Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wydajnośc akumulatora i alternatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakie powinno byc napiecie na akumulatorze przy wlaczonym silniku i nawet najwiekszym obciazeniu?

Mechanik mi sprawdzil i mam jakies 13,8V-13.9V...czy to jest ok?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

przy wlączonym silniku i zalączonych światłach mijania powinno być od 13,8- 14,5 v. takie jest prawidłowe

Opublikowano

14.5 jest za wysokie. Przy takim napięciu regularnie po trochu gotuje sie akuś i po jakimś czasie woda odparowuje a siarka osadza się na płytach. Trzeba wtedy dolewać wodę destylowaną i ładować akumulator jak najniższym prądem ze dwa dni aby się odsiarczył aż elektrolit osiągnie prawidłową gęstość

Opublikowano

Prawidłowe napięie ładowania mierzone bez obciąźenia powinno wynosić 14.0 V-14.4 V, tak mówi kaźda instrukcja od akumulatora.

Opublikowano

14.5 jest za wysokie.

Jesteś w błędzie. Jest to górna, dopuszczalna, granica normy własciwego napięcia ładowania w pojeżdzie podawana w kartach gwarancyjnych producentów europejskich. Nie jest to wcale za wysokie napięcie ładowania w pojeżdzie (jak na nasze warunki klimatyczne), tym bardziej, że zdecydowana większość aut amerykańskich napięcie ładowania ma na poziomie 14,6-14,8V....... i nie zaobserwowałem u swoich klientów (użytkowników aut z USA), aby następowało u Nich jakieś odparowanie wody destylowanej z kwasu siarkowego podczas normalnej eksploatacji samochodu. Żeby nastąpiło odparowanie wody destylowanej przy napięciu ładowania 14,5V to musiałbyś zrobić ze 150.000km w warunkach klimatycznych Afryki. Sam w poprzednim aucie (Mitsubishi) miałem napiecie ładowania 14,6V i jeździłem nim 6 lat, w tym po zmianie akumulatora 4,5 roku i nie dolewałem ani razu wody destylowanej.

Prawidłowe napięie ładowania mierzone bez obciąźenia powinno wynosić 14.0 V-14.4 V, tak mówi kaźda instrukcja od akumulatora.

Muszę się nie zgodzić, np.:

karta gwarancyjna Varty 13,8-14,4V

karta gwarancyjna Centry 13,9-14,5V

karta gwarancyjna Sznajder 13,9-14,4V

Opublikowano

Uważam że tolerancja w zakresie 0,2 na + lub - nie stanowi problemu dla akumulatora.

Aby poprawnie sprawdzić ładowanie należy użyć dokładnego miernika bo wiem z doświadzczenia że te najtańsze potrafią przekłamywać.

Muszę się nie zgodzić, np.:

karta gwarancyjna Varty 13,8-14,4V

karta gwarancyjna Centry 13,9-14,5V

karta gwarancyjna Sznajder 13,9-14,4V

Nie wiem skąd masz te dane ale przed chwilą sprawdziłem karty gwarancyjne akumulatorów Centra, Jenox oraz Point S i wszystkie podają napięcie ładowania na poziomie 14.0-14,4V.

Opublikowano

Nie wiem skąd masz te dane ale przed chwilą sprawdziłem karty gwarancyjne akumulatorów Centra, Jenox oraz Point S i wszystkie podają napięcie ładowania na poziomie 14.0-14,4V.

Mam z szuflady :D hehe. Dobra teraz na serio.

Mam u siebie na oko około 1.000 szt gwarancji Centry i Exide i we wszystkich napięcie podane 13,9-14,5V; około 500szt gwarancji Varty i napięcie podane 13,8-14,4V i jeszcze wiele innych, gdzie napięcie ładowania jest podane inne niż 14,0-14,4V. Daj numer faxu to Ci prześlę kartę Centry, bo chyba mamy inne druki gwarancji. Ale nie o to chodzi, żeby się przepychać o +/- 0,1 czy 0,2V. Chciałem zwrócić uwagę na fakt, że pisanie

14.5 jest za wysokie. Przy takim napięciu regularnie po trochu gotuje sie akuś

jest wprowadzaniem niektórych, mniej obeznanych z akumulatorami i alternatorami, użytkowników w błąd.

Opublikowano

Oczywiście, mogą być rozbieżnosci ale wszystko jest w normie.

Chciałem zwrócić uwagę na fakt, że pisanie

14.5 jest za wysokie. Przy takim napięciu regularnie po trochu gotuje sie akuś

jest wprowadzaniem niektórych, mniej obeznanych z akumulatorami i alternatorami, użytkowników w błąd.

Zgadzam się jak najbardziej.

Opublikowano

przepraszam chłopaki, mój błąd :embarrassed: