk wtrysków sterujących :wink4:

- wtrysk sterujący ma nr 059 130 202 X

- pozostałe 5 wtrysków mają nr 059 130 201 X

Opublikowano
  • Autor

Dzięki koledzy :hi:

Wszędzie są wtryskiwacze z oznaczeniem A,B,C ale z X - em brak... :wallbash:

Opublikowano

Dzięki koledzy :hi:

Wszędzie są wtryskiwacze z oznaczeniem A,B,C ale z X - em brak... :wallbash:

X to wlasnie dowolna litera. Sterujący rozni sie od zwyklego cyfrą: 059 130 201 X - zwykly, 059 130 202 X - sterujacy

Opublikowano

X to wlasnie dowolna litera. Sterujący rozni sie od zwyklego cyfrą: 059 130 201 X - zwykly, 059 130 202 X - sterujacy

A to? :mysli:

wtryski.th.jpg

AFB = 201 X, 202 X

Opublikowano
  • Autor

To jak jest z tym X - em ? Jak ma być dowolna litera to będą pasowały wtryski z tej aukcji.

Opublikowano

Wtryskiwacze z aukcji NIE BĘDĄ pasowały do AFB, gdyż przeciwnie do tego co tam napisano - końcówka "G" przynależy tylko i wyłącznie do silników z norma EURO4, a już pierwsze ciśnienie otwarcia jest wyższe (niż w AFB) o około 40 atmosfer ... . Tak więc wskazaną aukcją możesz przestać zaprzątać sobie głowę całkowice ... .

To jak jest z tym X - em ? Jak ma być dowolna litera to będą pasowały wtryski z tej aukcji.

Wtryskiwacze z "x"-em - jak wszystkie inne części u VAG - oznaczają cześć po regeneracji (w tzw. austauschu) .

Z tego co mi wiadomo - wtryskiwaczy po austauschu do AFB - obecnie nabyć się nie da (ale warto zapytać !!) .

Zatem - podstawowy numer wtryskiwaczy do AFB jest następujący: 059130201, a wtryskiwacza z G80 (1 sztuka): 059130202 - a więc są bez żadnych oznaczeń literowych. Dopisek "x" oznacza wyłącznie część po regeneracji ... .

Piterex - moim zdaniem nie uda Ci się zdobyć fabrycznie nowych wtryskiwaczy do AFB - w cenie allegrowej.

Zostaje Ci kosztowne ASO lub wizyta w wysokowyspecjalizowanym Bosch'u (a pamiętaj, ze "Bosch Bosch'owi nierówny") i sprawdzenie kondycji obudów. Jeżeli obudowy wtrysków nie są zatarte możesz kupić nowe końcówki DSLA - co wraz z regulacją na stosownym sprzęcie - będzie Cię kosztowało ok. 1500 zł.- . Biorąc pod uwagę, że części są fabrycznie nowe - chyba warto pomimo faktu, że VAG (Audi) wyklucza wymianę samych końcówek przy przebiegu > 15000 km. :polew: ... .

:hi:

Opublikowano
  • Autor

Wielkie dzięki Piotruś - teraz wszystko jasne. :notworthy:

Opublikowano

Wielkie dzięki Piotruś

Zupełnie nie ma za co ... :good: .

Gdybyś "poszedł" w kierunku nowych końcówek dopilnuj żeby zakład podejmujący się wymiany i regulacji nowych DSLA koniecznie dysponował i potrafił wykorzystać taki oto sprzęt:

http://www.gladysek.pl/wtryskiwacze/nb5.html

Naprawdę ... . Bez tego nawet "nie podchodź", nawet gdyby ktoś Ci obiecał złote góry ... . I absolutnie nie daj się namawiać na tzw. regenerację, która w przypadku wtryskiwaczy dwusprężynowych zasadniczo nigdy się nie udaje, a co jeszcze gorzej - uniemożliwia regulację ciśnień otwarcia pierwszego i drugiego :slina::disgust: ... .

:hi:

Opublikowano

będzie problem bo mało kto dysponuje urządzeniem do ustawiania obydwu ciśnień.

Opublikowano
  • Autor

Może ktoś kojarzy gdzie można porządnie zrobić wtryskiwacze ??? Dzisiaj padły całkowicie - nie można odpalić samochodu... :wallbash:

Opublikowano

http://www.dieseltechnika.pl/ ?

Miałbyś w miarę blisko.

Zapytaj o dokładną cenę, bo tanio to chyba nie mają :(

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Kolego zupełnie o nich zapomniałem a słyszałem , że są dobrzy. Liczą sobie 250 zł za sztukę...

Opublikowano

Tak swoja droga, to skad wiesz, ze akurat wtryskiwacze Ci "padły" ? Kto postawil taka diagnoze? :)

Opublikowano
  • Autor

Na 100 % nie można tego stwierdzić albo wtryskiwacze albo pompa wtryskowa. Wtryskiwacze były sprawdzane i wyszło , że strasznie leją - wszystkie, zdaje się że miały od. 1,9 do 2,2 nie wiem w jakiej skali się to mierzy...

Opublikowano

Na 100 % nie można tego stwierdzić albo wtryskiwacze albo pompa wtryskowa. Wtryskiwacze były sprawdzane i wyszło , że strasznie leją - wszystkie, zdaje się że miały od. 1,9 do 2,2 nie wiem w jakiej skali się to mierzy...

Kolego, na pewno warto odwiedzic serwis bosha - oni juz sprawdza wtryskiwacze oraz pompe. Przed wizyta w serwisie sugerowalbym Ci absolutnie nic nie kupowac - po tym co napisales mozna podejrzewac ze diagnoza nie koniecznie byla trafna (to juz serwis bosha potwierdzi)

Opublikowano
  • Autor

Dlatego właśnie się tam wybieram - jak się wybiorę to napisze co i jak. Narazie mam inny samochód do jazdy i inne wydatki a coś czuje , że na wtryskach się nie skończy...

Opublikowano

No... korekcje faktycznie bardzo slabe... :gwizdanie:

Opublikowano

No... korekcje faktycznie bardzo slabe... :gwizdanie:

:gwizdanie: tylko co to oznacza ...

Kolego Piterex: mozesz wrzucic na forum jakies logi statyczne (masz mozliwosc zrobienia) ?