Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Poszukiwany schemat AIR BAG i Podgrzewania siedzeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,:hi:

Czy ktoś może posiada z Klubowiczów takie schematy ? Byłbym bardzo wdzięczny :) :)

Opublikowano

Szczególnie "jak podłączyć podgrzewanie siedzeń, żeby działała regulacja stopnia podgrzewania" nie jeden by się ucieszył :kox::naughty:

Opublikowano

Witam

Schemat podgrzewanych siedzeń

gx1G1T0A.jpg

Regulację grzania najlepiej byłoby zastosować za pomocą oryginalnych przełączników bo ze schematu wynika że mają już w sobie regulację.

Opublikowano

Super :) bo ori mam przełączniki stopni i siedzenia tylko wiązki chce dorobić :) :) jak by znalazł się jeszcze jak podłączyć poduszki z siedzeń było by całkiem miło :) :> Jeszcze takie pytanie- wystarczy w tym ori sterowniku uruchomic potem bloki zeby działało wszystko tak jak ma z airbag z siedzień ? czy musi być inny sterownik.

Podziekowania dla Bin85 :)

Opublikowano

No to jeszcze schemacik poduszek :good:

gx1QELf0.jpg

Opublikowano

I konkrecik :) moja cytrynka będzie bezpieczniejsza :) Dzięki BIN85

Opublikowano

Do usług :hi:

Opublikowano

Super :) bo ori mam przełączniki stopni i siedzenia tylko wiązki chce dorobić :) :) jak by znalazł się jeszcze jak podłączyć poduszki z siedzeń było by całkiem miło :) :> Jeszcze takie pytanie- wystarczy w tym ori sterowniku uruchomic potem bloki zeby działało wszystko tak jak ma z airbag z siedzień ? czy musi być inny sterownik.

Podziekowania dla Bin85 :)

pokaz kolego zdjecie tych właczników podgrzewania siedzen i gdzie sa one ori umieszczone???????

Opublikowano

panelf.jpg

Opublikowano

Podobno jednak nie jest to takie proste.. Kolega z forum starał się to podłączyć (chyba nie jeden nawet), elektryk siedział pół dnia i jedyny co wykrzesał to podgrzewanie ON/OFF nie mógł ustawić regulacji :dontknow:

Opublikowano

No to niezbyt z niego dobry elektryk, według schematu znajdują się tam jeszcze czujniki temperatury i teraz nasuwa się pytanie jak układ reaguje jeżeli nie są one podłączone, po drugie musiałbym widzieć dokładnie co jest w środku tego wyłącznika i czy pokrętło to potencjometr czy przełącznik kilku pozycyjny i chyba będzie tam jakaś elektronika.

Jeżeli jest możliwość to proszę o wstawienie zdjęcia jak to wygląda w środku wtedy może coś poradzimy.

Opublikowano

Prosze 1 :)63237228.jpg

Prosze 2 :)51593034.jpg

Moim zdaniem to cały układ regulacji czasowej i załanczania podgrzewania mieśći się w Przełącznikach :) schemat jest bardzo prosty(bo juz nie akie rzeczy sie robiło-zawsze najtrudniej o schemat), chodz dopiero będe robił w wolnej chwili tą wiązke to powiem wam jak to wygląda. Jutro jak będe miał chwile zaglądne pod siedzenie

Opublikowano
:shocked: spodziewałem się elektroniki ale nie aż tak skomplikowanej, i jak napisałeś wszystko jest w wyłączniku, na pierwszym zdjęciu widać tranzystor kluczujący prawdopodobnie MOSFET, czyli jak pisałem bez czujników temperatury układ może nie działać i najlepiej mieć oryginalne siedzienia z grzałkami wtedy musi to działać filozofii niema.
Opublikowano

Filozofi nie ma moim zdaniem, zdjęcia wtyczek :) pokazują ze czujnik jest w siedzeniu :)

23897005.jpg

3 wtyczki, zółta poduszka, czerwona zapięcie pasów ( o ile się nie myle), zielona podgrzewanie siedzenia i czujnik temp

Tu kolorystyka przewodów :) mam nadzieje ze będzie coś widać

38042887.jpg

Opublikowano

Kolory przewodów zgadzają sie ze schematem (siedzenie po stronie kierowcy), jeżeli wszystko masz sprawnie to nie powinno być problemów, życzę powodzenia w montażu :good:. Jak zrobisz to napisz co i jak.

Opublikowano

Ps: bardziej wiczone wtyczki :) te wąskie piny to te cienkie przewody (czarno biały i brązowo czarny) (2 brązowe połączone wspólnie,czarno żółty to ten drugi gruby pin) może teraz się już wszystko rozjaśni ? bo dla mnie to jest dość jasne od samego początku :) i mam nadzieje ze przyda sie ten wątek nie jednej osobie oraz zdjęcia :) jak sądzisz Bin85 ?

94045141.jpg

Sądze że wszystko sprawne, podziele sie jak tylko to uruchomie :) mam nadzieje że będzie działać :) Pozdrawiam :hi:

Opublikowano

No zgadza się ze schematem : 2 brązowe i brązowo czarny na masę, czarno żółty na pin2 wyłącznika a czarno biały pin3

Opublikowano

JA podłanczałem u siebie i niebyło zadnych problemow, tylko ze mialem wiazke oryginalna

ale to tylko przewody cala regualcja dziala, wszystko jest w wlacznikach ,

Opublikowano

czyli na nie oryginalnych matach nie bedzie chodziło???

Opublikowano

Podłączenie takiego zestawu jest bardzo proste najważniejsze jest aby mieć oryginalne maty z czujnikiem temperatury który steruje tym wszystkim. Wygląda to tak iż podając prąd na matę czujnik wskazuje temp grzania jeśli osiągnie wybraną przez nas na wyłączniku(rezystancje) to wyłącznik odłącza grzanie maty. I leci to stopniowo każdy bieg to większa lub mniejsza rezystancja(już nie pamiętam jaka) przełącznik ją rozpoznaje i wtedy rozłącza obwód.