Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Alternatywa dla chip/remappingu w silnikach benzynowych - porady i doświadczenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Dommi wsadz se większe wtryski, ale odrobinę. AVJ ma 205CC wtryski i 4Bar regulator. Wsadź wtryski 280CC i zobacz ile będziesz musiał korygować. Problemem może być dostanie takiej wielkości wtrysków o odpowiedniej długości no i dopasowanie mieszanki podczas spokojnej jazdy lub na wolnych obrotach bo sonda na pewno będzie korygować bo może nie wystarczyć ci tych 10%, no ale jak masz motywację to możesz się pobawić. Ciekawy jestem co z tego wyjdzie :)

juz sprawdzałem jakich wtryskow mi trzeba-tak,jak mowisz 280CC na 3 barach-na 4 B bedzie 320 z silnika AUG,APH,AMW,AWM (passat),lub AMB z A4-tylko te sa 280cc na 3 barach,długość musi byc symbol EV 12-mam takie same u siebie,wiec podejda na pewno :wink4:

a jesli o korekcje chodzi-to jesli beda ciut wieksze-to teraz jest na 98% wiec w druga strone ,bedzie prawie 20%-zobaczy sie ,jak bede mial wtryski...

witam zaciekawiło mnie powyższe. Gdzie sie sprawdza wartosc Nm dla silnika w VAG??

nie wiem ,jak w dieslu,ale u mnie w AVJ jest to 120 kanał :wink4:
Opublikowano

Zobaczysz co się będzie działo jak podasz do tego 1Bar-a odpowiednio paliwa :kox::naughty: Zloguj potem kanał ze stukami i zobacz czy komp cofa lub przyspiesza zapłony. By the way jeździsz na PB98? :decayed: Rzecz jasna przy takich zabawach dla bezpieczeństwa.

Opublikowano
  • Autor

By the way jeździsz na PB98?

u mnie jest 97 ultimate,zaplon mam wyprzedzony o 2,75 stopnia,jak dodawałem uzdatniacza do paliwa i jak bylo zimniej,tak ponizej 5-6 stopni C-zaplon max 3 stopnie

do 1 bar -to tylko w peacku,bo jak sie utrzyma dluzej niz 2 sekundy ponad 0,85 bara-ECU odcina zaplon i otwiera jakies ustrojsto-syk tylko slychac i 0,2 doladowania-typowy notlauf... :gwizdanie:

Opublikowano

jak sie utrzyma dluzej niz 2 sekundy ponad 0,85 bara-ECU odcina zapłon :gwizdanie:

Widzę, że prześwietliłeś to dość tak :naughty:

Opublikowano
  • Autor

...co Ci bede pisał... :wink4: hektolitry wahy i długie noce z lapkiem w aucie... :naughty:

...czasem mysle,ze juz wiem duzo o moim silniku-ale kazda nowa przejazdzka-otwiera cos nowego...

Opublikowano

...czasem mysle,ze juz wiem duzo o moim silniku-ale kazda nowa przejazdzka-otwiera cos nowego...

:naughty: :naughty: :decayed:

Opublikowano

...co Ci bede pisał... :wink4: hektolitry wahy i długie noce z lapkiem w aucie... :naughty:

To się ceni :good: Wiedza kosztuje, ciebie akurat wachę i czas :wink4: Potem będziesz nie jedno wiedział, czego nie ma możliwości wiedzieć ktoś kto tylko depta gaz w podłogę :)

Opublikowano
  • Autor

dzis ostatecznie rozprawilem sie z MBC-nie dawalo mi to spokoju,ze cisnieni strasznie sie wahalo i czasem odcinalo,teraz juz wiem,co bylo przyczyna-za cienkie przewody cisnieniowe... :naughty: mialem 4mm i cisnienie wzrastalo,zanim odpowiedz byla z N75 i cielo-teraz jest dobrze,wylotowy z turbo jest krotki,a z MBC idzie 6mm,co pokazuje 0,8 na wskazniku na depnieciu,caly czas,a w peacku-to i ponad bara se dmuchnie...a niech se dmucha... :decayed::wink4:

jeszcze jedna rzecz-dziwna-otoz gdzy przycisne bardzo szybko gaz-cisnienie rosnie do Bara+ i spadado 0,5-jak w serii,ale odpuszczam gaz i cisne ponownie-robi sie przyjemniej,lub gdy wcisne gaz powoli,tez "urosnie" tyle,ile trzeba-dziwne :mysli: chyba za duzy wystrzal jest na gruche,ale MBC mam przed N75-czyzby przepuszczal? :mysli:

Opublikowano

takie są uroki mbc

może zmień wszystkie podciśnieniowe mbc na większej średnicy :wink4:

Opublikowano

juz wiem,co bylo przyczyna-za cienkie przewody cisnieniowe... :naughty: mialem 4mm i cisnienie wzrastalo,zanim odpowiedz byla z N75 i cielo-teraz jest dobrze,wylotowy z turbo jest krotki,a z MBC idzie 6mm,co pokazuje 0,8 na wskazniku na depnieciu,caly czas,a w peacku-to i ponad bara se dmuchnie...a niech se dmucha... :decayed::wink4:

jeszcze jedna rzecz-dziwna-otoz gdzy przycisne bardzo szybko gaz-cisnienie rosnie do Bara+ i spadado 0,5-jak w serii,ale odpuszczam gaz i cisne ponownie-robi sie przyjemniej,lub gdy wcisne gaz powoli,tez "urosnie" tyle,ile trzeba-dziwne :mysli: chyba za duzy wystrzal jest na gruche,ale MBC mam przed N75-czyzby przepuszczal? :mysli:

Średnica przewodów też ma znaczenie, czasem po wymianie przewodów okazuje się, że doładowanie się inaczej zachowuje jeśli przewód jest grubszy lub cieńszy.

Dominik takie coś co opisujesz to jest nawet w serii. Myślę, że jest to efekt który jest zależny od stopnia otwarcia przepustnicy. Jeśli wciśniesz cały gaz i trzymasz to przepustnica jest całkiem otwarta i silnik szybko pochłania doładowanie bo się szybciej opróżnia co przy mniejszym turbo powoduje wrażenie że auto słabiej jedzie niż jeśli wciśniesz gaz odpuścisz nieco i znów wciśniesz go do dechy.

Opublikowano
  • Autor

takie są uroki mbc

może zmień wszystkie podciśnieniowe mbc na większej średnicy :wink4:

podlaczylem MBC zaraz na kroćcu,przed N75,i ten przewod od turbo ,do N75-do MBC-hula ,az milo :wink4:

takie coś co opisujesz to jest nawet w serii. Myślę, że jest to efekt który jest zależny od stopnia otwarcia przepustnicy. Jeśli wciśniesz cały gaz i trzymasz to przepustnica jest całkiem otwarta i silnik szybko pochłania doładowanie bo się szybciej opróżnia co przy mniejszym turbo powoduje wrażenie że auto słabiej jedzie niż jeśli wciśniesz gaz odpuścisz nieco i znów wciśniesz go do dechy

poobserwujemy :naughty:

a tearaz pytanie do Was-regulator cisnienia paliwa-wiem,ze w AVJ jest 4 barowy,w filtrze,nie ma powrotu z listwy,ale do rzeczy-

wymyslilem sobie,ze skoro dostanie wtryskow z AMB to duza trudnosc,z uwagi na mala popularnosc tego silnika,to moze wrzucic wieksze,ale obnizyc cisnienie do 3 barow? :mysli: skoro 280 cc na 4 barach daje 320,to moze wrzucic z TTtki 317 cc-na 3 bary i byloby to samo...no tak-tylko teraz sa dwie opcje-jedna -obnizenie cisnienia i podpasowanie wtryskow 3 barowych,

lub podniesienie cisnienia i zostawienie 205 cc,jakie mam,co chyba byloby prostrze,ale opcja pierwsza ma takie plusy,ze nawet w przyszlosci-jesli wpadnie troche grosza na wieksze turbo-regulacja cisnienia w gore i wtryski juz mam zalatwione... :mysli:

teraz sie zastanawiam,jak zbudowany jest filter paliwa z regulatorem i jak to dziala-bo wydaje mi sie,ze powrot chyba jest kolo regulatora i dopiero 4 bary idzie na listwe,a przed regulatorem powrot,ale to moja tylko teoria-musze pogooglowac troche... :mysli: pomyslalem,zeby wpiac regulator i dorobic powrot do baku,ale to juz troche roboty jest,jest tez opcja,ze kupie filter paliwa i rozpruje stary,zeby zobaczyc,jak to jest zbudowane-choc lepiej by bylo ,jakby ktos podpowiedzial... :wink4:

Opublikowano
fpr.jpg
Opublikowano
  • Autor

dzieki konrad,ale w B6 sa dwa wejscia i dwa wyjscia-od czego jest to drugie :mysli:

tu jest fotka,jak to wyglada

f6da23f3d6b82fe0.jpg

Opublikowano

no a sprawdzales u siebie ? :)

ten filtr z fotki jest z 3.0 V6 ,a z tego co etka pokazuje tam jest regulator na listwie, pozatym widac ze dwa przewody zasuwaja do przodu auta zas. i powr. ;)

Opublikowano
  • Autor

no a sprawdzales u siebie ? :)

ten filtr z fotki jest z 3.0 V6 ,a z tego co etka pokazuje tam jest regulator na listwie, pozatym widac ze dwa przewody zasuwaja do przodu auta zas. i powr. ;)

AVJ nie ma regulatora na listwie i nie ma powrotu z listwy,tak wyglada filter z AVJ http://ecx.images-amazon.com/images/I/11qWO3YQxML._SL500_.jpg

z jednego konca idzie zasilanie i powrot-z drugiego wyjscie na listwe i chyba przewod podcisnieniowy z kolektora-wlasnie czytam o tym :wink4:

Opublikowano

Dominik na tej fotce to nie jest filtr z AVJta...

Opublikowano
  • Autor

Dominik na tej fotce to nie jest filtr z AVJta...

masz na mysli fotke z audizine?jesli tak-to zgoda-jest z V6,a jutro wladuje sie pod auto i zobacze ,jaki ja mam...

a jak wrzucales wydajniejsza pompe-jak rozwiazales problem cisnienia-regulator trzymal 4 bary caly czas?czy to sie jakos zmienia-wiesz o co mi chodzi-male rezanko z ukladem zasilania w paliwo-mozna to jakos zmienic?

Opublikowano

to nie ma nic wspólnego

Dominik przejrzyj projekty 1.8T firmy 034motorsport.com

tam dowiesz się gdzie są tak zwane "wąskie gardła"

a zamiast kombinować z ciśnieniem to napisałbyś czy zadzwonił i powiedział, żeby ci załatwić wtryski z AEB i na drugi dzień by były :cool1:

Opublikowano
  • Autor

wtryski z AEB

ale one maja 210 na 4 barach-nic mi to nie da...ratuja mnie tylko z AMB,AUG,APH,AMW i AWM-wszystkie EV12 -za ile dasz rade załatwic?
Opublikowano

ale one maja 210 na 4 barach

piłeś coś dzisiaj ?? :decayed: