Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Opieram się na własnym doświadczeniu, poduchy nie robią takich wibracji. Ewidentnie wywalone przeguby wew.

Mechanik stwierdził duży luz na przegubie wewnętrznym i prawdopodobnie to było głównym winowajca przy drganiach. Odbiorę samochód na dniach to poinformuję czy drgania ustaly.

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Wyświetleń 632,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Autor

Opieram się na własnym doświadczeniu, poduchy nie robią takich wibracji. Ewidentnie wywalone przeguby wew.

Mechanik stwierdził duży luz na przegubie wewnętrznym i prawdopodobnie to było głównym winowajca przy drganiach. Odbiorę samochód na dniach to poinformuję czy drgania ustaly.

Przegub ma fabryczny luz - raczej na tym bym się nie opierał ale objaw jest oczywisty a zatem wykluczając koła jedyna możliwość... ;)

Opublikowano

Jest ok,wibracji/drgań już nie ma. :-)

Opublikowano
  • Autor

:decayed:

Opublikowano

Ile jest w stanie wytrzymać km/nm skrzynia multitronic 6lamelowa? Zastanawiam się nad wirusem ale obawiam się o skrzynie choć i tak mam w planach że jak padnie skrzynka zrobię swapa na manuala.

Opublikowano
  • Autor

Multitronic nie lubi podnoszenia mocy chociaż w benzynie masz stosunkowo niski maksymalny moment obrotowy (przynajmniej w serii) a zatem można zaryzykować. Jeśli chcesz cieszyć się sprawną przekładnią - nie polecam.

Edytowane przez Bart-S

Opublikowano

Dzięki za informację :-)

Opublikowano

Twoja skrzynia ma sprzęgło 6-lamelowe (sugeruję się oznaczeniem poprzedniego sterownika) - teraz zapakowali Ci sterownik nie dość, że od innej przekładni to jeszcze jest to wersja dla 7-lamel. Wg. instrukcji montażowych taka konfiguracja (sprzęgło 6, sterowanie 7 lub odwrotnie 7 vs. 6) rozwala wałek wejściowy skrzyni. Jak najszybciej wróc do wersji "6" lub ewentualnie rozważ możliwość konwersji sprzęgła na 7 lamel.[br]Dopisany: 21 Październik 2010, 15:09_________________________________________________Potestowałem dziś trochę swoją skrzynkę...

Witam, mineło 5 lat zrobione, około 80 tysięcy, skrzynia padła, koszt roboty 5000, jak myślicie czy chodzi tu o sterownik, który był podmieniony, czy po prostu nadszedł czas tej skrzyni ?

Witam, dwa tygodnie temu miałem wymieniany sterownik skrzyni biegow, naprawa zostala wykonana w ASB PALKA w Mysłowicach, oni oddaja do regenarcji sterowniki, a firma naprawiająca odsyła im i w ten sposób podmieniają, proszę o opinie forumowiczów, poniżej wrzucam zdjecia z VAG-a z przed i po naprawie, przejechane 1500km, samochód sprawuje sie dobrze, jednak chciałem zauważyc, iż moja skrzynia to GWX - 8E0 910 155 Q, natomiast warsztat wkłada mi sterownik pod GJA - 8E2 910 155 B, po rozmowie telefonicznej z warsztatem :wallbash: kolo nie przyznaje sie do błędu i mówi, że jesli wszystko jest ok to tak będzie, że jesli samóchod się zaadoptowal to jest dobrze...Jutro jestem umowiony na aktualizację softu skrzyni w Audi ciekawe co oni powiedzą w tym temacie i czy dokonają tej aktualizacji...Facet z ASB Palka jest niesympatyczny - typowy cwaniak, który mysli, że wszystko wie najlepiej, jeśli ktoś lubi stresujace momenty oraz wysokie skoki adrenaliny POLECAM !!! :evil:

a o to zdjęcia z VAG-a dla formlanosci

Lx7ki.jpg

Lx9Pr.jpg

A to konwersacja w całości i to co zrobił ASB PAŁKA, proszę o komentarze

Opublikowano
  • Autor

Pytanie co dokładnie wykonano - fizycznie sterownik GJA i GWX jest inny. Chyba że nadpisano mapę sterownika GWX wgrywając mu soft of GJA. Tak czy inaczej - obie operacje są nieprawidłowe. Uruchomi się to ale nie jest to sprzęt przeznaczony do pracy ze sobą co w konsekwencji może doprowadzić do problemów (jakich, trudno powiedzieć). Składając skrzynię zawsze dopasowuję komponenty aby zgadzały się "hardware-owo" - to podstawa do jakiejkolwiek dalszej diagnostyki.

Opublikowano

Wiem ze nie w temacie pisze ale po wymianie przegubów wewnętrznych co prawda drgania ustaly w pewnym stopniu lecz delikatne drgania jeszcze zostały, co zalecacie żeby sprawdzić?

Poduchy silnika, skrzyni wraz z kołami sprawne i dobrze wyważone.

Edytowane przez Dominik93

Opublikowano
  • Autor

Wiem ze nie w temacie pisze ale po wymianie przegubów wewnętrznych co prawda drgania ustaly w pewnym stopniu lecz delikatne drgania jeszcze zostały, co zalecacie żeby sprawdzić?

Poduchy silnika, skrzyni wraz z kołami sprawne i dobrze wyważone.

Znów zasadnicze pytanie - wibracje ustają po odpuszczeniu gazu?

Opublikowano

Tak, wibracje ustają po odpuszczeniu pedału gazu.

Opublikowano
  • Autor

Tak, wibracje ustają po odpuszczeniu pedału gazu.

Jakiej marki przeguby zainstalowano?

Opublikowano

Zamiennik, nie pamiętam nazwy. Czy przez założenie zamiennika mogą powodować te drgania?

Opublikowano
  • Autor

Zamiennik, nie pamiętam nazwy. Czy przez założenie zamiennika mogą powodować te drgania?

Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Dowiedz się jaka to marka - z informacji które zebrałem - nie ma na rynku pasującego przegubu wewnętrznego (można kupić jedynie kompletną półoś z zamontowanymi przegubami zewn. i wew.).

Opublikowano

Przegub to DSP 661044. Niestety przez ostatnie spore wydatki nie mogłem pozwolić sobie na nową oryginalna polos.

Edit.

Dzisiaj zauważyłem że samochód wpada w wibracje podczas przyspieszania gdy przekroczy 4 tys obrotów, jaką przyczyna może być tego zjawiska?

Przestudiowalem trochę forum i mam trochę informacji co do drgań i zamierzam posprawdzac : Rozporka i plecionka na wydechu,wyczyścić piasty kół, rozporke wału.

Drgania róznie występują i w różnych zakresach obrotów a drugiego dnia tych drgań nie ma w tych samym zakresie obrotów. Większe drgania występują po przekroczeniu 4 tys obrotów.

Czy to mogą być objawy koła dwumasowym który znajduje się w multitronic?

Proszę o jakieś sugestie co mogę jeszcze sprawdzić żeby wyeliminować drgania.

Edytowane przez Dominik93

Opublikowano
  • Autor

Jest kilka możliwości - bez diagnostyki nie da się określić co jest powodem. Mimo wszystko celowałbym w przeguby bo czegoś takiego jak DSP 661044 nawet wygooglować nie mogę a to nie wróży dobrze. Myślałem, że może to Spidan ale jednak nie.

Kołowałbym używane półosie aby podmienić i zobaczyć czy zmieni się charakterystyka wibracji.

Opublikowano

Witam koledzy mam taki problem. Jakiś czas temu zaczęły się drgania, wibracje auta podczas przyśpieszania. diagnoza przeguby wewnętrzne.Jak wiadomo w aso dostępne są tylko kompletne półosie w zabójczej cenie. kupiłem jakieś zamienniki najdroższe jakie były dostępne w ofercie. po wymianie problem dalej występuje ale mniej. Skrzynia rok temu miała remont na ponad 5 tyś zł. wymieniony łańcuch i bieżnie i jakieś takie duperele. Ogólnie skrzynia pracuje super beż szarpnięć bez żadnych odgłosów. Ruszanie do przodu z P jak i do tyłu z P jest płynne. A objawy to drgania wibracje podczas przyśpieszania w różnym zakresie obrotów i przy różnych prędkościach. Po odpuszczeniu gazu są dalej odczuwalne ale delikatnie. Wibracje i drgania czasami są większe czasami mniejsze. Jaka może być przyczyna??? Czy to padające sprzęgło? auto ma przebieg 240 tyś km.POMOCY!!!można osiwieć.

Opublikowano

Ty sobie żartujesz? Przecież właśnie koledzy o tym piszą wyżej, wysil się troszkę i przeczytaj parę postów wyżej

Wysłane za pomocą Commodore C64

Opublikowano
  • Autor

Witam koledzy mam taki problem. Jakiś czas temu zaczęły się drgania, wibracje auta podczas przyśpieszania. diagnoza przeguby wewnętrzne.Jak wiadomo w aso dostępne są tylko kompletne półosie w zabójczej cenie. kupiłem jakieś zamienniki najdroższe jakie były dostępne w ofercie. po wymianie problem dalej występuje ale mniej. Skrzynia rok temu miała remont na ponad 5 tyś zł. wymieniony łańcuch i bieżnie i jakieś takie duperele. Ogólnie skrzynia pracuje super beż szarpnięć bez żadnych odgłosów. Ruszanie do przodu z P jak i do tyłu z P jest płynne. A objawy to drgania wibracje podczas przyśpieszania w różnym zakresie obrotów i przy różnych prędkościach. Po odpuszczeniu gazu są dalej odczuwalne ale delikatnie. Wibracje i drgania czasami są większe czasami mniejsze. Jaka może być przyczyna??? Czy to padające sprzęgło? auto ma przebieg 240 tyś km.POMOCY!!!można osiwieć.

Załóż inny zestaw kół i zobacz czy efekt dalej występuje.