Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AMB] Jaki zamiennik filtra oleju z Filtrona??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!!!

Będę teraz na dniach wymieniał olej w silniku 1.8T Q AMB. Zapewne wleje 5W50 mobila. Okazuje się, ze w książkowych katalogach Filtrona nie ma zamienników filtrów oleju i pyłkowego (kabinowy).

W jednym tylko sklepie gościu ustalił, ze będzie to prawdopodobnie OP-526/6 (filtr oleju) oraz K1078 (filtr pyłkowy). :mysli:

Filtr powietrza to AP-179/2.

Pytanie, czy rzeczywiście to są w/w odpowiedniki i czy będą pasować??

Moze ktoś wymieniał i pamięta ich oznaczenia??

Z góry dziękuje za podpowiedzi.... :)

Opublikowano

Będą pasowały na pewno.Tu są wyniki z strony Filtrona:filtr.th.jpg Silnik AMB 1.8 TQ-170ps.Ten ostatni jest pzreciwpyłkowy weź K1078A(z węglem aktywnym jest lepszy do klimatronika).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Dziękuję i temacik można zamknąć. :good:[br]Dopisany: 07 Wrzesień 2009, 10:21_________________________________________________Jednak kiszka.... Filtr powietrza AP-179/2 nie pasuje.... Jest o ok. 1cm za długi i nie wchodzi do obudowy..... Jutro zalecę do serwisu i zobaczę co oni polecą...

Opublikowano

Odradzam iltry oleju filtrona. Znam dwa przypadki rozwalenia silnika przez filtr tej firmy. lepiej dołożyć 10 zł i kupić Knechta lub Hengsta. Powietrza i kabiny można zakładać.

Opublikowano

tylko KNECHT ostatecznie MANN !! :>[br]Dopisany: 28 Wrzesień 2009, 22:08_________________________________________________

Witam!!!

Będę teraz na dniach wymieniał olej w silniku 1.8T Q AMB. Zapewne wleje 5W50 mobila. Okazuje się, ze w książkowych katalogach Filtrona nie ma zamienników filtrów oleju i pyłkowego (kabinowy).

W jednym tylko sklepie gościu ustalił, ze będzie to prawdopodobnie OP-526/6 (filtr oleju) oraz K1078 (filtr pyłkowy). :mysli:

Filtr powietrza to AP-179/2.

Pytanie, czy rzeczywiście to są w/w odpowiedniki i czy będą pasować??

Moze ktoś wymieniał i pamięta ich oznaczenia??

Z góry dziękuje za podpowiedzi.... :)

tylko KNECHT ostatecznie MANN!!

Opublikowano
  • Autor

Odradzam iltry oleju filtrona. Znam dwa przypadki rozwalenia silnika przez filtr tej firmy.

W jaki sposób filtr oleju z tej firmy (Filtron) może uszkodzić silnik?? Filtr już założony, ale jak coś to wymienię na inny, tylko podajcie coś bliżej.....

:embarrassed:

Opublikowano

wystarczy ze rozpadnie sie środek Filtra i szczątki znajdą sie w silniku....remont masz jak w banku. Oczywiście prawdopodobienstwo bliskie zera ale znam dwe przypadki z filtronem. Fakt ze bylo to pare lat temu i moze poprawili jakość, ale od tamtego czasu nie wkręcam Filtrona. Uraz na cale życie :kox:

Opublikowano
  • Autor

Napiszę może tak: Tej firmy używam dość długo - poprzednio do A6 C4 2.5TDI (1996r), jeszcze wcześniej do Vectry B 1.6 (1996), a jeszcze wcześniej do Golfa 3 1.9D (1992). Nigdy jeszcze na nich się nie zawiodłem i to co opisujesz słyszę pierwszy raz.... Ciekawe..... Ale dzięki za info....

Opublikowano

olej Bosch OC470

POWIETRZE bOSCH 1 457 433 046

PYŁKOWY BOSCH 1 987 432 071

I ICH ZAMIENNIK

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

my od 4 lat montujemy filtry różnych marek, najwięcej idzie Filtronów i w przeciągu tych lat nie było żadnych kłopotów z filtrami tej firmy.

Opublikowano

My od 15 lat je montujemy i też nie mieliśmy. Ale do swojego w raczej bym nie założył.

Opublikowano

Poprzednie auto (Nissan) jeździło 8 lat na filtrach Filtrona - żadnych problemów. Pierwszy raz słyszę żeby z powodu filtra od Filtrona coś się posypało...

Opublikowano

a ja mam wszystkie filtry MANNa i jest wszystko jak najbardziej ok... to coś w stylu jeśli nie widać różnicy to po co przepłacać... ale filtrona bym nie zapiął;)

Opublikowano
  • Autor

Filtr powietrza załozyłem Knechta, ale oleju nie zmieniałem - mam filtrona. Myślę, że to samo się tyczy oleju - do poprzedniej mojej Audi A6 C4 2.5TDI 1996 od 4 lat używałem Lotosu 10W40 w pojemnikach i nigdy nie miałem problemu, ale są tacy, co nigdy tego oleju nie trącą ;-)

Fakt, że do tej zalałem Castrola Edge 5W40, ale taki był tez olej wcześniej zalany i nie chciałem zmieniać.

Pozdrawiam