[B5 AHU] Dziwny objaw przy puszczeniu pedału gazu
0

    18 odpowiedzi w tym temacie

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam wszystkich.

    Mój problem polega na dziwnym objawie jaki występuje podczas nagłego odjęcia gazu jak również nagłym dodaniu gazu,a mianowicie mam wrażenie jakby silnik wraz ze skrzynią przesuwał się do przodu lub do tyłu.

    Chcę zaznaczyć że to zjawisko wystąpiło po wymianie całego kpl. srzęgła wraz z dwumasem.

    wymienione są poduszki pod silnikiem jak i pod skrzynią,a problem dalej jest.

    Może ktoś z kolegów miał podobny problem i go rozwiązał,jeśli tak to proszę o informację na ten temat.

    Pozdrawiam

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    poduszki silnika i skrzyni jakiej firmy kupiles,jesli jakis tani zamiennik to zrobiles blad do silnika musza byc oryginalne poduszki bo inaczej jest padaczka sprawdz czy wszystko jest dobrze dokrecone itp

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Poduszki są orginalne jedna olejowa a druga metalowo gumowa,jakiej firmy to nie wiam bo to wymieniał mechanik

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam, mam to samo i już głupieje bo nie wiem co z tym zrobić. Wymienilem poduchy pod skrzynią i silnikiem (zamienniki) i nic dalej to samo, nie wiem może się mylę ale wydaje mi się że pomimo że nie są to oryginały to nie powinno być takich objawów, przynajmniej w początkowej fazie eksploatacji. [br]Dopisany: 18 Wrzesień 2009, 16:54_________________________________________________Panowie, jeśli ktoś rozwiąże ten problem to będę edzięczny, dodam jeszcze że drążek zmiany biegów przy gwałtownym dodawaniu bądź odejmowaniu gazu rusza się w przód i tył.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Sprawdź jeszcze przednią podporę silnika (ma możliwość regulacji), jej zadaniem jest ograniczenie nadmiernego przemieszczenia zespołu napędowego przy przyspieszaniu.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Dzięki za radę,tylko gdzie szukać tej podpory i jak sie do niej dostać,czy regulacje można przeprowadzić bez problemu.

    Będę wdzięczy za opis.

    Pozdrawiam[br]Dopisany: 19 Wrzesień 2009, 09:55_________________________________________________Witam

    Problem chyba został rozwiązany,a mianowicie mechanik wymienił mi jedną z tych nowych poduszek na poduszkę od automatu.

    Jest ona większa i twardsza i jest o dużo lepiej,jest jeszcze minimalny luz wyczuwalny przy 4i5,ale tak ma być.

    Pozdrawiam

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Tego nie wiem bo nie byłem przy tym[br]Dopisany: 23 Wrzesień 2009, 18:09_________________________________________________witam

    Chyba się za wcześnie ucieszyłem,pojeździłem trochę i jest tak samo jak było.

    Jeszcze pojadę do serwisu Audi i zobaczę co oni mi powiedzą

    Pozdrawiam

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam, ja dziś wymieniłem poduchy pod silnikiem na ori i nic to nie pomogło, nie mam pojęcia za co się teraz zabrać

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Byłem w serwisie Audi,koledzy pooglądali,pojeździli i powiedzieli że wszystko jest w porządku.

    Jeszcze co zaobserwowałem to to że jeżeli odejmuję lub dodaję gaz powoli to nie ma szarpnięcia,dlatego dalej nie wiem co jest tego przyczyną.

    Dodam że ten problem pojawił się po wymianie kpl. sprzęgła

    Pozdrawiam

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    U mnie jest identyczna sytuacja, jeśli puszcze sprzęgło powoli to jest ok, jeśli szybko to czuć takie walnięcie, ostatnio jadąc na prostej na jedynce puszczałem i dodawałem gazu i obserwowałem co się dzieje, objawy są takie jakby się silnik ruszał, na lewarku też czuje jakby się przesuwał, dużo czytam forum ale nie wiem co jest grane, zastanawiam się nad sprzęgłem, może to docisk a może coś innego?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam. Mam tę samą sytuację, też czuć ruch na lewarku zmiany biegów. I też zachodzę w głowę co się może dziać... :confused4:

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Kolego

    Ja wymieniłem jeszcze gniazdo lewarka ,to jest taka część metalowo-gumowa z gniazdem chyba teflonowym bo stara była cała rozwulkanizowana.

    Lewarek teraz nie przemieszcza się ,ale dalej czuć przy odejmowaniu i gwałtownym dodawaniu gazu tak jakby skrzynia była bardzo elastycznie zamocowana.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam,

    w trakich wypadkach radzę sprawdzić czy nie ma luzów na przegubach wewnętrznych.

    Czasami objawiają się one szarpnięciem przy puszczeniu lub naciśnięciu gazu.

    Pozdrwiam

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    A moim zdaniem, to taki urok. U mnie też jest takie coś szczególnie na 1 i 2 biegu ze względu na częste ich używanie, rozpędzanie i hamowanie auta. Poprostu wrabiają się tryby w skrzyni i dostają troszke luzu. Taki ejest moje zdanie, ale jeśli jestme w błędzie to proszę mnie poprawić. pozdrawiam

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Czy ktoś doszedł co może być przyczyną tej usterki,jesli tak to proszę o wiadomość

    Pozdrawiam

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Mam to samo. Tez niedawno wymienialem sprzenglo i kolo dwumasowe. Mam nadzieje ze sie nic nie posypie i narazie jezdze dalej. Tydzien temu wymienialem poduszki silnika i dalej jest tak samo.Mam ktos jakis pomysl co to moze byc

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam

    Czy któryś z kolegów doszedł do tego co jest przyczyną tej usterki,jezeli tak to proszę o informację

    Pozdrawiam

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się
    0

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy