Opublikowano 10 Lutego 201511 l Witam, mam pytanko odnośnie multi. Przebieg 217 tys km skrzynia chodzi plynnie, olej zmieniany co 60 tys w Aso. Silnik 2,7 TDI BPP. Otóż od jakiegoś czasu zauwazylem, ze auto stojące na P delikatnie wibruje, tzn. Czuć lekkie wibracje w środku. Czytałem, ze po 200 tys km jest na bank do wymiany dwumasa. Czy to ona mozemiec wpływ na te lekkie wibracje. Dodam, ze podczas jazdy jest wszystko ok poza prędkościami w okolicach 120 km/h. Czuć delikatne "mrowienie".nie jest to uciążliwe ale trochę mnie denerwuje:) jak zdiagnozować ta dwumase? Czy może przyczyny szukać np. W poduchach silnika??. Wielkie dzięki za ewentualna pomoc
Opublikowano 11 Lutego 201511 l Witam.... Może jestem tu nowy ale nikt konkretnie tu z Was nie opisał krok po kroku jak wymienic olej w multitronicu Posiadam Audi A4 B7 2.0TDI multitronic z 2005 , może ktoś z Was opisac krok po kroku jak wymienic olej? Gdzie się wlewa,spuszcza itd? Przy jakiej temp się odkręca korek by nad stan oleju ulać no i jak z filtrami? już znalazłem......pozdrawiam Edytowane 11 Lutego 201511 l przez Skqra
Opublikowano 11 Lutego 201511 l Autor Witam.... Może jestem tu nowy ale nikt konkretnie tu z Was nie opisał krok po kroku jak wymienic olej w multitronicu Posiadam Audi A4 B7 2.0TDI multitronic z 2005 , może ktoś z Was opisac krok po kroku jak wymienic olej? Gdzie się wlewa,spuszcza itd? Przy jakiej temp się odkręca korek by nad stan oleju ulać no i jak z filtrami? Błąd - jest to opisane w tym wątku. Witam, mam pytanko odnośnie multi. Przebieg 217 tys km skrzynia chodzi plynnie, olej zmieniany co 60 tys w Aso. Silnik 2,7 TDI BPP. Otóż od jakiegoś czasu zauwazylem, ze auto stojące na P delikatnie wibruje, tzn. Czuć lekkie wibracje w środku. Czytałem, ze po 200 tys km jest na bank do wymiany dwumasa. Czy to ona mozemiec wpływ na te lekkie wibracje. Dodam, ze podczas jazdy jest wszystko ok poza prędkościami w okolicach 120 km/h. Czuć delikatne "mrowienie".nie jest to uciążliwe ale trochę mnie denerwuje:) jak zdiagnozować ta dwumase? Czy może przyczyny szukać np. W poduchach silnika??. Wielkie dzięki za ewentualna pomoc Raczej nie będzie to koło dwumasowe (jest szansa ale mała). Sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynią.
Opublikowano 11 Lutego 201511 l dzięki Bartek, a możesz napisać jakie są objawy padnietej dwumasy w multi. Tak pytam z ciekawości
Opublikowano 11 Lutego 201511 l Autor Nie ma typowych... Czasem walenie silnikiem przy odpalaniu ale to nie tylko dwumas - problem dotyczy kilku elementów. Koło się po prostu zużywa i nie spełnia już swojej funkcji (tłumienie drgań).
Opublikowano 17 Lutego 201511 l Na ktorej stronie jest opisana wymiana oleju (przy jakiej temp. i tak dalej...) ?
Opublikowano 17 Lutego 201511 l Witam Od lutego 2014 jestem posiadaczem Audi A4 b6 2004 z silnikiem 1.8 T AEB* Multitronik. Symbol skrzyni GZF Wersja sterownika 8E0910155 K Wersja oprogramowania skrzyni 3220 *wyjaśniam osoba która sprzedawała mi auto podmieniła silnik nie informując Mnie o takim zabiegu oryginalnie powinien siedzieć BFB W sierpniu 2014 wymieniłem olej metodą dynamiczną w Sserwis Sofa Dosyć informacji przejdźmy do szczegółów , podczas jazdy autem podświetliły się wszystkie biegi na FIS-ie odczytałem błędy i otrzymałem : 2 Faults Found:18258 - Powertrain Data Bus: Missing Message from ECU P1850 - 000 - - - Intermittent18149 - Clutch Pressure Adaptation Limit Reached P1741 - 000 - - - Intermittent Dokonałem pomiarów MVB 10 = 0,280A ADP.RUN 71 stopni C ; 15Nm 11 = 0,265A ADP.RUN 71 stopni C ; 15Nm 12 = 0,845A 0,740A; 0,280A Pomiarów dokonałem na uruchomionym silniku, aby osiągnąć 71 stopni; musiałem przy obecnych temperaturach czekać około 1h, mimo że wróciłem z trasy około 20 km. Czy ktoś może wie co może być przyczyną tych błędów??? A zapominałem powiedzieć może najważniejszego około 3 tygodnie wstecz wgrywałem zmodyfikowany wsad do ECU, przed wgraniem go komputer nie posiadał żadnych błędów, ale po wgraniu i odpaleniu auta zapisał się błąd o spadku napięcia, podejrzewam że miałem za słaby prostownik podtrzymujący napięcie na aku. Modyfikacja polegała na wyłączeniu układu SAI - obieg wtórnego powietrza. Proszę o sugestie, przyczyny powstania błędu
Opublikowano 19 Lutego 201511 l Autor Na ktorej stronie jest opisana wymiana oleju (przy jakiej temp. i tak dalej...) ? Wcześniej była na 8mej... Po konwersji forum nie wiem jak się to ustawiło (a szukać dziś nie mam czasu ). Kiedyś Musashi chyba założył o tym osobny wątek. Witam Od lutego 2014 jestem posiadaczem Audi A4 b6 2004 z silnikiem 1.8 T AEB* Multitronik. Symbol skrzyni GZF Wersja sterownika 8E0910155 K Wersja oprogramowania skrzyni 3220 *wyjaśniam osoba która sprzedawała mi auto podmieniła silnik nie informując Mnie o takim zabiegu oryginalnie powinien siedzieć BFB W sierpniu 2014 wymieniłem olej metodą dynamiczną w Sserwis Sofa Dosyć informacji przejdźmy do szczegółów , podczas jazdy autem podświetliły się wszystkie biegi na FIS-ie odczytałem błędy i otrzymałem : 2 Faults Found: 18258 - Powertrain Data Bus: Missing Message from ECU P1850 - 000 - - - Intermittent 18149 - Clutch Pressure Adaptation Limit Reached P1741 - 000 - - - Intermittent Dokonałem pomiarów MVB 10 = 0,280A ADP.RUN 71 stopni C ; 15Nm 11 = 0,265A ADP.RUN 71 stopni C ; 15Nm 12 = 0,845A 0,740A; 0,280A Pomiarów dokonałem na uruchomionym silniku, aby osiągnąć 71 stopni; musiałem przy obecnych temperaturach czekać około 1h, mimo że wróciłem z trasy około 20 km. Czy ktoś może wie co może być przyczyną tych błędów??? A zapominałem powiedzieć może najważniejszego około 3 tygodnie wstecz wgrywałem zmodyfikowany wsad do ECU, przed wgraniem go komputer nie posiadał żadnych błędów, ale po wgraniu i odpaleniu auta zapisał się błąd o spadku napięcia, podejrzewam że miałem za słaby prostownik podtrzymujący napięcie na aku. Modyfikacja polegała na wyłączeniu układu SAI - obieg wtórnego powietrza. Proszę o sugestie, przyczyny powstania błędu Modyfikacja softu ECU nie ma nic wspólnego z przedstawionym błędem. Resztę masz na pw.
Opublikowano 20 Lutego 201511 l Witam Posiadam a4 b6 1.9tdi 130 z multi 6 GJA i mam problem jak wrzuce D to auto sie nie toczy, a jak dam gazu to szarpnie samochodem i ruszy a na R jest wszystko ok. Dodam że jak delikatnie podniose obroty to ruszę bez szarpniecia. Bardzo prosze o pomoc jestem z Katowic
Opublikowano 21 Lutego 201511 l Problem taki ze nie posiadam vaga jedynie kompa diagnostycznego który nie łaczy sie ze skrzynia ewentualnie jaki interface kupic
Opublikowano 21 Lutego 201511 l Autor Problem taki ze nie posiadam vaga jedynie kompa diagnostycznego który nie łaczy sie ze skrzynia ewentualnie jaki interface kupic Dla B6 wystarczy VAG-COM 311.2 (czyli zwykły kabelek KKL np. od Viakena).
Opublikowano 3 Marca 201511 l Cześć, możecie napisać ile u Was kosztuje mała wymiana oleju w Mulitroniku? U mnie człowiek krzynkął 300 PLN - warmińsko - mazurskie, myślałem, że będzie więcej, dlatego chętnie dowiem się ile u Was.
Opublikowano 3 Marca 201511 l To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400zł
Opublikowano 3 Marca 201511 l To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400zł To jak to w końcu jest? Byłem przekonany, że najlepszy będzie FEBI G 052 180 http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130141333141-FE27975-olej-atf.html 5l x 51,45 PLN to 257,25
Opublikowano 3 Marca 201511 l To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400złDaj namiar na sklep z cena oleju ori za 400 zł. Ja w piatek byłem w aso i cena 117 zł za litr ale udało mi sie kupić za 540 zł 6 litrów. Taniej nigdzie nie znalazłem.
Opublikowano 3 Marca 201511 l To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400złDaj namiar na sklep z cena oleju ori za 400 zł.Ja w piatek byłem w aso i cena 117 zł za litr ale udało mi sie kupić za 540 zł 6 litrów. Taniej nigdzie nie znalazłem. Ja nie będę lał oleju z ASO bo połowę kwoty płacę za to, że jest z ASO. Sprawdź pod tym linkiem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130141333141-FE27975-olej-atf.html
Opublikowano 3 Marca 201511 l olej do multitronika tylko ori To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400złDaj namiar na sklep z cena oleju ori za 400 zł.Ja w piatek byłem w aso i cena 117 zł za litr ale udało mi sie kupić za 540 zł 6 litrów. Taniej nigdzie nie znalazłem. Ja nie będę lał oleju z ASO bo połowę kwoty płacę za to, że jest z ASO. Sprawdź pod tym linkiem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130141333141-FE27975-olej-atf.html Nie masz racji.
Opublikowano 3 Marca 201511 l olej do multitronika tylko ori To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400złDaj namiar na sklep z cena oleju ori za 400 zł.Ja w piatek byłem w aso i cena 117 zł za litr ale udało mi sie kupić za 540 zł 6 litrów. Taniej nigdzie nie znalazłem. Ja nie będę lał oleju z ASO bo połowę kwoty płacę za to, że jest z ASO. Sprawdź pod tym linkiem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130141333141-FE27975-olej-atf.html Nie masz racji. A kto dostarcza ATFa do ASO?
Opublikowano 3 Marca 201511 l olej do multitronika tylko ori To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400złDaj namiar na sklep z cena oleju ori za 400 zł.Ja w piatek byłem w aso i cena 117 zł za litr ale udało mi sie kupić za 540 zł 6 litrów. Taniej nigdzie nie znalazłem. Ja nie będę lał oleju z ASO bo połowę kwoty płacę za to, że jest z ASO. Sprawdź pod tym linkiem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130141333141-FE27975-olej-atf.html Nie masz racji. A kto dostarcza ATFa do ASO? i to jest właśnie nie wiadomo. Nikomu nie udało się jeszcze tego stwierdzić. Po przeczytaniu tego tematu wiem, że na oleju nie będę oszczędzał. Teraz jeszcze jedna kwestia - prawidłowa wymiana oleju. Po obdzwonieniu kilku serwisów skrzyń automatycznych żaden chyba nie znał procedury prawidłowej wymiany. Dopiero trafiłem dzięki koledze Bart-S do jednego z użytkowników forum który polecił mi byłe aso audi Rzeszów. Zadzwoniłem, Pan poprosił o vin w celu sprawdzenia jaki i ile oleju będzie potrzebny oraz jak wygląda procedura wymiany zgodnie z dokumentacją audi. Oddzwonił i wszystko wyjaśnił więc tam jadę. Edytowane 3 Marca 201511 l przez manian