[B7 BLB] Antena radiowa i słaby odbiór
0

    26 odpowiedzi w tym temacie

    Rekomendowane odpowiedzi

    witam mam nieorginalne radio i mam slaby odbior jak mi wiadomo antena jest w szybie radio orginalne jakie bylo to rns-e ale ktos wlozyl zwykle i antene radiowa polaczyl przez jakas redukcje co wchodzi w fabryczne wejscie tylko jak biore kabel fabryczny od anteny to jest dwie koncowki takie okragle po co one sa w jedno wejscie jest wlozona ta redukcja a drugie jest takie samo i jest wolne prosze o jakies rady

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Wygląda na to, że przy zmianie radia nikt nie podłączył wzmacniacza anteny, a to drugie gniazdo najprawdopodobniej jest od zasilania wzmacniacza. Może któryś z Kolegów podpowie coś bliżej.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    no to jak mam podpic ten wzmacniacz polaczyc razem z antena chodzi mi o to zeby bylo normalne wejscie antenowe z tego fabrycznego prosze o jakas pomoc[br]Dopisany: 15 Wrzesień 2009, 20:39_________________________________________________prosze kogos z kolegow o rade

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Zróbn fotki tych przewodów i umieść na forum to powinno przyspieszyc sprawę.

    O ile sie orjentuje to tylko avanty miały wzmacniacz sedany co maja antenę w szybie nie posiadały wzmaka, ale moge sie mylić - tak było w starszych modelach

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Myślę, ze wystarczy taki prosty separator antenowy np. z allegro. Jeden koniec wpinasz w radio, z drugiej strony antenę, a na 3 końcówkę podajesz + i masz zasilanie wzmacniacza. Radio fabryczne samo podaje zasilanie dla wzmacniacza, dlatego przy nie ori są takie cyrki.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Myślę, ze wystarczy taki prosty separator antenowy np. z allegro. Jeden koniec wpinasz w radio, z drugiej strony antenę, a na 3 końcówkę podajesz + i masz zasilanie wzmacniacza. Radio fabryczne samo podaje zasilanie dla wzmacniacza, dlatego przy nie ori są takie cyrki.

    Ja kupiłęm na allegro za 20zł taki separator i radio sciaga ok. ale te wzmacniacze to tylko do avantów były stosowane.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Skąd masz takie informacje Kolego? Według mojej wiedzy w sedanie też jest taki wzmacniacz, w B5 ulokowany w słupku zdaje się prawym, ale mogę się mylić.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Skąd masz takie informacje Kolego? Według mojej wiedzy w sedanie też jest taki wzmacniacz, w B5 ulokowany w słupku zdaje się prawym, ale mogę się mylić.

    Na forum jakiś tydzien temu ktoś miał problem z radiem i mu poradziłęm, żeby zakupił separator i jeden z forumowiczy poprawił mnie, że tylko do avanta to pasuje.

    Trzeba poszperać głębiej, żeby to roztrzygnąć.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    wiec co radzicie panowie zebym zrobil bardzo zalezy mi na radyjku moze antene nowa gdzies zalozyc i dociagnac kabel

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Ja bym zaryzykował i kupił odpowiedni separator, ciągnięcie nowego kabla to już ostateczność :wink4:

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Robimy OT, ale znalazłem kilka tematów i tylko w jednym są takie rewelacje o braku wzmacniacza, z innych wynika że sedan B5 i B6 też ma wzmacniacz, a skoro u Kolegi są teki objawy znaczy że w B7 też on jest i nie dostaje zasilania. Opieram się konkretnie na tym: http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t80807.0.html;highlight=wzmacniacz+anteny+sedan

    i tym: http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t80376.0.html;highlight=wzmacniacz+antenowy w kwestii rozwiązania problemu naszego Kolegi :wink4:

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    czyli niby to drugie wyjscie to bedzie wzmacniacz i musze polaczyc go z antena

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Sądzę jednak, że skoro był rns, to jedna wtyczka jest od anteny radiowej, a ta wolna od gps :mysli: Separator należałoby zainstalować tak, że wkładasz końcówkę anteny do separatora, całość w radio, a kabel od jego zasilania dajesz na + który pojawia się po włączeniu radia w kostce ISO. Może odezwie się ktoś, kto robił taki myk w młodym aucie.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    wszystkie AUDI od modelu 80 b3 sedany na pewno mają wzmacniacz antenowy w lewym tylnym słupku, nie podałeś zasilania z radia na ten wzmacniacz, przewód w radiu, który jest opisany jako antena w kostce ISO należy podłączyć do przewodu od zasilania wzmacniacza i będzie grało zdejmij osłone słupka i zobacz jaki kolor przewodu oprócz antenowego przychodzi do wzmacniacza i podłącz ten przewód do radia( miałem to w 80 b3 też mi słabo grało i nie łapało fal siedząc w garażu podłączyłem a radio zaczęło grać jak by miało dopalacz, czyściutko zero szumów fale wyszukiwało bez problemów nawet w garażu blaszaku)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    dzieki ale moze ktos z kolegow wie jaki to kolor bo nie chce nic polamac jak bede to rozbieral [br]Dopisany: 19 Wrzesień 2009, 11:46_________________________________________________jeszcze jedno na wyswietlaczu po lewej stronie tam gdzie jest godzina i data pokazuje sie w lewym rogu taka antenka co to jest

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    jeszcze jedno na wyswietlaczu po lewej stronie tam gdzie jest godzina i data pokazuje sie w lewym rogu taka antenka co to jest

    :>

    Wygląda na to, że właśnie dołączyłeś do ekskluzywnego grona posiadaczy zegara sterowanego radiowo...

    --

    Pozdrawiam.

    Sławek

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    czyli o co to z tym chodzi dokladnie

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    panowie ktos powie jaki kolor jest tego kabelka od wzmacniacza antenowego bo patrzylem i ciezko jest rozebrac ten boczek a nie chce nic polamac [br]Dopisany: 20 Wrzesień 2009, 07:57_________________________________________________prosze kogos o pomoc z tym kablem jaki to bedzie kolor[br]Dopisany: 22 Wrzesień 2009, 06:27_________________________________________________no pomozcie

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Kolego, podrzuciłem tobie temat o wzmacniaczu, co prawda z B6 ale nie sądzę żeby pozmieniali kolory przewodów w wiązkach względem B6 i B7, zatem to powinien być biały przewód. Przejrzyj to sobie: http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t80807.0.html;highlight=wzmacniacz+anteny+sedan :wink4:

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Ts1rDyA.jpg

    Ts1tpO0.jpg

    Ts1uwE0.jpg

    Ts1v4z0.jpg

    Ts1xkK9.jpg

    [br]Dopisany: 24 Wrzesień 2009, 21:34_________________________________________________

    Ts1rDyA.jpg

    Ts1tpO0.jpg

    Ts1uwE0.jpg

    Ts1v4z0.jpg

    Ts1xkK9.jpg

    prosze kogos o pomoc co jest co bo nie moge sobie z tym poradzic radio dalej nie gra

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Brak fotek... :kwasny: Co nam chciałeś tam pokazać? :naughty:

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    zrobilem foto co mam pod podsufitka przy tylnej szybie chodzi mi zeby ktos mi doradzil ktore z tych zeczy jest antena a ktory wzmacniacz

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Kolego, podrzuciłem tobie parę postów wyżej prawdopodobne rozwiązanie, a teraz mam pewność bo kolory przewodów są te same, biały przewód to zasilanie wzmacniacza.

    Antenę jak sam mówisz masz w tylnej szybie, a ta puszka do której dochodzą 3 przewody to wzmacniacz. To na lewo od wzmacniacza to antena autotelefonu.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    od radia bym zaczoł, skad wiesz z enie jest to wersja usa, zoabcz jak gra na innym sprzecie

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się
    0

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy