Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pytanko odnośnie multi. Przebieg 217 tys km skrzynia chodzi plynnie, olej zmieniany co 60 tys w Aso. Silnik 2,7 TDI BPP. Otóż od jakiegoś czasu zauwazylem, ze auto stojące na P delikatnie wibruje, tzn. Czuć lekkie wibracje w środku. Czytałem, ze po 200 tys km jest na bank do wymiany dwumasa. Czy to ona mozemiec wpływ na te lekkie wibracje. Dodam, ze podczas jazdy jest wszystko ok poza prędkościami w okolicach 120 km/h. Czuć delikatne "mrowienie".nie jest to uciążliwe ale trochę mnie denerwuje:) jak zdiagnozować ta dwumase? Czy może przyczyny szukać np. W poduchach silnika??. Wielkie dzięki za ewentualna pomoc :)

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Wyświetleń 632,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam....

Może jestem tu nowy ale nikt konkretnie tu z Was nie opisał krok po kroku jak wymienic olej w multitronicu

Posiadam Audi A4 B7 2.0TDI multitronic z 2005 , może ktoś z Was opisac krok po kroku jak wymienic olej?

Gdzie się wlewa,spuszcza itd?

Przy jakiej temp się odkręca korek by nad stan oleju ulać no i jak z filtrami?

już znalazłem......pozdrawiam

Edytowane przez Skqra

Opublikowano
  • Autor

Witam....

Może jestem tu nowy ale nikt konkretnie tu z Was nie opisał krok po kroku jak wymienic olej w multitronicu

Posiadam Audi A4 B7 2.0TDI multitronic z 2005 , może ktoś z Was opisac krok po kroku jak wymienic olej?

Gdzie się wlewa,spuszcza itd?

Przy jakiej temp się odkręca korek by nad stan oleju ulać no i jak z filtrami?

Błąd - jest to opisane w tym wątku.

Witam, mam pytanko odnośnie multi. Przebieg 217 tys km skrzynia chodzi plynnie, olej zmieniany co 60 tys w Aso. Silnik 2,7 TDI BPP. Otóż od jakiegoś czasu zauwazylem, ze auto stojące na P delikatnie wibruje, tzn. Czuć lekkie wibracje w środku. Czytałem, ze po 200 tys km jest na bank do wymiany dwumasa. Czy to ona mozemiec wpływ na te lekkie wibracje. Dodam, ze podczas jazdy jest wszystko ok poza prędkościami w okolicach 120 km/h. Czuć delikatne "mrowienie".nie jest to uciążliwe ale trochę mnie denerwuje:) jak zdiagnozować ta dwumase? Czy może przyczyny szukać np. W poduchach silnika??. Wielkie dzięki za ewentualna pomoc :)

Raczej nie będzie to koło dwumasowe (jest szansa ale mała). Sprawdź poduszki pod silnikiem i skrzynią.

Opublikowano

dzięki Bartek, a możesz napisać jakie są objawy padnietej dwumasy w multi. Tak pytam z ciekawości

Opublikowano
  • Autor

Nie ma typowych... Czasem walenie silnikiem przy odpalaniu ale to nie tylko dwumas - problem dotyczy kilku elementów.

Koło się po prostu zużywa i nie spełnia już swojej funkcji (tłumienie drgań).

Opublikowano

Na ktorej stronie jest opisana wymiana oleju (przy jakiej temp. i tak dalej...) ?

Opublikowano

Witam

Od lutego 2014 jestem posiadaczem Audi A4 b6 2004 z silnikiem 1.8 T AEB* Multitronik.

Symbol skrzyni GZF

Wersja sterownika 8E0910155 K

Wersja oprogramowania skrzyni 3220

*wyjaśniam :( osoba która sprzedawała mi auto podmieniła silnik nie informując Mnie o takim zabiegu oryginalnie powinien siedzieć BFB

W sierpniu 2014 wymieniłem olej metodą dynamiczną w Sserwis Sofa

Dosyć informacji przejdźmy do szczegółów :) , podczas jazdy autem podświetliły się wszystkie biegi na FIS-ie

odczytałem błędy i otrzymałem :

2 Faults Found:
18258 - Powertrain Data Bus: Missing Message from ECU
P1850 - 000 - - - Intermittent
18149 - Clutch Pressure Adaptation Limit Reached
P1741 - 000 - - - Intermittent

Dokonałem pomiarów MVB

10 = 0,280A ADP.RUN 71 stopni C ; 15Nm

11 = 0,265A ADP.RUN 71 stopni C ; 15Nm

12 = 0,845A 0,740A; 0,280A

Pomiarów dokonałem na uruchomionym silniku, aby osiągnąć 71 stopni; musiałem przy obecnych temperaturach czekać około 1h, mimo że wróciłem z trasy około 20 km.

Czy ktoś może wie co może być przyczyną tych błędów???

A zapominałem powiedzieć może najważniejszego około 3 tygodnie wstecz wgrywałem zmodyfikowany wsad do ECU, przed wgraniem go komputer nie posiadał żadnych błędów, ale po wgraniu i odpaleniu auta zapisał się błąd o spadku napięcia, podejrzewam że miałem za słaby prostownik podtrzymujący napięcie na aku. Modyfikacja polegała na wyłączeniu układu SAI - obieg wtórnego powietrza.

Proszę o sugestie, przyczyny powstania błędu

Opublikowano
  • Autor

Na ktorej stronie jest opisana wymiana oleju (przy jakiej temp. i tak dalej...) ?

Wcześniej była na 8mej... Po konwersji forum nie wiem jak się to ustawiło (a szukać dziś nie mam czasu ;)).

Kiedyś Musashi chyba założył o tym osobny wątek.

Witam

Od lutego 2014 jestem posiadaczem Audi A4 b6 2004 z silnikiem 1.8 T AEB* Multitronik.

Symbol skrzyni GZF

Wersja sterownika 8E0910155 K

Wersja oprogramowania skrzyni 3220

*wyjaśniam :( osoba która sprzedawała mi auto podmieniła silnik nie informując Mnie o takim zabiegu oryginalnie powinien siedzieć BFB

W sierpniu 2014 wymieniłem olej metodą dynamiczną w Sserwis Sofa

Dosyć informacji przejdźmy do szczegółów :) , podczas jazdy autem podświetliły się wszystkie biegi na FIS-ie

odczytałem błędy i otrzymałem :

2 Faults Found:

18258 - Powertrain Data Bus: Missing Message from ECU

P1850 - 000 - - - Intermittent

18149 - Clutch Pressure Adaptation Limit Reached

P1741 - 000 - - - Intermittent

Dokonałem pomiarów MVB

10 = 0,280A ADP.RUN 71 stopni C ; 15Nm

11 = 0,265A ADP.RUN 71 stopni C ; 15Nm

12 = 0,845A 0,740A; 0,280A

Pomiarów dokonałem na uruchomionym silniku, aby osiągnąć 71 stopni; musiałem przy obecnych temperaturach czekać około 1h, mimo że wróciłem z trasy około 20 km.

Czy ktoś może wie co może być przyczyną tych błędów???

A zapominałem powiedzieć może najważniejszego około 3 tygodnie wstecz wgrywałem zmodyfikowany wsad do ECU, przed wgraniem go komputer nie posiadał żadnych błędów, ale po wgraniu i odpaleniu auta zapisał się błąd o spadku napięcia, podejrzewam że miałem za słaby prostownik podtrzymujący napięcie na aku. Modyfikacja polegała na wyłączeniu układu SAI - obieg wtórnego powietrza.

Proszę o sugestie, przyczyny powstania błędu

Modyfikacja softu ECU nie ma nic wspólnego z przedstawionym błędem. Resztę masz na pw.

Opublikowano

Witam

Posiadam a4 b6 1.9tdi 130 z multi 6 GJA i mam problem jak wrzuce D to auto sie nie toczy, a jak dam gazu to szarpnie samochodem i ruszy a na R jest wszystko ok. Dodam że jak delikatnie podniose obroty to ruszę bez szarpniecia.

Bardzo prosze o pomoc jestem z Katowic

Opublikowano
  • Autor

Telefon masz w pierwszym poście. Podłączaj kompa i dzwoń.

Opublikowano

Problem taki ze nie posiadam vaga jedynie kompa diagnostycznego który nie łaczy sie ze skrzynia ewentualnie jaki interface kupic

Opublikowano
  • Autor

Problem taki ze nie posiadam vaga jedynie kompa diagnostycznego który nie łaczy sie ze skrzynia ewentualnie jaki interface kupic

Dla B6 wystarczy VAG-COM 311.2 (czyli zwykły kabelek KKL np. od Viakena).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

możecie napisać ile u Was kosztuje mała wymiana oleju w Mulitroniku?

U mnie człowiek krzynkął 300 PLN - warmińsko - mazurskie, myślałem, że będzie więcej, dlatego chętnie dowiem się ile u Was.

Opublikowano

To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400zł

Opublikowano

To na pewno nie wymienia Ci oleju na oryginał tylko jakiś inny. Sam ori olej kosztuje ~400zł

To jak to w końcu jest? Byłem przekonany, że najlepszy będzie FEBI G 052 180

http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130141333141-FE27975-olej-atf.html

5l x 51,45 PLN to 257,25

Opublikowano

Daj namiar na sklep z cena oleju ori za 400 zł.

Ja w piatek byłem w aso i cena 117 zł za litr ale udało mi sie kupić za 540 zł 6 litrów. Taniej nigdzie nie znalazłem.

Opublikowano

Ja w piatek byłem w aso i cena 117 zł za litr ale udało mi sie kupić za 540 zł 6 litrów. Taniej nigdzie nie znalazłem.

Ja nie będę lał oleju z ASO bo połowę kwoty płacę za to, że jest z ASO.

Sprawdź pod tym linkiem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130141333141-FE27975-olej-atf.html

Opublikowano

olej do multitronika tylko ori

Sprawdź pod tym linkiem: http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3130141333141-FE27975-olej-atf.html

Nie masz racji.

Opublikowano

Nie masz racji.

A kto dostarcza ATFa do ASO?

Opublikowano

Nie masz racji.

A kto dostarcza ATFa do ASO?

i to jest właśnie nie wiadomo. Nikomu nie udało się jeszcze tego stwierdzić.

Po przeczytaniu tego tematu wiem, że na oleju nie będę oszczędzał.

Teraz jeszcze jedna kwestia - prawidłowa wymiana oleju.

Po obdzwonieniu kilku serwisów skrzyń automatycznych żaden chyba nie znał procedury prawidłowej wymiany.

Dopiero trafiłem dzięki koledze Bart-S do jednego z użytkowników forum który polecił mi byłe aso audi Rzeszów.

Zadzwoniłem, Pan poprosił o vin w celu sprawdzenia jaki i ile oleju będzie potrzebny oraz jak wygląda procedura wymiany zgodnie z dokumentacją audi.

Oddzwonił i wszystko wyjaśnił więc tam jadę.

Edytowane przez manian