Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Baza wiedzy o skrzyni biegów Multitronic w Audi A4 B6 i B7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,6 tys.
  • Wyświetleń 632,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Warsztat na pewno tego nie zrobil.

Wczoraj przyjechali zabrac auto spowrotem i zauwazylem ze plyn z ukladu chlodzenia wciaz cieknie sobie w okolicach czujnika cisnienia oleju. Mimo ze auto stalo nie odpalane caly dzien i noc. Poprostu pomalutku sobie kapal.

Za pierwszym razem warsztat stwierdzil ze podczas wymiany termostatu zle zabezpieczyli jeden waz i z tamtad cieklo i ponoc mialo byc ok. Wiec wczoraj jak dzwonili do mnie to zapytalem sie jak z tym plynem. To powiedzieli ze nic nie cieknie i sprawdzali cisnieniowo do 3 bar i wedlug nich jest szczelnie. Troche mnie to zdenerwowalo gdyz przed wymiana termostatu u nich w warsztacie szystko bylo ok i nic nie cieklo, nie zapala sie tez kontrolka od oleju. Nie zdecydowalem sie na odbior auta i poprosilem zeby dobrze to jeszcze raz sprawdzili gdyz nie wydaje mi sie zeby nagle samo z siebie przestalo ciec. Nie wiem sam co moglo sie tam uszkodzic podczas wymiany?? Wiem tylko ze robili to na goracym silniku.

Najlepsze jest to ze nawet jak auto stalo zimne i nie odpalone to jak tylko dolalem plynu to od razu zaczelo cieknac, takze nie rozumiem jak oni moga twierdzic ze uklad jest szczelny?

Ok a wracajac do tematu skrzyni, to ja tez nie robilem adaptacji, ale dzwonilem do innego warsztatu specializujacego sie w automatach i koles powiedzial ze prawdopodobnie stary olej byl jeszcze oryginalny i teraz nowy wyplukal jakis syf ze skrzyni. Wedlug niego mam sie nie przejmowac tymi uderzeniami podczas wrzucania biegu wstecznego gdyz te starsze skrzynie sa bardziej wytrzymale i nic sie nie powinno stac. Zalecal pojezdzic na tym oleju 500-700km i wymienic na nowy i za niedlugo znowu az olej bedzie calkowicie czysty.

W warsztacie wczoraj podobno skontrolowali olej w skrzyni i wygladal juz jak smola, gdzie wymieniany byl 4 dni temu. Nie wlewali go spowrotem tylko zostal wymieniony na nowy. ALe nie wiem jak auto teraz jezdzi poniewaz wciaz pozostaje problem z czerwona kontrolka od cisnienia oleju i uciekajacym plynem chlodzacym. Olej w silniku tez wczoraj wymienili i wygladal jak po 15 tys. Wychodzi na to ze poprzedni wlasciciel nie robil prawidlowych serwisow i w silniku rowniez jest sporo syfu. Auto stoi w ciaz w warsztacie, poprosilem zeby sami nim pojezdzili bo kontrolka od ciesnienia oleju wyskakuje dopiero po przejechaniu paru km i juz nie gasnie. Tak samo z tym plynem. Mam nadzieje ze poprostu plyn cieknac robi zwarcie na czujniku cisnienia ale wiadomo ze roznie moze byc. Dodam ze silnik pracuje naprawde ladnie a przebieg auta to 108tys mil = 172tys km. W dodatku podczas wymiany rozrzadu chcialem zrobic tez lancuch i napinacz na walkach ale po sciagnieciu pokrywy stwierdzili ze byl wymieniany i wyglada jak nowy i nie bylo tam zadnego syfu ani nic. Wedlug nich pobierak oleju mogl sie zatkac jakims syfem i w razie czego sprubuja jeszcze go wyczyscic. Slyszalem tez ze te silniki nie lubia filtrow olejowych MAN a niestety wlasnie taki byz zamontowany podczas wymiany, wczoraj juz dali boscha chyba. Cos wiecej bede mogl powiedziec w poniedzialek jak zadzwonia.

Troche mi juz rece opadly z tym autem, jak ktos ma jakies sensowne pomysly to bede naprawde wdzieczny ;)

Wlasnie przed chwila zajrzalem na wczesniejsze skany z diagnostyki na vcds, i teraz to juz nie mam pojecia nawet jaki silnik mam w tej budzie, wedlug papierow jest to wersja 163 konna czyli BFB a wedlug vcds AVJ. Sa tam jakies roznice pomiedzy tymi silnikami jezeli chodzi o rozrzad?

Log z vcds

Chassis Type: 8E (8E - Audi A4/S4/RS4 B6/B7 (2001 > 2008)) Scan: 01 02 03 08 09 0F 11 15 16 17 18 25 36 37 45 46 55 56 57 65 67 69 75 76 77

VIN: WAUZZZ8E03A186653 Mileage: 175060km-108777miles -------------------------------------------------------------------------------

Address 01: Engine Labels: 06B-906-018-AVJ.lbl

Part No SW: 8E0 909 518 AA HW: 8E0 909 018 A

Component: 1.8L R4/5VT 0002

Coding: 0011581 Shop #: WSC 63351 000 00000 VCID: 6FEA72647D447046BF-5174

Edytowane przez SeboUK

Opublikowano
  • Autor

Zacznijmy od początku... Napisałeś, że wymieniono olej oraz filtr... Czy to znaczy, że skrzynia została wyciągnięta z auta? Bo to jedyna (prawidłowa) metoda aby wymienić filtr znajdujący się wewnątrz przekładni.

Martwi mnie opis stanu oleju (skoro dopiero co został wymieniony). Gdybym mógł go obejrzeć i ocenić faktyczny stan - można by powiedzieć więcej o tym co się dzieje.

Opublikowano

A adaptację skrzyni po wymianie oleju robiłeś?

To po wymianie oleju trza robić adaptacje ?

Opublikowano

A adaptację skrzyni po wymianie oleju robiłeś?

To po wymianie oleju trza robić adaptacje ?

Wypadałoby zrobić na nowym oleju.

Opublikowano

Bart-S Tak bylem w bledzie bo warsztat jak z nimi rozmawialem to na poczatku twierdzili ze wymienia rowniez filtr, chyba mysleli ze to inna skrzynia ale troche dziwne bo od razu mowilem im ze to muti :huh:

Ostatecznie wymienili w skrzyni tylko olej. Nie mam pojecia ile go tak naprawde spuszczono, byc moze nie byla to pelna wymiana, na fakturze napisali 7,7 litra. I podobno byl juz jak smola po 2 dniach... Wiec zalali nowy, dzisiaj chyba bede wiedzial cos wiecej. Dodatkowo czekam az wreszcie zrobia prawidlowo ten termostat zebym mogl jezdzic i mam nadzieje ze kotrolka od oleju silnika nie bedzie sie juz zapalac. Bo takie jaja zaczely sie jak oddalem im auto na wymiane termostatu :facepalm:

Co do oleju to oni go jeszcze maja, jak podjade to poprosze zeby mi go pokazali.

Edytowane przez SeboUK

Opublikowano

Witam

Pragnę zakomunikować, że dołączyłem do grona zadowolonych klientów Bartka, tym samym - Bartku jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i profesjonalnie wykonaną robotę.

Opublikowano
  • Autor

Witam

Pragnę zakomunikować, że dołączyłem do grona zadowolonych klientów Bartka, tym samym - Bartku jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas i profesjonalnie wykonaną robotę.

@ Sebastian - przy wymianie statycznej używamy maksymalnie 5L oleju (do skrzyni wchodzi 7,3L ale tej wartości użyjemy tylko przy kapitalnym remoncie). Tyle odnośnie danych technicznych ;)

@ Lesław - Dziękuję, bardzo miło było poznać :)

Opublikowano

Skrzynia pracuje juz prawidlowo, dostala nowy olej i jest ok.

Gorzej z silnikiem, okazalo sie ze poprzedni wlasciciel nie bardzo dbal o wymiany oleju, dodatkowo po zdjeciu miski znaleziono tam resztki starego napinacza. Silnik do wymiany.

I teraz pytanie, fabrycznie auto wyszlo z silnkiem BFB, czy moge zalozyc silnik AWT, wszystko bedzie pasowac? Co z rozrzadem, jest taki sam i moge go przelozyc? Pozdro

Opublikowano
  • Autor

Gorzej z silnikiem, okazalo sie ze poprzedni wlasciciel nie bardzo dbal o wymiany oleju, dodatkowo po zdjeciu miski znaleziono tam resztki starego napinacza. Silnik do wymiany.

I teraz pytanie, fabrycznie auto wyszlo z silnkiem BFB, czy moge zalozyc silnik AWT, wszystko bedzie pasowac? Co z rozrzadem, jest taki sam i moge go przelozyc? Pozdro

Na Twoim miejscu szukałbym BFB - już nie chodzi tyle o dopasowanie do skrzyni co o fakt, że odkąd ta wersja została wypuszczona - nie przechodziła poważniejszych modyfikacji (i tak aż do zakończenia produkcji w B7).

Opublikowano

Tak zrobie, ale wciaz zastanawiam sie czy faktycznie silnik juz kicha, moze potrzebuje tylko porzadnego czyszczenia.

Tak czy siak to nie temat o silnikach, jakby ktos byl ciekaw to zapraszam do tematu w dziale silniki:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/334183-a4-b6-18t-bfb-silnik-do-wymiany/#entry4622480

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Również pragnę zakomunikować, że dołączyłem do grona zadowolonych klientów - Bartku jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas, profesjonalnie wykonaną robotę i porady użytkowe.

Drodzy forumowicze jak z multi to tylko do Niego - żaden warsztat nie przebije jego wiedzy, doświadczenia i pasji do tej skrzyni :D

Opublikowano

Szybkie pytanie.

A4 b6 2,4 V6 z automatem 2004 r

Po rozkodowaniu naklejki wyszło, że jest tip 5-cio biegowy (kod 0G7 w 4 wierszu)

Na postoju, przy nieodpalonym silniku , po wrzuceniu w tryb manual na wyświetlaczu pokazało przełożenia 1-6. Na wybieraku skrzyni jest też tryb S.

Teraz nie wiem co jest grane. Jak to sprawdzić czy jest to tip 6 biegowy czy multi. Przewaliłem internet i nigdzie nie znalazłem zaprzeczenia, iż nie było tip-ów 6 biegowych.

Kiedyś jeździłem A6 C5 2,4 V6 z tipem 6-cio biegowym i być może to jest ten sam zestaw.

Nie mam możliwości przejechania się teraz autem więc w ten sposób nie sprawdzę jaka to skrzynia.

Na wlepie w wierszu z kodem silnika BDV jest kod skrzyni GHT

Reasumując - multi czy tip?

Opublikowano

Jak ośka to musi być multi , a to oznaczenie OG7 to tylko takie że ma tryb ręczny zmiany biegów.

Opublikowano
  • Autor

Podstawowy błąd przy tłumaczeniu kodów wyposażenia - jak widzicie nazwę "Tiptronic" to od razu kojarzycie to z typem skrzyni... źle!!! Kod 0G7 nie definiuje typu skrzyni biegów - a jedynie oznacza możliwość wybrania ręcznego trybu zmiany biegów przy skrzyni automatycznej (chodzi o sekwencję wybieraną lewarkiem czyli "kieszeń" +/-) a tę funkcję posiada zarówno Tiptronic jak i Multitronic. Kodem definiującym typ skrzyni biegów jest G0Z (Multitronic) lub G0Q (Tiptronic).

Już poza kodami wyposażenia są też 2 stałe:

1. W B6 i B7 oraz C5FL i C6 - jeśli auto ma napęd na przód i jest w nim zamontowany automat - to jest to na bank Multitronic. Jeśli jest quattro - nie jest to Multitronic (nie ma takiej opcji).

2. W B6 i C5 Multitronic ma 6 biegów a Tiptronic 5. W B7 i C6 Multitronic ma 7 biegów a Tiptronic 6.

Chyba wszystko jasne.

Opublikowano

Bartek w C5 jest jeden wyjątek 2.5tdi 180 KM ( AKE , BAU ) z napędem przednim były tylko i wyłącznie z tiptronikiem.

Edytowane przez Banan

Opublikowano
  • Autor

Tak C5 przed liftem oraz nieliczne wersje po FL nie stosują się do tej zasady. Dlatego napisałem... C5FL ;)

Opublikowano

Ale po lifcie też były 180 konne 2.5TDI - kuzynka ma ;)

Opublikowano
  • Autor

Michał - czy Ty czytasz to co napisałem? :)

Opublikowano

jeszcze spałem :kox::grin: