Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pytanie o klocki hamulcowe firmy Gerling

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czeka mnie wymiana przednich klocków hamulcowych i w związku z tym mam pytanie: czy klocki hamulcowe firmy Gerling są dobre, czy ktoś może miał z nimi do czynienia?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ewentualnie proszę o sugestie jakie klocki polecacie.

Opublikowano

mi ostatnio proponowali takie klocki i wstawiłem bo gość powiedział ze reklamacji na nie jeszcze nie mieli, hamować hamują ale po jakimś czasie zaczęły mi trochę popiskiwać , ile ci zażyczyli za te klocki tak z ciekawości pytam?

Opublikowano
  • Autor

Mam zniżkę w dakolu - 85zł ale właśnie dzwoniłem do IC gdzie też mam zniżkę: Ferodo 92zł, Lucas 108zł, ATE 130zł.

Opublikowano

to ja na twoim miejscu brał bym zdecydowanie cos innego za te gerlingi placiłem 100zl ,za ate krzyknęli mi 170zl

Opublikowano
  • Autor

Za taką cenę to albo Lucas albo TRW. Wymienić muszę bo urwała mi się sprężynka i klocek tłucze się po zacisku jak stara ... pani z najstarszym zawodem świata :naughty:

Opublikowano

Witam

Znajomy miał założone klocki firmy o której piszesz i mówił, że nawet podczas bardzo spokojnej jazdy zachowywały się bardo, bardzo przeciętnie, czyli nie były skuteczne. Myślę, że wybór klocków ferrodo będzie bardziej trafny.

Pozdrawiam

Rafał

Opublikowano

3 tygodnie temu wymieniłem na Lukas i :good:.Super hamują i zero pisku.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki wielkie za podpowiedzi - chyba w 100% zdecydowany jestem na klocki firmy Lukas.

Mam jeszcze jedno pytanie: czy można kupić prowadniki do zacisku?

Opublikowano

ja bym brał ATE , , obecnie mam takie a przodzie i lucasa na tyle hamuje ok :>, no i jeszcze zdałby sie płyn wymienic jak masz starszy niz 2 lata

Opublikowano
  • Autor

No chyba tak zrobię bo autkiem jeżdże ponad 1,5 roku a wcześniej to nie wiem kiedy był wymieniany.

P.S. można dostać prowadniki do zacisku?

Opublikowano

Biorąc pod uwagę to , że ów Girling produkuje układy hamulcowe m.in. do RS-a to jest to wyśmienita firma.

Ja bym je brał.

A reszta to już subiektywna ocena, bo jeśli ktoś ma ATE, to będzie je chwalił, żeby sobie podnieć samoocenę. :tongue4:

Opublikowano
  • Autor

To fakt, ale z racji, że mam w dostepnej cenie klocki Lucasa to właśnie na nie się zdecydowałem.

CZy śruby mocujące zacisk muszą być każdorazowo nowe??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie a klocki Jurida?

Opublikowano

Z Juridem jest tak samo jak z ferodo target i premier, z EBC black i greenstuff, sa dwa rodzaje, lepsze i gorsze ale nie wiem k....a ktore Juridy sa lepsze i gorsze, nie znam oznaczen. Kiedys Jurid byl jedynym OE do Mercedesa. Po mojemu kup TRW bedziesz mega zadowolony.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

I zonk :wallbash: Kupiłem klocki Lucasa, okazało się że są o 2 mm za długie i nie wchodzi w jarzmo. Pojechałem ze starymi klockami, te oddalem ale okazało się że nie ma już krótszych. Nie wiem o co chodzi - niby dobrane do modelu auta a tu zonk. Wobec tego kupiłem GIRLING które teżbyły o 2mm za długie i spiłowałem ranty. Klocki chodzą ładnie ale czemu nie mogą mi dobrać takich co by wchodziły bez żadnego problemu??

Opublikowano

I zonk :wallbash: Kupiłem klocki Lucasa, okazało się że są o 2 mm za długie i nie wchodzi w jarzmo. Pojechałem ze starymi klockami, te oddalem ale okazało się że nie ma już krótszych. Nie wiem o co chodzi - niby dobrane do modelu auta a tu zonk. Wobec tego kupiłem GIRLING które teżbyły o 2mm za długie i spiłowałem ranty. Klocki chodzą ładnie ale czemu nie mogą mi dobrać takich co by wchodziły bez żadnego problemu??

w Twoim aucie i roczniku były dwa rodzaje zacisków

zeliwny i aluminiowy

w/g oznaczenia Ferodo do zeliwnego zacisku wchodzi FDB222

a do aluminiowego FDB1083

oznaczen Lucas-a nie pamietam

Opublikowano
  • Autor

Z tego co się orientuję (tak na oko) to zacisk jest żeliwny. Specjalnie jedziłem do ASO żeby określić dopkładną datę produkcji. Auto jest dokładnie z 27 września 1996r. Mówiłem to przy kupnie klocków i tak mi właśnie dobrali, że musiałem piłować ranty.

Opublikowano

A ja powiem że mam założone Gerlinga na przodzie wraz z klockami i nie narzekam dodam jeszcze że na rancie tarczy jest wybite TRW chyba licencja

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

W związku z problemem w doborze klocków jeżdżę na klockach Girling choć miały być Lucasa. Odczucia? Poztytywne, ładnie i cicho pracują, raz miałem okazję je sprawdzić w sytuacji awaryjnej i dały radę. :good: Uchroniły mnie przed pocałowaniem tyłka czubka, który przede mną ostro zachamował.

Opublikowano

Dziś w sklepie sprzedawca powiedził mi, że klocki gerling i lucas robione są w tej samej fabryce :mysli: