Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ANA] Pasek rozrządu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Parę dni temu kupiłem A4 z 1999 roku po facelifcie silniczek 1.6 ANA , 150 tyś km najechane - autko mam z książka serwisową ale nie ma w niej informacji kiedy był wymieniany pasek (podejrzewam że poprzedni włąsciciel w niemczech wymienił pasek poza serwisem) - w piatek mam mała trasę do zrobienia tym autkiem ale zastanawiam się czy na "gwałt" wymieniać pasek tzn. chodzi mi o to czy jest to tzw silnik "bezkolizyjny" - czyli jeśli mi zerwie się pasek to czy narobi mi szkód ?

Opublikowano

silnik jest kolizyjny

jak najszybciej wymien elementy rozrzadu

Opublikowano

Ok, dzieki za info !!

A czy pompę wody też zmieniać - poczytałem trochę forum i jest napisane że w 1.6 pompa nie jest na pasku rozrządu, czy tak samo jest w silniku ANA ?

Gdzie mogę poczytać na temat tego typu ANA silnika ?

Opublikowano

Wymień. Robiłem rozrząd przy przebiegu 162000km i zdecydowałem się na wymianę pompy chociaż nie można był nic zarzucić jej pracy i mimo, że u mnie też nie jest napędzana paskiem rozrządu. Po wyciągnięciu starej (ori) okazało się, że na wirniku (zrobionym z plastiku) widoczne są pęknięcia więc prawdopodobnie udało mi się uniknąć sporego problemu w niedalekiej przyszłości. Nowa pompa SKF która mi włożono ma wirnik z metalu więc myślę, że ani ja, ani nawet następny właściciel mojej A4 nie będzie musiał zawracać nią sobie głowy, a jej cena nie jest jakaś powalająca. Uważam, że warto.

Opublikowano

Ok, dzieki za info !!

A czy pompę wody też zmieniać - poczytałem trochę forum i jest napisane że w 1.6 pompa nie jest na pasku rozrządu, czy tak samo jest w silniku ANA ?

Gdzie mogę poczytać na temat tego typu ANA silnika ?

Pompa wody w tym silniku jest napędzana paskiem rozrządu

gx1fs1Pr.jpg