Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Kable w kostce od radia... proszę o pomoc.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

BOSE

Jak się niestety u mnie okazało, po wyciągnięciu radia, mam z tyłu masakrę z kablami. Nie mam zielonego pojęcia co tam ktoś namieszał, ale najwyraźniej ostro... Nie ma jednej wtyczki (tej środkowej, z frontowymi głośnikami), ale mimo to fronty działają, są pewnie gdzieś podpięte. Zmieniarka CD nie działa, choć wtyczka jest wepnięta, subwoofer też nie działa i tutaj nie wiem dlaczego, może padł :/.

W każdym razie mam nowe radio i chciałbym to jakoś podłączyć. Jutro, tzn. dziś z rana pojadę kupić wtyczkę, aby w ogóle móc co włożyć. Następnie zamierzam do tej wtyczki przymocować kable. Pytanie tylko które... Niżej załączam zdjęcia tej sytuacji. Jak widać, wiszą jakieś kable luzem, poucinane, totalny burdel. Ponadto nie wiem, co to za jakieś czerwone łączniki...

Zastanawia mnie jak to w ogóle działa, gdzie są wpięte fronty, jak działają tylne głośniki, skoro wisi biały kabel, a w jakimś wątku przeczytałem, że to on odpowiada za komunikację ze wzmacniaczem. Może został on pominięty i dlatego nie działa mi bas, zaś tylne głośniki podpięto bezpośrednio? Chyba będę musiał jutro rozebrać auto i sprawdzić.

Ale gdyby ktoś był na tyle uprzejmy i spróbował zdiagnozować tę sytuację, opisać mi kable, byłbym bardzo wdzięczny. Jeśli ktoś ma BOSE w swoim aucie (RADIO DELTA), to mógłby zerknąć za radiem jak to wygląda i napisać mi, który kabel gdzie jest podłączony, albo po prostu za co odpowiada. Proszę o pomoc, bo już zaczynam się gubić nieco..

dsc07905b.th.jpg

dsc07907b.th.jpg

dsc07906be.th.jpg

dsc07908b.th.jpg

Opublikowano

kolego zółta kostka odpowiada za podłączenie zmieniarki a niebieska i zielona to jakiś wzmak.Poznaję po kostkach,stosuje sie takie w blaupunkt'cie jeśli sie nie mylę

Opublikowano

Może standardowo, ale u mnie ta żółta kostka jest po prawej stronie, a według opisu z radia oraz tego tutaj: http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/iso.htm, w takim wypadku odpowiada za głośniki... Pozostałe dwie za inne funkcje.

Jeśli ktoś miałby możliwość, proszę o opisanie dokładnie, każdy kabelek według koloru, gdzie powinien być oryginalnie włożony. U mnie najwyraźniej wszystko zostało poprzestawiane (poza czarną kostką zasilającą).

Opublikowano

napisz jakie masz radio i czy chcesz je wymienic na jakieś inne

Opublikowano

Edytowałem nieco posty wyżej, odnośnie kolorystyki kostek, może to coś rozjaśni.

O radiach pisałem na samym początku, posiadam Deltę CC, oczywiście wymieniam na nowe - w sensie nowoczesne i standardowe :).

Opublikowano

Temat u mnie na czasie.. Bo mam całe Bose w przedpokoju i zamierzam założyć.

Vendeur zdajesz sobie sprawę, że system BOSE możena uruchomić jedynie na oryginalnym radiu ?

Na nowoczesnym nie będzie działac tak jak powinno.. W ogóle poroniony temat :D

jestem na tym samie etapie co Ty, więc podpinam się pod temat schematów, opisów kabli, wtyczek etc. :kox:

http://www.allegro.pl/item736824159_audi_podlacz_nowe_radio_iso_a4_a6_a8_bose.html

Opublikowano

Dlaczego Bose miałby nie działać? Przeczytałem wiele wątków i przestudiowałem kostki różne i jasno wynika, że po prostu w BOSE (przynajmniej DELTA CC), tylko tył i subwoofer nie będą działać, a to z oczywistej przyczyny, gdyż nie są podłączone do kostki ISO tej dużej, tylko są na mini ISO, pierwszej z prawej. Jeśli przełożysz choćby samemu kable do dużej ISO - tył teoretycznie zagra, ale po podłączeniu jeszcze zasilania pod wzmacniacz - tylko trzeba sprawdzić, który kabel za to odpowiada.

Więc u Ciebie moim zdaniem to "pikuś" :).

Ja bym dawno to złożył, gdyby nie atrakcje z poucinanymi kablami :/.

Może Ty mógłbyś mi pomóc co? :hi: Potrzebuję rozpiski, albo dokładnych zdjęć, jak to wygląda w oryginale - kostek wychodzących z auta. Tylko na takiej podstawie dojdę do tego, gdzie jaki kabel był oryginalnie. Oczywiście mogę też rozebrać całe auto, ale to cały dzień :/. Masz ten sam rocznik, więc wiązka nie powinna się niczym kolorystycznie różnić.

Czy mógłbyś mi pomóc? Cyknąć jakieś fotki tych kostek z kablami w aucie? Tylko dokładne i z każdej strony :). Byłbym baaaardzo wdzięczny!

Pozdrawiam.[br]Dopisany: 18 Wrzesień 2009, 10:16_________________________________________________Odnośnie tego linka... Nie warto wydawać 100 zł, jeśli można to samemy zmajstrować.

Ponadto w tamtej kostce nie widzę nigdzie, aby było podpięte zasilanie na wzmacniacz - jak to ma niby uruchomić głośniki z tyłu i suba? http://www.allegro.pl/item742331544_audi_tylne_glosniki_sub_zolta_kostka_hit.html - tutaj za to wyraźnie masz pociągnięty kabelek z kostki zasilającej do głośników tylnich :). Naprawdę bardzo mnie dziwi brak tego w poprzednim linku i zastanawiam się nad tym od wczoraj. Ponadto w drugim przypadku, też nie rozumiem dlaczego ten niebieski kabelek jest wyraźnie podłączony do sterowania anteną, a nie do napięcia... Może to sterowanie anteną działa podobnie? I jeśli podłączy się do sterowania wzmacniaczem w kostce, to jednak będzie on wybudzany? Zakładam, że skoro to sprzedają to znają się i to działa. Niech ktoś się wypowie. Choć w pierwszym linku też powinni się znać, a nie wiem jakim prawem miałoby to działać...[br]Dopisany: 18 Wrzesień 2009, 10:21_________________________________________________Ponadto właśnie na forum wyczytałem 2 przypadki, w których po kupieniu kostek na Allegro, okazało się, że są źle zrobione i i tak nie działa prawidłowo... Lepiej samemu, ale u mnie to nawet kostki nie ma :/

Opublikowano

Zrobię Ci dzisiaj zdjęcia ori wiązki.

Ja nie mam tego na samochodzie, bo włąsnie staram się to dorezać. A dlaczego nie będzie działał pełny BOSE na innym radiu -> http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t16399.0.html;highlight=podłączanie+bose

Opublikowano

Może i tak, może chodzi o jakieś wybitne zestrojenie całego zestawu. Nie zmienia to faktu, że łatwo można zrobić tak, aby wszystkie głośniki działały pod nowym radiem, pytanie jakie będzie efekt - myślę, że przy dobrym radiu gorszy być nie powinien...

PS. Nie masz w aucie oryginalnych wiązek z kostkami, wychodzących z tablicy? To wyciągnąłeś wszystkie kable? Nie wierzę :).

Opublikowano

nie rozumiesz..

W samochodzie miałem serię audio (4głośniki+2tweetery). I radio Alpine.

Kupiłem komplet BOSE, bez woofera i zmieniarki. 8głośników +wzmacniacz+wiązka. I teraz chce to założyć.

Opublikowano

A to dziwne posunięcie przyznam, zależy ile na to wydałeś... Jeśli kupiłeś bez radia i jeśli faktycznie bez ori nie będzie takiego efektu, to chyba powinieneś dokupić i wtedy nie będzie problemu z kostkami.

Ale szczerze, to ja bym sprzedał to co kupiłeś :) i kupił normalne głośniki pod Alpine, efekt powinien być chyba lepszy.

Opublikowano

Cena tak okazyjna, że nie miałem wyboru :wink4:

Opublikowano

Zawsze można sprzedać, zarobić i kupić coś bezproblemowego :).

No nic, czekam na fotki :). Spróbuję w międzyczasie gdzieś kupić kostkę ISO.[br]Dopisany: 18 Wrzesień 2009, 11:23_________________________________________________

Faktycznie kabel do sterowania wzmacniaczem może być podłączony do sterowania anteną, albo do specjalnego przewodu wychodzącego z radia, oznaczanego zazwyczaj AMP REMOTE (w kolorze niebieskim/biało-niebieskim).

Zastanawia mnie jeszcze ta kostka miniISO - jest na niej po jednym wyjściu na każdy głośnik + TYLKO JEDNA MASA - czy to oznacza, że kabel ten w późniejszym stadium rozdziela się na pozostałe głośniki?[br]Dopisany: 18 Wrzesień 2009, 11:38_________________________________________________No to wróciłem. Z tym podłączaniem bawiłem się kilka godzin i efekt jest "rewelacyjny". Rzygać już mi się chce od tego BOSE... Moje auto jest chyba wyjątkowe, bowiem okazało się, że wszystkie głośniki są podłączone pod wzmacniacz... Przynajmniej taki wniosek wysnuwam po tym, że gdy odłączę mu zasilanie, to cisza, a fronty powinny przecież grać! Subwoofer jak nie działał, tak nie działa.

Jakoś dźwięku średnia, jest zdecydowanie za głośno (zaraz po zwiększeniu głośności od zera, na 1/3 mocy to głośniki charczą, strzelają i nie da się słuchać). Ponadto od minimalnej głośności słychać bardzo wyraźny szum we wszystkich głośnikach...

Czy ktoś mógłby mi poradzić na problemy tuż powyżej? Pierwsza część, czyli głośniki wszystkie pod wzmacniaczem oraz niedziałający sub zostanie pewnie dopiero rozwiązana, gdy rozbiorę auto i fizycznie zobaczę każdy głośnik i dlaczego tak to działa. Ale bardzo bym chciał wyeliminować ten szum i dziwnie szybko zwiększającą się głośność. Do tego dodam, że basu w głośnikach zwykłych to już w ogóle nie mam, zresztą nigdy go nie było :(((

Idę się póki co wyżyć na boisku, mam nadzieję że ktoś wpadnie na jakiś pomysł.

Pozdrawiam.

Opublikowano

http://picasaweb.google.com/nosfern/BOSE# - masz tutaj zdjęcia końcówki wiązki - ze strony, którą podłącza się do radia.

Jest tam jeszcze zdjęcie, na którym widać ucięte kable w stalowym oplocie - Do czego to idzie ?

I jeszcze jedno zdjęcie, na którym widać zieloną kostkę i ucięty kabel - ten od czego ?

Opublikowano

Zielona kostka jak i ucięty fragment nie wiem od czego są.

Czarna mniejsza kostka ISO, to oczywiście zasilanie. Brązowa to od audio front, tylko widzę tam jedynie 2 kabelki, a powinny być 4 - na 2 głośniki, zgodnie z tym schematem:

isoc3.gif

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isooem.htm - znajdź sobie tam poniżej Audi Delta CC - przykłady na podstawie tego radia, bo takie mam.

Normalnie powinny być też chyba 3 małe kostki ISO (ta żółta i zielona) a Ty masz tylko dwie. Ni widać, aby jakieś przewody nie były podłączone, więc w sumie nie wiem co o tym myśleć.

Właśnie idę ponownie walczyć ze swoim. Nie wiem jakim cudem, ale prawdopodobnie mam wszystkie głośniki podpięte pod ampli i muszę to sprawdzić.